Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Dodik prijeti: 'Ako BiH ne dobije status kandidata za članstvo u EU-u, sporazum iz Bruxellesa je mrtav'

Sporazum o reformama bošnjačke su stranke podržale ranije ovog mjeseca uz posredovanje Charlesa Michela

President of the European Council, Charles Michel (L), shakes hands with memberS of Bosnia and Herzegovina's tripartite presidency, Milorad Dodik (R), and Sefik Dzaferovic (C), before an official meeting, in Sarajevo, on May 20, 2022. - Charles Michel is on his first official visit to Bosnia and Herzegovina, as part of the last stop in a regional tour, which also included visits to Serbia and Albania. (Photo by ELVIS BARUKCIC / AFP)
FOTO: AFP

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik izjavio je danas da će povući suglasnost sa sporazuma o reformama, koji je nedavno podržao na sastanku s drugim političarima i predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, ukoliko BiH ovoga tjedna ne dobije status kandidata za članstvo u EU-u.

Sredinom lipnja uz posredovanje čelnika Europskog vijeća Michela čelnici 12 političkih stranaka iz BiH podržali su sporazum u kojemu su nabrojane obveze koje trebaju provesti kako bi BiH dobila dobila kandidatski status. “Ako nema kandidatskog statusa za BiH, umire i sporazum iz Bruxellesa”, napisao je Dodik na Twitteru.

Pojasnio je kako je cilj susreta u Bruxellesu bio “motiviran željom Charlesa Michela da ponudi Europskom vijeću konkretan sporazum za bosanskohercegovačke političare”. “I dalje stojim iza toga. Ako dobijemo status kandidata, treba ispuniti sve što je tamo dogovoreno”, napisao je Dodik.

Hrvatski državni vrh podupire status kandidata za BiH

Protiv toga sporazuma bile su dvije oporbene srpske stranke u BiH, a predstavnici SDS-a nisu uopće otputovali u Bruxelles. Sudjelovanje na zajedničkom sastanku u Bruxellesu odbio je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović, kao jedini hrvatski predstavnik u Bruxellesu, zbog toga što je tamo bio i Željko Komšić kojega je nazvao drugim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH.

Taj je dogovor podržao i hrvatski premijer Andrej Plenković navodeći kako se radi o dobrome dokumentu za Hrvate u BiH.

Europska komisija predložila je Europskom vijeću, koje će zasjedati ovoga tjedna, da odobri kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju, dok takvo što nije predložila za zemlje zapadnog Balkana među kojima je i BiH. Slovenija je istodobno službeno zatražila da status kandidata dobiju preostale zemlje zapadnog Balkana, uključujući i BiH. Napredak te zemlje prema EU-u snažno podupire i državni vrh Hrvatske te je predsjednik Zoran Milanović poručio da BiH mora dobiti status kandidata isti dan kao i Ukrajina te Moldavija.