Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Mihanovića oslobodili optužbi za plagiranje doktorata. Divjak: 'Ovo je prostituiranje znanosti'

'Doktorati su postali jeftina roba, a Sveučilište u Osijeku i rektor se skrivaju iza paragrafa i pravilnika'

02.07.2020., Zagreb - U zgradi Nacionalne i sveucilisne knjiznice odrzana je sjednica Vlade RH. Dolasci ministara na sjednicu. Blazenka Divjak. 
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Blaženka Divjak, bivša ministrica znanosti i obrazovanja u vladi Andreja Plenkovića, žestoko je prozvala odluku Povjerenstva Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku koje je šefa splitskog HDZ-a Vicu Mihanovića oslobodilo optužbi da je plagirao doktorat. Sveučilišno povjerenstvo je odlučilo da će Mihanović ipak morati doraditi svoju doktorsku disertaciju, a osječki Ekonomski fakultet će, pak, pokrenuti stegovni postupak protiv Mihanovićeve mentorice Ivane Barković Bojanić, donosi Tportal.

“Doktorati su postali jeftina roba, a Sveučilište u Osijeku i rektor se skrivaju iza paragrafa i pravilnika. Suština je da je se političari kite akademskim stupnjevima, a pojedini mentori, dekani i rektori, koji su i sami često stranački ljudi, im to omogućuju”, napisala je Divjak na Facebooku, pa nastavila:

“Ovakvo prostituiranje znanosti je moguće zato što su pojedini mentori ljudi koji nisu znanstvenici i nemaju ljudskoga integriteta, zato što na nekim fakultetima znanstvenike nije sram loših doktorata koje “uglednici” kod njih obrane, a i zato što kandidati-političari na doktorat gledaju kao još jednu stepenicu u svojem političkom usponu i za znanost im se fućka. Ovo ne ovisi o zakonskoj regulativi, nego isključivo o znanstvenim mjerilima koje postavljaju – znanstvenici.”

‘Svi uključeni su osramotili sebe i hrvatsku akademsku zajednicu’

“Ovaj konkretan slučaj je ogledni primjerak u kojem su svi uključeni, pa čak i oni koji su odbili biti uključeni u postupak provjere, osramotili sebe i svoj fakultet, svoje sveučilište, ali i akademsku zajednicu u Hrvatskoj”, zaključila je Divjak.

Mihanović je za plagiranje svog doktorata, pod naslovom Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja, optužen u proljeće ove godine tijekom utrke za lokalne izbore.

Povjerenstvo osječkog Sveučilišta je utvrdilo da je Mihanovićeva doktorska disertacija “konceptom, izvedbom i rezultatima istraživanja dokazala postavljene znanstvene hipoteze i ostvarila postavljene ciljeve istraživanja”, da ima “znanstveni doprinos” te da nema “elemenata za postupanje”. Mihanović mora otkloniti nedostatke i propuste kod organizacije i uređivanja teksta kao što su “oznake reference, fraze koje su nespretno prevedene ili citirane na krivom mjestu te propusti lektoriranja teksta”.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu