Desničari su u Beogradu upali na performans za žrtve Srebrenice; snimka je zbilja otužna

Desničari upali na preformans za žrtve Srebrenice u Beogradu

ZADNJA IZMJENA: srp 12, 2019

Dvadesetak ljudi okićenih nacionalističkim simbolima upalo je jučer navečer na performans “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo” u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu. Desničari, koji su nosili transparente, slike s licem Ratka Mladića i obrisima Kosova, počeli su se svađati s redateljem Zlatkom Pakovićem i glumcima, piše Radio Slobodna Evropa.

Paković, koji je je u trenutku kada su desničari upali čitao „osam točaka o kazalištu i genocidu”, nije se dao prekinuti pa im je poručio da će i oni dobiti priliku reći što žele, ali nakon završetka performansa. “U predstavi o Srebrenici želim da učinim ono što društvo nije sposobno”, rekao je, i dodao “bit jedne republike je da se stavi na stranu žrtava koje nisu njeni građani, a protiv zločinaca koji su njeni građani”.

Žrtve zaslužuju istinu

Desničarima je pokušao objasniti da su oni koji prekidaju predstavu o Srebrenici jednaki onima koji su „prekidali predstavu o Svetom Savi u JDP na početku rata u Jugoslaviji”. Na kraju je dobio ovacije publike poručivši onima koji su pokušali prekinuti performans da se: “nada da će se jednog dana postidjeti zbog ovoga što radie”.

Desničari su na početku filma pjevali pjesme u čast Ratka Mladića, razvili transparent na kojem je pisalo „pobio vas Alija, vaš balija” te mahali zastavom Pokreta Srbije gerila. Incident je trajao oko pola sata, piše RSE, a završio je kada su policajci u civilu prosvjednike izveli iz dvorane. Program je nakon toga nastavljen, a incident je redatelj Pavković zaključio riječima: „Moramo da govorimo istinu, žrtve to zaslužuju”.

 

Vedran Vrabec
Telegram autor
2017 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program