Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Dekan KBF-a tvrdi kako nisu dali glas rektoru Borasu u zamjenu za spajanje s Filozofskim

Nagađa se da je KBF glasao za izbor sadašnjeg rektora u zamjenu za ugovora

FOTO: Tonči Matulić/N1

Dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta tvrdi kako će korist od spajanja s Filozofskim biti dobitna kombinacija za studente oba fakulteta iako će oni s filozofskog moći slušati samo jedan program na njihovom studiju
Tonči Matulić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta, bio je gost emisije Novi dan na televiziji N1 gdje se razgovaralo o spajanju Filozofskog fakulteta s Katoličkim bogoslovnim fakultetom, što je proteklih nekoliko dana izazvalo velike javne polemike, ali i negodovanje studenata sa Filozofskog fakulteta koji su povodom toga održali i plenum na kojem su, podsjetimo, većinski izglasali kako su protiv takve suradnje.

“Radi se o najnormalnijoj, poželjnijoj i preporučljivoj suradnji na planu nastave, na planu zajedničkog provođenja dvopredmetnih studija. Sa strane KBF-a bi se radilo o oko 30 studetanata, no oko kvote ćemo se morati dogovoriti s Filozofskim fakultetom”, izjavio je Matulić.

‘Mi zasad imamo u pripremi samo jedan studij na KBF-u’

23.03.2012.,Zagreb - Na 24 televiziji odrzana je emisija o zrtvama svecenika pedofila. Tonci Matulic. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
23.03.2012.,Zagreb – Na 24 televiziji odrzana je emisija o zrtvama svecenika pedofila. Tonci Matulic.
Photo: Petar Glebov/PIXSELL PIXSELL

Na pitanje kakve će koristi od te suradnje pak imati studenti Filozofskog fakulteta, Matulić je izjavio kako će oni moći upisivati samo jedan studij.

Mi zasada imamo u pripremi samo jedan studij – studij religijske pedagogije i katehetike. S Filozofskim fakultetom je druga stvar. To je veliki fakultet s velikim brojem odsjeka i studijskih grupa. Ako imate 40-ak studijskih programa i 15-ak, 20-ak studenta s KBF-a to se neće ni vidjeti”, tvrdi dekan KBF-a. A da bi netko upisao takvu studijsku kombinaciju, potrebna mu je završena državna matura, prijava na natječaj za upis na KBF te položeni razredbeni ispit koji fakultet organizira.

Na pitanje znači li to da ako netko upiše Filozofski, a potom i KBF, može postati vjeroučitelj, Matulić odgovara s porezom: “To nije isključeno. Mi sad govorimo o budućim studentima i govorimo o jednoj novoj ponudi za studente. To je jedno obogaćenje za naše studente, a zasigurno i studente Filozofskog fakulteta. Moramo otvoriti ponudu na Sveučilištu koja nije isključiva”, uvjerava dekan KBF-a.

Studenti s KBF-a postat će nelojalna konkurencija studentima Filozofskog?

Filozofski fakultet u Zagrebu
Filozofski fakultet u Zagrebu Patrik Macek/Pixsell

Studenti Filozofskog pak tvrde kako im kolege s Katoličkog bogoslovnog fakulteta time postaju nelojalna konkurencija. Naime, vjeroučitelje u škole postavlja biskup, za to nema javnih natječaja, a kad već imaju profesora koji može predavati više predmeta, smatraju neki studenti, ravnatelji će iz praktičnih razloga zaposliti čovjeka koji je već u školi.

“Kad je u pitanju preporuka biskupa postoji natječaj i svaki vjeroučitelj ima mandat od biskupa, time se potvrđuje crkvenost tj. konfesionalni vjeronauk. Čujemo da Sveučilište odnosno visoko obrazovanje treba biti tržišno osjetljivo. Idemo sada prošetati našim Sveučilištem pa vidjeti koliko fakulteta i programa doista omogućava ono što bismonazvali radnim mjestom. Postoje studiji koji su radi hrvatskog identiteta, kulture i baštine veoma važni i time je KBF motiviran, potrebom da visokoškolska izobrazba na KBF-u dostigne jedan moment raširenosti, za ono što su naši studenti prvenstveno tu, a to su vjeroučitelji”, kaže dekan KBF-a.

‘Na plenumu Filozofskog nije se lijepo razgovaralo’

plenum2
Plenum na Filozofskom n1

S obzirom da su studenti s Filozofskog zbog cijele situacije održali plenum, na kojem je većinom izglasano neslaganje s ovakvim potezima, voditeljica N1 upitala je Matulića je li, po njegovom mišljenju, rasprava na plenumu bila na akademskoj razini.

“Od studenatatamo niti jedna četvrtina nisu bili studenti Filozofskog i u javnosti se barata stvarima koje nisu točne. Čuli smo od naših studenata koji su otišli tamo da je to u mnogim aspektima bilo ispod bilokakvog akademskog nivoa, da se nije lijepo razgovaralo i da se tamo samo pokušavalo poći od onoga što je protivno poslanju našeg Sveučilišta i fakulteta. Naša dva fakulteta su jedina dva na Sveučilištu koja su sto posto u humanističkom području. Ako takva dva fakulteta ne mogu surađivati, što će nam takvo Sveučilište?”, zapitao se dekan KBF-a.

‘Nismo dali glas Borasu u zamjenu za ovu suradnju’

03.11.2015., Zagreb - U auli Rektorata Sveucilista povodom Dana Sveucilista u Zagrebu odrzana svecana sjednica Senata. Damir Boras. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Rektor Damir Boras PIXSELL

Dio zaposlenika s Filozofskog fakulteta spornim smatra netransparentnost tj. to što veliki broj profesora i studenata uopće nije bilo upoznato s novom suradnjom, a neko vrijeme se nagađa kako je ugovor između ova dva fakulteta posljedica trgovine, odnosno da je KBF glasao za izbor sadašnjeg rektora Damira Borasa u zamjenu za potpisivanje ovog ugovora, piše N1 info. No, Matulić to opovrgava.

“Kad bi se o tome doista radilo onda bi to značilo prodati svoje dostojanstvo i prodati svoju čast za jedan mizeran glas koji vam može trajati najviše četiri godine. Glasovanje je bilo tajno, demokratsko, transparentno i dalje o tome ne bih. Studenti su danas dionici svih procesa na fakultetu pa tako i sudjeluju u tijelima odlučivanja fakulteta i ako je opća studentska populacija nedovoljno inforimirana treba krenuti od studentskih predstavnika. Zašto oni populaciju nisu upoznali o čemu se tu radi? Da se radilo o tajnom, trgovačkom to odmah odbacujem”, zaključio je naposljetku.