Politika & Kriminal

Nova odluka suda; Petek bi mogao ostati u istražnom zatvoru dulje nego što se mislilo

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odredilo je Peteku istražni zatvor i zbog opasnosti od ponavljanja djela

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu dodatno je odredilo istražni zatvor ivanićgradskom poduzetniku Kreši Peteku i zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Naime, prvoosumnjičenom u aferi Janaf do sada je istražni zatvor bio određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, no USKOK je u žalbi tražio da ga se na slobodu ne pušta kako ne bi ponovio ono što mu je već stavljeno na teret. Ta zakonska osnova može vrijediti i nakon što budu ispitani svjedoci, pa je izvjesno da će u ovakvoj situaciji Petek u Remetincu ostati puno duže.

Zašto se to može zaključiti? Ako je okrivljenik u istražnom zatvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, tada ga se, nakon što svi svjedoci budu ispitani, pušta na slobodu. Opasnost od ponavljanja kaznenog djela ozbiljna je sumnja zbog koje se osumnjičenika može dulje držati u istražnom zatvoru.

Zašto je sud donio ovakvu odluku?

Krešo Petek je osumnjičen za milijunsku korupciju i poticanje šefa državne kompanije Janaf Dragana Kovačevića te dvojice gradonačelnika Dražena Barišića iz Velike Gorice i Vinka Grgića iz Nove Gradiške da zlorabe svoje položaje ne bi li mu pogodovali u javnim natječajima.

Odlukom suca istrage poslan je u Remetinec kako ne bi utjecao na svjedoke. USKOK se na tu odluku žalio, te je sada kao razlog za određivanje istražnog zatvora Peteku navedena i opasnost od ponavljanja kaznenog djela.

Naime, sud smatra da broj poslova koje je Petek navodno nezakonito dobio opravdavaju da mu se mjera istražnog zatvora odredi i po ovoj zakonskoj osnovi, pojašnjeno je sa suda.

Istraga je sada službeno potvrđena

USKOK je tražio i da se Draganu Kovačeviću istražni zatvor odredi zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, no kako je u međuvremenu odstupio s funkcije predsjednika Uprave Janafa izvanraspravno vijeće to nije prihvatilo.

Petek i još dvoje suosumnjičenih, njegova konzultantica Mirjana Prodan, koja je danas izašla na slobodu nakon što je priznala krivnju, te poduzetnik Vatroslav Sablić, koji je surađivao s njim na poslovima s Janafom, uložili su žalbe i na rješenje o provođenju istrage. No, one su odbijene, te sud napominje kako USKOK sada i protiv njih može nastaviti postupak.

Nastavite čitati