Politika & Kriminal

Donosimo obrazloženje Vrhovnog suda koji je danas smanjio kaznu Ivi Sanaderu

'Koruptivno kriminalno ponašanje mu nije bilo strano', jedna je od opaski suda o bivšem šefu HDZ-a

08.11.2007., Zagreb - Jedan dan s predsjednikom stranke tijekom predizborne kampanje, Ivo Sanader (HDZ) sa suradnicima na sastanku u sredisnjici HDZ-a.
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Vrhovni sud objasnio je zašto je u aferi Fimi media umanjio kaznu bivšem premijeru Ivi Sanaderu te ga umjesto na osam, pravomoćno osudio na sedam godina zatvora. Istom presudom HDZ je proglašen odgovornim zbog zlouporaba čovjeka koji ga je vodio, te mora platiti ogromnu novčanu kaznu – tri i pol milijuna kuna. Osim toga državi će HDZ morati vratiti 14,6 milijuna kuna kojima su napunjeni crni fondovi za izborne kampanje.

Vrhovni sud potvrdio je da je Sanader povezao svog nekadašnjeg bliskog suradnika, šefa Carinske uprave i rizničara HDZ-a Mladena Barišića, te vlasnicu tvrtka Fimi media Nevenku Jurak, kao i šeficu računovodstva Branku Pavošević u grupu kojoj je cilj bio pribavljanje nelegalnih sredstava i prikrivanje ostvarenih prihoda iz kojih se onda financirala politička stranka HDZ.

Izvlačenje novca iz javnih poduzeća

Sanader je tako, piše u obrazloženju Vrhovnog suda RH, koristio svoj autoritet te je osobno i preko Barišića od 2004. do 2009. tražio da javne tvrtke u vlasništvu države angažiraju Fimi mediju za razne poslove i to bez obzira na uvjete koji su vladali na tržištu. Bilo je tako i slučajeva da su usluge Fimi mediji plaćane, a da uopće nisu izvršene. Utvrđeno je sada da je gospođa Jurak dio novca zadržala za sebe, dok je ostatak predavala Barišiću, a on je novac prosljeđivao Sanaderu. Dio tog istog novca korišten je i za financiranje HDZ-a.

U stranci je tim novcem raspolagala šefica računovodstva, Branka Pavošević odnosno, piše Vrhovni sud, primljeni novac nije evidentirala u poslovnim knjigama i protivno propisima isplaćivala ga je većem broju osoba. Vrhovni sud je izračunao da je Sanader na taj način pribavio imovinsku korist od 275.0000 kuna, HDZ od 14.609.497,07 kuna, Nevenka Jurak od 2.556.000,00 kuna, a njezina Fimi medija 11.897.223,23 kune.

Druge osobe nezakonito su uzele ukupno 3.585.438,87 kuna. U odnosu na prvostupanjsku presudu, za 1,2 milijuna kuna umanjen je iznos koji se oduzima Sanaderovoj obitelji, oni sada neće ostati bez gotovo 16 milijuna kuna, već 14.896.372,90 kuna. Učinjeno je to jer su Sanaderovi dokazali porijeklo tih spornih 1,2 milijuna kuna.

Ukinut dio presude koji se odnosio na Nevenku Jurak

Vrhovni sud ukinuo je dio presude koji se odnosio na Nevenku Jurak koja je u međuvremenu preminula. Ipak je bilo utvrđeno da je u ovoj aferi nezakonito zaradila. Prvostupanjskom presudom bilo je naloženo njezinoj nasljednici da novac vrati državi, no Vrhovni sud uočio je da nasljednica nije ispitana tijekom postupka na Županijskom sudu u Zagrebu. Time je, stoji u obrazloženju, prekršen zakon i postupak će se morati ponoviti.

“Prvostupanjski će sud iznova provesti poseban postupak na temelju zahtjeva optužbe za oduzimanje imovinske koristi. U ponovljenom postupku sud će otkloniti sve nedostatke na koje je upozoren. Nakon što utvrdi je li preminula osoba počinila protupravnu radnju i je li tom radnjom ostvarena imovinska korist, donijeti će novu presudu koju je dužan i valjano obrazložiti”, naložio je Vrhovni sud RH.

Ratko Maček, nekadašnji glasnogovornik Vlade RH i šef izbornih stožera HDZ-a, pravomoćno je oslobođen krivnje. Njega se teretilo da je pomagao HDZ-u svojim istupima i prikupljao donacije, odnosno pomagao u nezakonitom financiranju. Međutim, za to nije bilo nikakvih dokaza niti ga je itko od svjedoka spominjao, uočio je Vrhovni sud.

Zašto je Sanader sada blaže kažnjen

Obrazlažući zašto je Sanaderu umanjena kazna Vrhovni sud je podsjetio kako u ponovljenom postupku (a afera Fimi medija je već jednom bila nepravomoćno presuđena op.a.), kazna za okrivljenika ne može biti teža. Uz to, drugom nepravomoćnom presudom nije bilo obuhvaćeno sumnjivo prikupljanje donacija za HDZ, što je bio dio optužbi tijekom prvog procesa. Zbog toga je i kazna na kraju blaža.

Međutim, istaknuto je kako je Sanader pokazao veliku količinu kriminalne volje i upornosti činjenjem kaznenih djela i to u duljem razdoblju. Osim toga, otegotnim je uzeta i činjenica da nije pokazao baš nikakvu kritičnosti prema svom ponašanju kojim je, smatra Vrhovni sud RH, grubo i bezobzirno zloupotrebljavao svoj položaj i političku moć.

‘Sve je to radio kao šef Vlade RH’

“Ivo Sanader je kaznena djela počinio kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik vodeće parlamentarne stranke te je kao takav uživao sve povlastice koje te funkcije nose. Unatoč tome, imao je potrebu za gomilanjem materijalnih dobara, a to je utvrđeno kroz nerazmjer u njegovoj imovini i imovini članova obitelji.

Svojim postupanjem znatno je urušio sustav povjerenja građana u institucije vlasti jer je svoj položaj koristio za osobno bogaćenje, a naročito za nezakonito financiranje stranke kojoj je bio na čelu. Njegovo ponašanje je bilo usmjereno na opstanak stranke i ostanak na vlasti, stvarajući sliku politike kao zanimanja u kojem je politička korupcija pravilo, a ne izuzetak. Riječ je o najtežem obliku političke korupcije na čijem vrhu je bio premijer u ulozi organizatora grupe u čijem je kriminalnom izvršenju, ali i u njegovom prikrivanju, bio ustrajan.

Smišljeno je dao takvom kriminalnom postupanju privid zakonitosti, ne mareći da time nanosi visoku materijalnu štetu društvu, ali i da krši i princip vladavine prava koji je jedna od najviših vrijednosti ustavnog poretka Republike Hrvatske. Ovakav oblik koruptivnog postupanja Ive Sanadera, kao čelnog čovjeka izvršne vlasti te vodeće parlamentarne stranke, motiviran je isključivo lukrativnim pobudama i jedan je od najpogibeljnijih oblika kriminalnog postupanja”, naveo je Vrhovni sud.

‘Koruptivno kriminalno ponašanje mu nije bilo strano’

“Zbog vlastitih političkih interesa Ivo Sanader je grubo obezvrijedio temeljne društvene vrijednosti na kojima počivaju demokratski uređene države i to od samog vrha vlasti koji je izabran da te vrijednosti brani i koji mora biti garant poštivanja zakona”, istaknuo je Vrhovni sud RH podsjećajući da je u međuvremenu Sanader već i pravomoćno osuđen za zlouporabu svoje premijerske funkcije i to u aferi Planinska.

“To pokazuje da mu koruptivno kriminalno ponašanje ni tada nije bilo strano”, dodaje Vrhovni sud. Potvrđeno je da je od olakotnih okolnosti Sanaderu u obzir uzeto to što je otac dvoje djece i nositelj Spomenice i odlikovanja vezano za sudjelovanje u Domovinskom ratu.

Sud: plaćanje kazne neće ugroziti egzistenciju HDZ-a

Mladen Barišić dobio je kaznu od dvije godine i deset mjeseci, što je po mišljenju Vrhovnog suda RH pravedno budući da se ipak kritički odnosio prema onome što mu je stavljeno na teret. Ipak, otegotna je bila činjenica da je godinama pomagao Sanaderu da izvlači novac iz javnih tvrtki i puni crne fondove HDZ-a. To je bila otegotna okolnost i za Branku Pavošević koja je pravomoćno osuđena na godinu i četiri mjeseca zatvora.

Procjenjujući visinu novčane kazne od 3,5 milijuna kuna, te oduzimanje 14,6 milijuna kuna nezakonito prikupljenih sredstava, Vrhovni sud, stoji u obrazloženju, imao je u vidu činjenicu da je HDZ vodeća parlamentarna stranka. “Zbog većeg broja članstva, ali i broja zastupnika, HDZ ima značajne prihode. Stoga plaćanje izrečene novčane kazne neće dovesti u pitanje egzistenciju pravne osobe te će se postići svrha kažnjavanja”, zaključeno je.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu