Politika & Kriminal

Čuli smo se sa studentom koji tvrdi da ga je policija protjerala iz Zagreba jer su mislili da je migrant. Priča je suluda

Organizatori su nam potvrdili da su se dvojica studenata zbilja natjecala na Sveučilišnim igrama

FOTO: Žurnal

Bosansko-hercegovački portal Žurnal objavio je nevjerojatnu priču dvojice nigerijskih studenata koji tvrde da ih je hrvatska policija u Zagrebu doslovno otela i natjerala da pređu u Bosnu i Hercegovinu gdje se i sada nalaze. Kako piše Žurnal, 18-godišnji nigerijski studenti Abia Uchenna Alexandro i Eboha Kenneth Chinedu 12. studenoga doputovali su u Hrvatsku i zaputili se u Pulu gdje se održavalo Svjetsko međusveučilišno prvenstvo. Dvojac je u stolnom tenisu predstavljao Savezno sveučilište tehnologije Owerri.

Nakon što je natjecanje završilo, 17. studenoga, vratili su se u Zagreb jer su idući dan imali let. No na njega nikad nisu stigli jer ih je, tvrde, na ulasku u tramvaj zaustavila policija te su ih odveli u stanicu. Studenti tvrde da policajci nisu željeli slušati njihova objašnjenja da su im dokumenti u hotelu.

Tvrde da su im prijetili oružjem

“Ne znamo koliko je sati bilo, ali bio je mrak. Izveli su nas iz stanice i stavili u kombi. Odvezli su nas na nepoznato mjesto. Dvojica policajaca su nam rekli ‘idete u Bosnu’. Ja nikada nisam bio u Bosni. Došao sam avionom u Zagreb, rekao sam im da ne znam Bosnu. Rekli su nam ne, vi idete u Bosnu. Nakon nekog vremena kombi je stao i gurnuli su nas u žbunje. Odbio sam ići u šumu, onda mi je policajac rekao da će me upucati ako se ne pokrenem”, rekao je za Žurnal Eboha Kenneth Chinedu.

Preplašeni studenti na kraju su sa skupinom migranata došli do kampa Miral u Velikoj Kladuši gdje se i sada nalaze. Žurnalu su objasnili kako ne znaju što napraviti jer su im putovnice ostale u Zagrebu u hotelu, a viza za Hrvatsku im ističe danas. Organizacija koja upravlja kampom dobila je potvrdu od organizatora natjecanja da se zaista radi o studentima kojima je izdana valjana viza za Hrvatsku. Organizatori su i Žurnalu potvrdili da je u Puli bilo petero natjecatelja iz Nigerije te da im nije jasno kako je došlo do ove situacije jer je policija u Puli bila obaviještena.

Čuli smo se s jednim od studenata

Telegram je kontaktirao jednog od studenata, Abiu Uchenna Alexandra, koji nam je potvrdio kako je sve napisano u Žurnalu istina te da mu i dalje nije jasno zašto su ih hrvatski policajci zgrabili i prebacili u BiH.

“Ja sam crnac, ali sam iz Afrike. Nisam iz BiH ili od negdje drugdje. Nisam migrant. Došli smo na igre kao natjecatelji. Nije mi jasno zašto su nas potrpali u bus i doveli ovdje”, rekao nam je Alexandra u kratkom telefonskom razgovoru potvrdivši nam da se i dalje nalaze u kampu.

Organizatori potvrdili da su bili na igrama

Inače, na službenim stranicama nigerijskog sveučilišta, Alexandra je naveden kao njihov student, a objavljena mu je i fotografija. Iz službenih rezultata obavljenih na stranicama Svjetskog međusveučilišnog prvenstva, vidljivo je kako se jedan od njih, Eboha Kenneth Chinedu, zbilja natjecao na igrama.

Čuli smo se s organizatorom Albertom Tanghettijem koji je za Telegram potvrdio da su mladići iz Nigerije doista sudjelovali na studentskim igrama. Bila su ukupno četvorica u pratnji jedne profesorice te su nastupili na stolnoteniskom turniru. “Vaši kolege iz Žurnala pokazali su mi njihove fotografije i prepoznao sam ih kao osobe koje su bile i nastupile na turniru. Imali su uredne avionske karte za povratak, vize te osiguran smještaj u hotelu tijekom igara”, rekao je Tanghetti za Telegram.

Telegram je kontaktirao i Ministarstvo unutarnjih poslova te ćemo njihov odgovor objaviti čim ga primimo.

Službeni rezultati s natjecanja

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu