Politika & Kriminal

Curice iz Slavonije masovno optužile učitelja da ih seksualno zlostavlja. DORH odbacio njihove prijave

’Skakao je po razredu, spominnjao vibratore, pjevao Severinu, glumio pokrete masturbiranja po mikrofonu…’

FOTO: Telegram ilustracija

U razgovoru za Telegram, upravo smijenjena ravnateljica škole kaže kako ima pisana očitovanja seksualno uznemiravanih djevojčica, kao i njihovih roditelja, te da je posljednjih godina bilo 15 takvih prijavljenih slučajeva. Policija je lani odbacila prijavu jedne učenice, a ove godine istog je nastavnika prijavilo više učenika, također za seksualno uznemiravanje. Državno odvjetništvo ni nakon toga nije pokrenulo postupak, a prosvjetna inspekcija smatra da učitelj nije trebao biti udaljen s posla

”Nakon pritužbi roditelja, molbi da učitelj ne predaje njihovoj djeci, straha i neizvjesnosti učenika koji su se usudili reći što se događa na satu jednog nastavnika [navodi se predmet kojeg nastavnik predaje], ne samo svojim učiteljima i meni nego i u prostorijama policije, prosvjetna inspekcija mi zamjera to što sam dva puta suspendirala učitelja dok je trajala istraga policije.

Je li ikome tko ovo čita normalno da odlična učenica X. Y. [zbog zaštite identiteta djeteta upotrijebit ćemo izmišljene inicijale], uzornog vladanja svih osam godina školovanja, ne može ići u školu jer se usudila napisati svojoj ravnateljici da je učitelj seksualno uznemirava, i usporedo s tim mora dolaziti kod tog istog učitelja na nastavu, od kojeg joj zavisi ne samo ocjena nego i status u razredu i školi, a da ne govorim u malom predgrađu [Slavonskog Broda] Podvinju gdje svi sve znaju”, stoji u dramatičnom očitovanju tadašnje ravnateljice Osnovne škole Blaž Tadijanović, Veronike Čerenko, nedavno upućenom Školskom odboru.

Ravnateljica smijenjena u petak kasno poslijepodne

Na hitno sazivanoj sjednici zbog koje je predsjednik Školskog odbora Krunoslav Janjić, kako neslužbeno saznajemo, prekinuo godišnji odmor i vratio se u Slavonski Brod kako bi se u petak, 30. srpnja kasno popodne donijele odluke, nije se međutim raspravljalo o događajima zbog kojih bruji Podvinje, u sastavu Grada Slavonskog Broda, već kako bi se razriješilo ravnateljicu.

To je naime 12. srpnja ove godine tražila inspektorica Ministarstva znanosti i obrazovanja, Samostalnog sektora prosvjetne inspekcije, Područne službe prosvjetne inspekcije Osijeka, Jasna Galić-Minarik. Ona je, nakon obavljenog inspekcijskog nadzora, Školskom odboru Osnovne škole Blaž Tadijanović dala rok od 15 dana da odluči o razrješenju ravnateljice, pa je 26. srpnja Krunoslav Janjić zatražio očitovanje ravnateljice Čerenko i dao joj rok od tri dana za očitovanje, kako bi sjednicu održao u roku kojeg je zatražila inspektorica.

Sjednica je u međuvremenu doista i održana, a Veronika Čerenko, kako doznajemo, u petak 30. srpnja nakon 17 sati smijenjena je s mjesta ravnateljice. Inspektorica Jasna Galić-Minarik, u prijedlogu za razrješenje ravnateljice obrazloženom na šest gusto kucanih stranica, puno se više bavila “starim grijesima” ravnateljice, pedantno navodeći neke njene postupke za koje je smatrala da su bili nezakoniti, nego utemeljenosti navoda o zlostavljanju, o kojem bruji cijelo Podvinje. Obrazloženju inspektorice Galić-Minarik, vratit ćemo s nešto kasnije.

‘Mama mi je rekla da je curici počela padati kosa’

”Je li normalno da dijete na temperaturi od 30 stupnjeva sjedi u kožnoj jakni u učionici jer joj je učitelj indirektno komentirao grudi, a okolo svi pričaju da je ona ta koja je prijavila učitelja. Kada mi je majka rekla da je djevojčici počela opadati kosa, te kada sam dobila naputak dječje pravobraniteljice kako trebam suspendirati učitelja i prije nego se pokrene kazneni progon, odlučila sam suspendirati učitelja da bi dijete završilo i 8. razred s odličnim uspjehom. I da bih poštedjela ne samo X. Y., nego i X., Y. i Z.. .. i sve djevojčice koje su mi napisale kako se učitelj ponaša, svog onog etiketiranja i poniženja koje djeca doživljavaju kada nešto ovakvo prijave, te učiteljeve odmazde na satu. Niti policija niti Državna odvjetnica nisu razgovarali s djecom, došla je epidemiološka situacija, državna odvjetnica nije pokrenula kazneni progon. Bila sam prisiljena vratiti učitelja u školu”, piše ravnateljica Čerenko Školskom odboru, o prijavi učenice iz 2020. godine.

”Tek nakon što je učitelj ponovno ove godine 2021. optužen od strane drugih učenika za ista ponašanja, policija pokreće istragu, ali uključuje i učenike od prošle i pretprošle godine, saslušava djecu i njihove roditelje, te podnose kaznenu prijavu protiv učitelja Državnom odvjetništvu. Događa se gotovo ista situacija. Kao ravnateljica škole dužna sam osigurati učenicima sigurno okruženje u kojemu oni mogu normalno rasti i razvijati se, bez stresa, pozitivno i poticajno.

Pitam vas, ako je dijete danas dalo izjavu u policiji protiv svog učitelja, vezano uz seksualno uznemiravanje, a nakon par sati dolazi na nastavu tom istom učitelju, je li to za dijete poticajna i pozitivna sredina za rad? Na koji način ravnatelj može zaštititi dijete u ovakvim situacijama, a posebno kada ima saznanja kroz duži vremenski period kako se učitelj ne kontrolira i koliko nepromišljeno i agresivno nastupa prema učenicima? Birajući između učitelja i djece, odlučila sam zaštititi djecu tako što sam izdvojila učitelja iz škole dok istraga traje. S druge strane, i učitelj odlazi u policiju, DORH… i on je pod pritiskom, te sigurno nije u stanju odraditi svoj posao kako treba”, piše ravnateljica u opširnom očitovanju i nastavlja:

Djeca tvrde da je seksualni predator

”Nisam ja udaljila učitelja jer je falsificirao potpis, ili otuđio školsku imovinu, pa čekamo što će institucije odraditi. U ovoj situaciji, dok čekamo što će institucije odraditi stradaju i pate djeca, te proživljavaju nasilje različitih vrsta, a svi dobro znamo kako je škola mjesto nulte tolerancije na nasilje. Nulte. ‘Trebam li ja kao ravnateljica škole, osobu koja je od strane djece prokazana kao seksualni predator ostaviti da i dalje toj istoj djeci predaje dok institucije ‘brzo’ odrade svoj posao.

Državno odvjetništvo je iz proceduralnih razloga i drugi puta odbilo pokrenuti kazneni postupak. Međutim, ne mora učitelj počiniti kazneno djelo a da bi njegovo ponašanje na satu i rad s učenicima bio evidentiran kao zadovoljavajući i primjeren. Štiteći interese učenika, boreći se sa sustavom koji očito ne radi u interesima djece, naravno da je vidljivo kako je moje ponašanje proaktivno, te kako nisam od onih ravnatelja koji ‘ne talasaju’.

Odgovaram li ja zato što ODO smatra da odnos učitelj – učenik nije odnos zavisnosti pa odbacuje kaznenu prijavu (što nema veze sa zdravim razumom)?”, piše.

‘Majci ne smeta što je nastavnik pljusnuo kćer’

U razgovoru za Telegram ravnateljica Veronika Čerenko kaže kako ima pisana očitovanja seksualno uznemiravanih djevojčica, kao i njihovih roditelja, te da je posljednjih godina otprilike bilo 15 takvih prijavljenih slučajeva. Veli kako je nastavnik na kojeg se žale djevojčice rodom iz mjesta u kojem je i škola, da su roditelji školske djece njegovi vršnjaci i da mu neki daju podršku, a neki na žalost i opravdaju njegovo ponašanje. ”Bila sam šokirana kada mi je majka jedne djevojčice ljutito upitala zašto meni smeta ako je taj nastavnik po stražnjici pljesnuo njenu kćer, a njoj kao majci to ne smeta”, kaže ravnateljica Čerenko.

Jučer je lokalni portal Brodska stvarnost objavio detalje neprimjerenog ponašanja nastavnika Osnovne škole, koje u očitovanju Školskom odboru detaljno opsuje i ravnateljica.

Kaže kako je Policijska uprava brodsko-posavska podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom brodu protiv nastavnika te škole i to zbog tri kaznena djela iz članka 156. stavak 3. KZ/11 u kojoj se navodi: ”da je u Slavonskom Brodu u prostorijama Osnovne škole Blaž Tadijanović, učitelj Z. Y. [označit ćemo ga izmišljenim inicijalima] u periodu od ožujka do lipnja 2019. spolno uznemiravao dijete [svi inicijali zbog dobrobiti djece su izmišljeni] X. X., a tijekom mjeseca siječnja 2020. spolno uznemiravao djecu X. Y. i Y. Y. pridavajući im neprikladnu pažnju i govoreći im kako su lijepe, kako su lijepe i bez šminke, da im lijepo stoji majica, namigujući im, gledajući im u grudi i stražnjicu dovodeći i ih tako u neugodan i ponižavajući položaj ističući ih među ostalim učenicama, izazivajući kod njih sram od drugih učenika stvarajući im tako poniženje i uvredljivo okruženje, što je loše utjecalo na njihovo psihofizičko stanje”.

”Zbog navedenih radnji djeca su izbjegavala susret i pogled s osumnjičenim” stoji dalje u prijavi policije, ”a u učionici bi nosili jaknu i šire odjevne predmete kako im ne bi gledao u grudi i stražnjicu. Isto tako, u ožujku 2021. god učenici su optužili učitelja kako je obrađujući nastavno gradivo skakao po razredu, pjevao Severinu i glumio pokrete masturbiranja po mikrofonu njišući bokovima, izgovarao riječi vibrator pri čemu je neprimjereno pogledavao u djevojčice… te su djeca ovo doživjela ponižavajuće, sramotno, kod nekih dječaka i želju za fizičkim obračunom s učiteljem”,

Policija prvo nije utvrdila da je bilo uznemiravanja

”Možete li zamisliti kako su se osjećala ta djeca. Nažalost u našoj školi je i nesretna djevojčica koja je bila silovana od jedne osobe i treba se svatko upitati kao se osjećala kada pred njom, njen nastavnik simulira masturbiranje i njiše stražnjicom”, kaže za Telegram sada već smijenjena ravnateljica Osnovne škole Blaž Tadijanović, Veronika Čerenko.

Vratimo se onom dijelu nalaza inspektorice Jasne Galić-Minarik u kojem spominje slučaj nastavnika-predatora. Taj slučaj jedan je od razloga zbog kojeg je zatražila razrješenje ravnateljice. Zamjera joj što je 11. ožujka 2020. donijela odluku o udaljenju s posla spomenutog nastavnika. Ravnateljica je nakon inspekcijskog nadzora obavljenog 8. ožujka 2020. opozvala odluku o udaljenju s posla, jer Služba kriminalističke policije PU Brodsko-posavske nije utvrdila da ja nastavnik spolno uznemiravao jednu djevojčicu.

No, unatoč tome, zamjera inspektorica, ravnateljica je kasnije, 4. svibnja ove godine, na temelju preporuke pravobraniteljice za djecu, obavijesti Policijske uprave Brodsko-posavske o izvidima u tijeku, a u vezi sumnje na počinjenje kaznenog djela spolnog uznemiravanja, donijela odluku o udaljavanju nastavnika koji je optužen za spolno uznemiravanje djevojčica. Inspektorica smatra kako to ravnateljica nije mogla učiniti budući da je zakonom propisano kako nastavnika može udaljiti samo ako je pokrenuti ili ako se protiv njega vodi kazneni postupak.

Inspekcija se bavi proceduralnim pitanjima

Zamjera joj što je nastavnika koji je seksualno uznemiravao djevojčice udaljila od obavljanja poslova u školi, ”bez saznanja je li pokrenut ili se vodi kazneni postupak protiv njega”, već samo na preporuku pravobraniteljice i policijske obavijesti.

I tako dok se inspekcija bavi proceduralnim pitanjima, ono najvažnije, je li nastavnik na kojeg se žalilo 15-ak učenica (i njihovih roditelja) da ih seksualno uznemirava, uistinu predator kojem nije mjesto u školi ili mu sve netko pakira, kako to očiti neki misle, pa je hitno, usred ljeta i godišnjih odmora sazvana sjednica Školskog odbora da bi se smijenilo ravnateljicu, koja pak u razgovoru za Telegram tvrdi kako želi samo zaštititi djecu od neprimjerenoga ponašanja jednog nastavnika te škole.

Prije nego je u petak kasno poslijepodne smijenjena, ravnateljica Čerenko svoje očitovanje o cijelom slučaju nije poslala samo članovima Školskog odbora (u kojem sjedi i prozvani nastavnik) već i Kabinetu ministra znanosti i obrazovanja, Prosvjetnoj inspekciji, Dječjoj pravobraniteljici, Agenciji za odgoj i obrazovanje, Uredu predsjednika Republike Hrvatske, Uredu predsjednika Vlade, DORH-u, Uredu gradonačelnika Grada Slavonskog Broda, Uredu župana brodsko posavske županije i Uredu državne uprave u Brodsko posavskoj županiji. Možda se netko od njih zainteresira za slučaj.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu