Politika & Kriminal

Čuveni afrički diktator još uvijek ne priznaje izborni poraz. Inače, tip tvrdi da liječi neplodnost i AIDS

Predomislio se kada je shvatio da bi mu se moglo suditi

Incumbent president Yahya Jammeh greets militants during his closing rally  on November 22, 2011 in Gambia. Dressed in his typical garb of billowing white robes, clutching prayer beads and a sceptre, Jammeh greeted the crowd of orderly and adoring supporters, all perfectly decked out in party colours. AFP PHOTO/SEYLLOU / AFP PHOTO / SEYLLOU
FOTO: AFP

Prije nešto više od dva tjedna Yaha Jammeh, predsjednik Gambije koji zemljom autokratski vlada posljednje 22 godine, iznenadio je cijelu Afriku priznavši poraz na izborima. Jammeh je čak i čestitao pobjedniku Adamu Barrowu, što je poprilično čudna gesta za diktatora koji je u jednom tvrdio da će, ako bude morao, uzeti ”mandat od milijardu godina”.

Barrow je na izborima osvojio 45,5 posto glasova, dok je Jammeh dobio 36,7 posto Jammeh je tada u televizijskom priopćenju rekao da su izbori u Gambiji bili ”najtransparentniji na svijetu” i da neće negirati rezultate, a Barrowu je obećao da će zemlja do siječnja biti u njegovim rukama. Stvari su se od tada dosta drastično promijenile.

Ipak se predomislio

Tjedan dana kasnije Jammeh se ipak preodmislio. Na istoj televiziji na kojoj je čestitao pobjedniku izbora, objavio je priopćenje u kojem ipak negira rezultate. ”Nakon temeljite istrage odlučio sam odbiti rezultate nedavnih izbora zbog ozbiljnih i neprihvatljivih abnormalnosti u izbornom procesu. Preporučam nove i transparente izbore koje će provesti nezavisna i bogobojazna izborna komisija“ rekao je.

Ova drastična promjena mišljenja vjerojatno ima nekakve veze s izjavom vođe pobjedničke koalicije da će se Jammehu kada preda vlast suditi zbog zločina za vrijeme njegove vladavine. Nakon što se Jammeh javno predomislio, vojska je izašla na ulice, a na strateškim mjestima u glavnom gradu postavljene su zaštitne vreće s pijeskom.

Pritisak međunarodne zajednice

Od tada raste pritisak da Jammeh odstupi. Čim su se vojnici pojavili na ulicama, američki veleposlanik u Banjulu pozvao je vojsku da poštuje vladavinu prava i ishod predsjedničkih izbora. ”Gambijski narod je donio jasnu odluku da želi promjene i novi početak”, poručili su iz veleposlanstva.

Jammehu to očito nije puno značilo, tako da se par dana kasnije situaciji u Gambiji očitovao i UN-ov izaslanik za zapadnu Afriku koji je rekao da je Jammehu ovdje kraj i da zemlju, ukoliko u siječnju ne dođe do promijene vlasti, čekaju snažne sankcije. Pozivi Jammehu da odstupi od strane civilnih udruga i različitih međunarodnih institucija od tada stižu gotovo na dnevnoj bazi.

‘Profesor doktor osvajač rijeka’ koji liječi Aids

Jammeh je rođen 1965., na vlast je došao 1994. kao 29-togodišnji pukovnik. Do ovogodišnjeg poraza, pobijedio je na četirima nominalno demokratskim izborima. Nakon posljednje pobjede 2011. godine regionalno tijelo Economic Community of West African States odbilo mu je čestitati izjavivši da su glasači i opozicija bili preplašenim zastrašivanjem i represijom.

Malo je reći da je gospodin Jammeh ekscentrik. Službena titula u Gambiji mu je ”Njegovo visočanstvo Šeik Profesor Doktor Babili Mansa” (ovo Babili Mansa bi se prevelo kao ”osvajač rijeka”). Predstavlja se kao pobožni musliman s čudotvornim moćima. Na primjer, prije desetak godina izašao je s bizarnom tvrdnjom da posjeduje formulu biljnog pripravka koji liječi AIDS, čime je zgrozio zdravstvenu zajednicu. Kasnije je tvrdio da može liječiti i neplodnost.

Smaknuća i obezglavljivanja

Poznat je i po gotovo patološkoj homofobiji. Izjavljivao je da homoseksualce treba istrijebiti i prijetio obezglavljivanjima. U obraćanju u UN-u 2014. rekao je da je homoseksualnost manifestacija, koja se iako zla, protu-čovječna i anti-božja, promovira kao ljudsko pravo od strane nekih sila.

Jammeh je poznat i po represiji medija i opozicijskih stranaka. Gambijska je vlada bila pod intenzivnim međunarodnim pritiscima zbog neriješenog ubojstva urednika novina The Point Deyde Hydare iz 2004. U razgovoru za BBC na pitanje o tom slučaju Jammeh je rekao da su u Gambiji i drugi umirali i da ne zna zašto bi Hydara trebao bti poseban.

Prije tri godine muslimanski festival Eid proslavio je tako što proglasio kraj moratorija na smrtnu kaznu. Svi zatvorenici osuđeni na smrt su smaknuti, uključujući istaknute opozicijske vođe.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu