Politika & Kriminal

Doznajemo: Sud u Zagrebu ozbiljno je zeznuo kod pritvaranja Kreše Peteka, ugrožen je proces u aferi Janaf

Ustavni sud utvrdio je da je Peteku povrijeđeno tzv. pravo na jednakost oružja

Županijski sud u Zagrebu napravio je ozbiljnu pogrešku na samom početku procesa protiv Kreše Peteka, poduzetnika koji je prvoosumnjičen u aferi Janaf. Tu pogrešku utvrdio je Ustavni sud RH nakon što mu se Petek požalio na tretman suda na Zrinjevcu. Ustavnu tužbu podnio je nedugo nakon uhićenja.

Peteku, naime, nije omogućeno da se očituje o žalbi USKOK-a na odluku kojom mu je određen istražni zatvor. Nije ni pozvan na sjednicu izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu koje je o toj žalbi odlučivalo.

Koje je pravo povrijeđeno Peteku?

To je propust kojim je Peteku povrijeđeno tzv. pravo na jednakost oružja u procesu, kaže Ustavni sud. Riječ je o zagarantiranom pravu prema kojem svaki okrivljenik mora imati jednaki tretman na sudu kao i predstavnici državnog odvjetništva, u ovom slučaju USKOK. Evo što se u Petekovom slučaju dogodilo.

On je uhićen 17. rujna prošle godine, kada je finalizirana policijska akcija u aferi Janaf. Istražni zatvor određen mu je dan kasnije. Najprije je u Remetincu završio samo kako ne bi utjecao na svjedoke, no USKOK se žalio i tražio da mu se istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. U konačnici je takvu odluku izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu i donijelo.

Zašto je sud ignorirao Krešu Peteka?

Petek i njegovi odvjetnici Veljko Miljević i Sandra Marković naveli su u ustavnoj tužbi da uopće nisu znali za USKOK-ovu žalbu. Napisali su i da nisu dobili poziv za sjednicu izvanraspravnog vijeća.

Da je Peteku na kraju istražni zatvor određen i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, kao i zbog opasnost od ponavljanja kaznenog djela, doznali su tek kada su primili to sporno rješenje.

U takvim okolnostima nisu mogli ni odgovoriti na žalbu, odnosno iznijeti argumente kojima bi pokušali osporiti USKOK-ove tvrdnje. To je inače osnovno pravo koje svaki sudionik u postupku ima, što je naglasio i Ustavni sud.

Do kada će Petek biti u Remetincu?

U međuvremenu, budući da se Petek više ne nalazi na važnim funkcijama u tvrtki Elektrocentar Petek, koju istražitelji povezuju s lancem korupcije, u rješenju kojim mu je produljen istražni zatvor više se ne spominje opasnost od ponavljanja djela. Sada je u Remetincu kako ne bi utjecao na svjedoke.

Posljednjim sudskim rješenjem istražni zatvor mu je produljen do ove nedjelje, a to znači da bi se već u petak trebalo znati hoće li USKOK tražiti da ga se još ne pušta na slobodu.

Povredu prava što ju je utvrdio Ustavni sud, Krešo Petek moći će iskoristiti i u nastavku procesa. Može na osnovu nje pokušati dokazati da se prema njemu postupalo nezakonito. Nije isključeno da će upravo zbog tog propusta nastojati srušiti cijeli proces.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu