Donald Trump na rubu je opoziva

Američki predsjednik pokušao je opstruirati istrage protiv svog bivšeg savjetnika

ZADNJA IZMJENA: svi 17, 2017

Američki predsjednik Donald Trump pokušao je zaustaviti istragu FBI-a o svojim vezama s Rusijom, objavio je New York Times. U veljači ove godine, Trump je nagovarao tadašnjeg direktora FBI-a Jamesa Comeya da zaustavi istrage protiv Trumpova bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost, Michaela Flynna.

“On je dobar čovjek”, kazao je Trump tadašnjem direktoru FBI-ja o svom savjetniku Flynnu, kojeg je bio primoran smijeniti jer je u Senatu lagao o svojim susretima s ruskim diplomatima. “Nadam se da ovo možete pustiti na miru”, kazao je Trump. James Comey prije nekoliko je dana smijenjen s mjesta šefa FBI-ja.

Istrage zbog veza s Putinovim režimom

Comey je u veljači sastavio zapisnik, u kojem je bio zapisao kako ga je predsjednik tražio da obustavi sve istrage. “Nadam se da možete vidjeti kako da ovo pustite, kako da Flynna pustite”, kazao mu je Trump. “Slažem se da je dobar tip”, odgovorio mu je Comey.

Ekskluziva New York Timesa prvi je navod o izravnom Trumpovom uplitanju u istrage protiv članova njegova tima zbog poslovnih i političkih veza s ruskim establišmentom. Američki će se predsjednik naći na udaru i sve žešćim inicijativama za opozivom; radi se o kaznenom djelu ometanja pravde, kao i mogućem ugrožavanju nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država.

‘Predsjednik nije pokušao zaustaviti istrage’

Bijela kuća reagirala je žustrim priopćenjem, kazavši kako Trump nije pokušao opstruirati istrage, već je samo direktoru FBI-ja htio ukazati kako je Flynn dobar čovjek. “Predsjednik poštuje naše institucije, i nije pokušao zaustaviti istrage”, stoji u službenoj izjavi. “Ovo nije vjerodostojan prikaz razgovora predsjednika i direktora Comeyja”. Glasnogovnica Odjela pravosuđa i glasnogovornik FBI-a nisu htjeli komentirati tekst.

Nakon ovog otkrića, pred Donaldom Trumpom nalazi se iznimno teška politička borba. Nekoliko utjecajnih republikanaca izrazilo je zgražanje nad njegovim prethodnim skandalom; Washington Post otkrio je da je Trump, tijekom sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova Lavrovom, pričao o povjerljivim podacima i tajnim izvorima.

Kongresnici zahtijevaju da Comey opet svjedoči

Nakon objave priče u New York Timesu, zastupnici u američkom Kongresu, kako demokratski, tako i republikanski, traže novo svjedočenje bivšeg šefa FBI-a Jamesa Comeya, koji bi trebao potvrditi istinitost navoda iz medija. Kongresnici zahtijevaju i ponovno pokretanje neovisne istrage o mogućoj vezi Trumpove kampanje i Rusije.

Demokratski zastupnik Elijah Cummings poručio je kako su to opasne optužbe i kako se čini da je ovdje riječ o klasičnom primjeru ometanja pravde. “Moramo čuti javno svjedočenje direktora Comeyja, a moramo dobiti na uvid i njegove bilješke, kao i pripadajuće audio zapise, ako postoje”, rekao je.

“Ako su ovi navodi točni, predsjednikov besramni pokušaj da zaustavi FBI-evu istragu o Michaelu Fynnu je napad na vladavinu prava na kojoj se temelji naša demokracija. U najboljem slučaju, predsjednik Trump je zlorabio svoj položaj. U najgorem slučaju, radi se o ometanju pravnog sustava”, izjavila je demokratska zastupnica Nancy Pelosi.

Chaffetz traži sve o komunikaciji Trumpa i Comeya

Demokratski senator Richard Blumenthal izjavio je kako je zabilješla snažan dokaz ometanja pravde i da zaslužuje da odmah bude pokrenuta istraga od strane posebnog nezavinsog tužitelja.

“Nakon ovih priča postavlja se pitanje poštuje li predsjednik neovisnost FBI-a i institucija zaduženih za provođenje zakona. Od vitalnog je značaja da Kongres dođe u posjed tih bilježaka i čuje javno svjedočenje bivšeg direktora Comeyja… Američki narod zaslužuje odgovore o djelovanju predsjednika Trumpa.”

Predsjednik Odbora za nadzor Zastupničkog doma Jason Chaffetz poslao je pismo FBI-u u kojem traži “sve memorandume, bilješke, sažetke i snimke koje se odnose ili imaju veze s bilo kakvom komunikacijom između comeya i predsjednika”.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program