Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Danas smo objavili najveću aferu ministra Tolušića. Gdje je on?

Telegramovu priču o ministrovoj imovini prenijeli su mnogi utjecajni mediji, no ministar i Vlada cijeli dan šute

FOTO: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Telegram je danas oko 13.00 objavio veliku istraživačku priču Drage Hedla koji je otkrio kako je ministar poljoprivrede u svojoj imovinskoj kartici prijavio kvadraturu kuće upola manju nego što uistinu jest i pritom uopće nije naveo još jednu zgradu na istom zemljištu. Taj “pomoćni objekt”, kako ga je gospodin Tolušić opisao u razgovoru s Dragom Hedlom, pritom izgleda kao uređena kuća, s prozorima, roletama i klima uređajem.

Nakon što smo doznali da se, prema prikazu nekretnina snimljenim iz zraka, kuća ministra Tolušića čini dvostruko većom nego je prijavio, kontaktirali smo ga i zamolili za objašnjenje. ”U pravu ste”, napisao nam je ministar Tolušić. ”U imovinskoj kartici je napisana kriva kvadratura. Stambeni prostor obiteljske kuće nije 165 m² nego 153 m². Krivo je uneseno jer je uračunata i garaža u kvadraturu kuće. Ispravit ću grešku sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa i posebno upisati kvadraturu stambenog prostora, a posebno garaže. Pomoćni objekt u dvorištu je upravo to, pomoćni objekt, ne stambeni, i kao takav se ne upisuje u imovinsku karticu. Žao mi je što vam avionski snimci i izračuni nisu točni”.

Međutim, izvadak iz katastra nedvojbeno dokazuje da je površina kuće potpredsjednika Vlade 330, a ne 165 kvadrata, kako je naveo u imovinskoj kartici. Pomoćna zgrada u istom je dokumentu opisana kad građevina sa 121 kvadratom, a fotografije sugeriraju kako je više nego dostatna za život.

Ministar i Vlada šute više od šest sati

Prilično alarmantno zvuči i Telegramovo otkriće kako je njegovu kuću gradila tvrtka Građevinarstvo Horvat, koja je u doba dok je današnji ministar bio župan, izvodila brojne javne radove plaćene županijskim novcem. Između ostalog, Građevinarstvo Horvat obnavljalo je školu, gradilo društveni dom, ambulantu, dom zdravlja i tako dalje.

Telegramovo otkriće dosad su prenijeli neki utjecajni mediji poput Indexa, N1, Nove TV i Tportala, no ministar niti Vlada još se nisu oglasili. Otprilike pola sata nakon objave našeg teksta, gospodin Tolušić javio se Dragi Hedlu i zamolio ga njegovu mail adresu te kontakt Telegramove glavne urednice. No do objave ovog teksta, a prošlo je više od šest sati, nije se javio.