Politika & Kriminal

Dečko iz Sirije traži brata: ‘Bio je u kamionu koji se prevrnuo kraj Okučana’

Ali Omar (23) živi u Njemačkoj i nakon nesreće se javio hrvatskim novinarima

FOTO: Privatna arhiva

Ali Omar (23) već šest godina živi i radi u Njemačkoj. Nakon što je čuo za nesreću u kojoj se na autocesti A3 kraj Okučana prevrnuo kamion pun migranata, javio se redakciji 24sata kojoj je kazao kako je u kamionu bio i njegov brat Muhammad Omar (20).

U kamionu koji se u ponedjeljak ujutro prevrnuo na autocesti bila su 24 migranta. Poginula su četvorica, desetorica su teško ozlijeđena, neki lakše. Ozlijeđene su prevezli u bolnice u Novoj Gradiški, Slavonskom Brodu i Pakracu.

Čuli su se kad je bio u Srbiji

Ali kaže kako se zadnji put s bratom čuo kad je bio u Somboru u Srbiji. “Bilo je sve u redu, išao je kod mene u Njemačku iz Sirije, bježao je od neimaštine i sukoba. Obitelj mi je pobjegla iz Derika na sjeveru Sirije u Irak da bi spasili živu glavu”, rekao je Ali. Kazao je kako ga majka zove uspaničeno te da je izvan sebe.

“Nismo imali drugog rješenja, za mlade više u Siriji nema života. Ili ćete u rat ili će vam se desiti nešto loše. Ja već šest godina živim i radim u Njemačkoj u jednoj firmi s automobilima te sam želio brata dovesti ovdje i izvući ga iz izbjeglištva”, dodaje Ali. Mlađeg brata i obitelj posljednji je put vidio prije tri godine. Svjestan je da nije legalno to što ilegalno prebacuju preko granica.

Za put mu platio 7000 eura

“U Siriji smo ostavili cijeli naš život, želim samo spojiti svoju obitelj i da nakon toliko godina u miru zajedno sjednemo za stol”, kroz suze je ispričao za 24sata. Otkrio je i kako je za bratov put samo do Srbije platio 7000 eura (oko 52.000 kuna).

Opisuje da mu je brat krenuo iz Iraka preko Turske i Grčke te stigao do Srbije odakle je trebao doći do Njemačke. “Samo molimo da je živ, samo mu želimo čuti glas te znati da je još na ovom svijetu” zabrinuto je zaključio Ali. Kako 24sata saznaje, Alijev brat lakše je ozlijeđen i nalazi se u pakračkoj bolnici.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu