Politika & Kriminal

DORH će se žaliti na oslobađajuću presudu šefu virovitičkih cesta koji je zgazio biciklista pa pobjegao

Tvrde da je sud pogrešno utvrdio činjenično stanje te da je presuda stoga neosnovana

FOTO: PROVJERENO/NOVA TV SCREENSHOT

Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici objavilo je u petak da će se žaliti na nepravomoćnu presudu Općinskog suda kojom je Bruno Perkec oslobođen optužbe za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u kojoj je biciklist Damir Jurišić u rujnu 2017. na mjestu poginuo.

“Presudu Općinskog suda u Virovitici kojom je okrivljeni Bruno Perkec oslobođen od optužbe da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu smatramo u cijelosti neosnovanom, budući da držimo da je sud pogrešno utvrdio činjenično stanje”, odgovorio je na Hinin upit Saša Kovačević, zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Virovitici.

Bez terćenja za nepružanje pomoći

Iz Općinskog državnog odvjetništva navode da je tijekom istrage protiv Perkeca provedeno toksikološko vještačenje kojim je utvrđeno da on nije bio alkoholiziran. Ujedno izvješćuju da Perkecu nije moglo biti stavljeno na teret kazneno djelo nepružanja pomoći, jer je obdukcijom utvrđeno da je Jurišić preminuo na licu mjesta od ozljeda zadobivenih u prometnoj nezgodi.

Emisija Provjereno Nove TV u četvrtak je emitirala prilog o ravnatelju Županijskih cesta Virovitičko-podravske županije Bruni Perkecu, kojemu je nakon dvije godine suđenja donesena nepravomoćna presuda da nije kriv. Oslobođen je krivnje da je 8. rujna 2017. na Županijskoj cesti br. 4007 udario i usmrtio biciklista kojeg je pretjecao. Perkec se pritom nije zaustavio, niti je zvao pomoć, te kasnije prometnu nesreću nije ni prijavio, otkriva Provjereno.

Presuda nakon dvije godine

U iskazu emisiji Nove TV Jurišićev brat Igor rekao je da je on prvi došao do mjesta nesreće, udaljenog nekoliko stotina metara od obilteljske kuće unesrećenoga, te zatekao policiju pri očevidu. “Pronašli su otkinuti retrovizor i neke brojeve po kojima su otkrili tko je vlasnik auta i tko ga je vozio”, rekao je brat poginulog. Za to vrijeme u policijskoj postaji u Virovitici pojavio se Perkec i prijavio da je prethodnu večer automobilom udario divljač.

Državno odvjetništvo podignulo je protiv Perkeca optužnicu za izazivanje prometne nesreće kojom je prouzročena smrt. Nakon dvije godine suđenja sutkinja Općinskog suda u Virovitici Jasna Delić – Janković nepravomoćno ga je oslobodila krivnje.

Vožnja pod utjecajem alkohola?

Adriana Jurišić, supruga stradalog Damira, tvrdi da su tijekom suđenja izneseni dokazi da je Perkec upravljao službenim autom pod utjecajem alkohola, ali to nigdje ne stoji. “Perkec apsolutno ništa nije poduzeo, nije zvao hitnu pomoć, niti je zvao policiju. Pokupio se s mjesta događaja, sjeo u auto i otišao, kao da je trknuo psa”, rekla je Adriana Jurišić Provjerenom.

Perkec i svjedoci na suđenju su ispričali da je on neposredno prije nesreće bio na domjenku, nakon kojeg je otišao u kafić gdje je popio još dva piva i potom vozio automobil. Na sudu je Perkec rekao kako je mislio da je udario divljač, a to je kazala i njegova suvozačica.

Alkoholiziran bio i biciklist

Utvrđeno je da je i biciklist imao alkohola u organizmu, no sudski vještaci ocijenili su da je vozio uz rub ceste. Nedvojbeno je, procijenio je prometni vještak, da biciklist nije nikako mogao izbjeći udarac automobila, a da je Perkec mogao izbjeći sudar. Prometni vještak također je utvrdio da je Perkec mogao uočiti biciklistu na udaljenosti od 100 metara pod dugim svjetlima, ili na 50 metara pod kratkim svjetlima.

Državno odvjetništvo odbilo je zahtjev obitelji Jurišić da se u optužnicu uvrsti kazneno djelo nepružanja pomoći unesrećenom obrazloživši da je smrt nastupila trenutno nakon sudara pa stradalom nije bilo pomoći.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu