Doznali smo tko je poduzetnica koja je u svom stanu u elitnom dijelu Zagreba skrivala kokain vrijedan milijun kuna

Romana B. suvlasnica je tvrtke zajedno s jednim od najtraženijih bjegunaca

ZADNJA IZMJENA: kol 20, 2015
Foto: PIXSELL/PIXSELL

Šutke, u cipelama s visokim potpeticama, elegantna i ruku vezanih lisicama u Remetinec je u utorak odvedena 53-godišnja Romana B. kojoj je samo nekoliko sati ranije policija u stanu pronašla više od kilogram kokaina što bi na tržištu mogao biti preprodan i za više od milijun kuna.

Inspektori u njezin dom, što se nalazi u elitnom dijelu Zagreba, u ulici Gramača, u posljemenskoj zoni, nisu došli slučajno. Od “insajdera” su dobili informaciju da upravo 53-godišnja Romana skriva pozamašne količine droge. Je li samo čuvala kokain ili ga je namjeravala dalje preprodati trebalo bi se utvrditi u nastavku istrage. Od koga je drogu nabavila i tko je bio krajnji kupac također za sada nije potvrđeno.

Droga i oružje u torbi

Romani B. na teret je stavljeno posjedovanje narkotika, ali i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari. Naime, u stanu u luksuznom stanu u Gramači u torbi ovlaš ostavljenoj u ormaru pronađeno je 1.240 grama kokaina i 969 grama punila te poveći novčani – oko 1.600 eura i nešto manje od 26 tisuća kuna.

Pronađen je i pištolj s dva spremnika u kojima je bilo po deset metaka, 374 komada raznog streljiva, sedam detonatorskih kapisla, automatska puška “kalašnjikov”, pet praznih spremnika za automatsku pušku, prigušivač, mobitel i prijenosno računalo.

– Vrijednost zaplijenjene droge na narko-tržištu u uličnoj prodaji iznosila bi preko 500.000 kuna, dok bi nakon miješanja s punilima vrijednost bila i preko milijun kuna, obašnjavaju inspektori.

Čist dosje, puno tvrtki

Iako do sada ima prazan kriminalni dosje, Romana B. zadržana je iza rešetaka. jer je sud ocijenio kako postoji opasnost da bi mogla ponoviti kazneno djelo što joj je stavljeno na teret. Osim toga, sasvim je izvjesno da bi mogla pokušati utjecati na svjedoke ili pomagače u ovom slučaju, jer je evidentno da u milijunskom narko-poslu nije bila sama.

Njezino ime pronašli smo na popisu vlasnika nekoliko tvrtki, među kojima je i “Projekt Adria d.o.o.” kojem je, prije nego što je 2009. godine ugašen bila jedina osnivačica i osoba ovlaštena za zastupanje. No, puno je zanimljivije što je upisana kao suvlasnica poduzeća s Floride zajedno s jednim od najtraženijih hrvatskih bjegunaca – Igorom Mikolom. On je, još od 2005. godine nedostupan hrvatskom pravosuđu, nakon što je pobjegao uoči izricanja presude kojom je osuđen na pet godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu zarobljenika u Pakračkoj poljani. Lani je iznenada lociran u nedaleko Lime u Peruu.

mikola
Igor Mikola još je nedostupan hrvatskim vlastima iako je uhićen lani u Peruu Interpol prtsc

Sredinom srpnja predao se policiji u mjestu Lurin nakon što se zatekao u društvu sa srbijanskim bjeguncem Goranom Stavrićem Frederickom (41) koji je likvidiran u sačekuši tjedan dana ranije u Mirafloresu. Iako je lokalna policija uhitila osobe su povezivane s tim ubojstvom, Mikola se u međuvremenu sam predao izjavivši istražiteljima kako je u strahu za vlastiti život.

Veze s narko-mafijom

On se, kako su tada izvještavail peruanski mediji, nalazio u crnom »audiju« kao prethodnica vozilu u kojem je bio Stavrić. Uspio je izbjeći smrtnonosne hice što su ispaljeni u Stavrića, inače osobu za kojom je, kao i za Mikolom na snazi Interpolova tjeralica. Radilo se o jednom od bliskih suradnika nasljednika Zemunskog klana Luke Bojovića kojeg je i perunaska policija povezivala s krijumčarenjem droge. Iz tjeralice što je bila raspisana za njim proizlazi i da ga se tražilo zbog pljački banaka, te krijumčarenje oružja. Iako je navodno bio viđen u društvu Luke Bojovića kad je ovaj lišen slobode u Španjolskoj prije nekoliko godina uspio je izbjeći uhićenje. Nagađalo se da su ga života stajali ogromni dugovi što ih je imao prema kolumbijskoj mafiji. I sam Mikola neko se vrijeme nalazio u Kolumbiji.

U srbijanskom kriminalnom miljeu Stavrić je bio poznat pod nadimkom “Kljuki”. Na koji se način Mikola povezao s njim policija tada nije izvjestila. Objavljeno je tek da je hrvatski bjegunac smješten u zatvoru u Limi gdje će čekati izručenje domovini. Neko se vrijeme skrivao u Kolumbiji.

Serija likvidacija

No, u vrijeme Mikoline predaje u Južnoj Americi zaredale su likvidacije povezane s narko-biznisom. Među ubijenima je bio i 39-godišnji Goran Popović, rodom iz Donjeg Lapca za kojim je na snazi također bila interpolova tjeralica. On je likvidiran u Boliviji par dana nakon Stavrića u Peruu.

Na koji je način Romana B. bila povezana s balkanskim narko-klanom istražitelji zasigurno naslućuju, pa nije isključeno i da će provjeriti zašto s njezinim imenom bila registrirana i tvrtka u središtu Londona.

Iz javno dostupnih podataka vidljivo je da je ova 53-godišnjakinja bila jedan od kandidata na listi HSP-a i Akcije za bolju Hrvatsku na izborima za vijeće gradske četvrti Podsljeme 2013. godine. Nositelj liste bio je Željko Sačić. Iz registra branitelja vidljivo je da ima 158 dana provedenih u borbenom sektoru u MORH-u.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1974 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program