Politika & Kriminal

Državno odvjetništvo potvrdilo za Telegram: kreću istraživati je li intendantica HNK zbilja kriva za širenje korone

Sindikat djelatnika u kulturi podnio je kaznenu prijavu protiv intendantice Hrvatskog narodnog kazališta

07.03.2017., Zagreb - Dubravka Vrgoc, ravnateljica HNK u Zagrebu.
Photo: Zarko Basic/PIXSELL
FOTO: Zarko Basic/PIXSELL

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu potvrdilo je za Telegram da pokreće postupak u kojem će provjeriti sve navode iz kaznene prijave koju je Sindikat djelatnika u kulturi podnio protiv intendantice Hrvatskog narodnog kazališta Dubravke Vrgoč.

Prijava je podnijeta još 16. studenog, a intendanticu se optužuje za širenje zaraznih bolesti. Sumnja se da je prekršila Članak 180. Kaznenog zakona za što zakon predviđa do tri godine zatvora. Do sada je već pokrenuto više postupaka na osnovu te zakonske odredbe protiv onih koji su kršili mjere propisane u koronakrizi.

U prijavi se, između ostalog, tvrdi da intendantica nije obavijestila ansamble o zaraženom statistu od kojeg se zaraza, navodno, počela širiti. No, stvar je postala još ozbiljnija nakon smrti dugogodišnjeg člana Zbora, Ante Topića, koji je preminuo od posljedica bolesti covid-19. Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi protiv Vrgoč je nakon tragičnog događaja nadopunio prijavu tvrdeći i dalje da je do zaraze došlo zbog nepoštivanja epidemioloških mjera u tom kazalištu.

Ozbiljne optužbe

Vrlo ozbiljno zvuče i optužbe da je uprava HNK, nakon što je postalo jasno da se zaraza proširila, mailom zahtijevala od zaposlenika da od liječnika zatraže antidatirane dokumente o bolovanju, kako bi ispalo da su od 4. do 13. studenoga bili u samoizolaciji, iako su u tom razdoblju najnormalnije radili u kazalištu. Presliku tog maila objavio je Teatar.hr.

Sve je počelo, kako je dosad ispričano u medijima, nakon predstave ‘Seviljski brijač’ 29. listopada 2020., kada je jedan statist obolio od korone te, tvrdi se, javio Upravi koja je nakon toga navodno privatno obavijestila samo dvoje djelatnika, iako je u predstavi sudjelovalo 30-ak ljudi. Oboljeli je, navodi se u prijavi, dijelio garderobu s kolegama koji su kasnije zaraženi.

Što će učiniti Odvjetništvo i policija

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu sada bi trebalo naložiti policiji da ispita sve koji su u vrijeme kada se počela širiti zaraza bili u HNK. Rekonstruirat će se još jednom i potezi intendantice kako bi se utvrdilo je li u njima bilo elemenata kaznenog djela za koje je prijavljena.

Nakon što sve analizira tužiteljstvo može odbaciti kaznenu prijavu, ili protiv gospođe Vrgoč podići optužnicu. Gospođa Vrgoč negira sve optužbe i tvrdi kako su u HNK provođene sve moguće zaštitne mjere.

Ministrica stala na stranu Vrgoč

Jučer je Saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu, zatražio očitovanje intendantice HNK, ali i ministrice Nine Obuljen-Koržinek o situaciji u tom kazalištu. Pritom, ministrica je evidentno stala na stranu Dubravke Vrgoč. Ocijenila je kako su tvrdnje da je intendantica Vrgoč nehajem skrivila smrt Ante Topića zlonamjerne te zatražila da djelatnici prestanu iznositi optužbe u javnost.

“Ovo je jedna jako tužna situacija i tragični odlazak i smrt jednog pjevača iz zbora se na jedan vrlo ružan način zloupotrebljava”, izjavila je Obuljen Koržinek za televiziju N1. “Zaista apeliram na sve da pokušamo zadržati neku razinu komunikacije koja će u prvom redu biti utemeljena na provjerenim činjenicama i da ne dižemo tenzije. A pogotovo baratati s tezom da će se nekoga tužiti za ubojstvo iz nehaja i tvrditi u javnosti da je pokojni pjevač bio na nekom pokusu ili predstavi na kojoj uopće nije nastupio, o čemu postoji evidencija, to je zaista za svaku osudu”, dodala je Obuljen Koržinek.

Na izjavu ministrice reagirao Sindikat

Na izjavu ministrice reagirao je Sindikat HNK. Jučer su poručili da su zgroženi. “Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek se, nažalost, informira isključivo od intendantice Dubravke Vrgoč koja neistinito informira javnost, a ne od zaposlenika HNK koji imaju posve drugačija iskustva”, priopćili su sindikalni povjerenici.

Poručuju da nisu očekivali izjavu ministrice na račun onih koji su na svom radnom mjestu bili izloženi zarazi jer bi ona sukladno svojoj nadležnosti morala biti ministrica svih umjetnika i djelatnika u resoru, ne samo onih izabranih koji su, tvrde sindikalni povjerenici “odbijali zaštititi djelatnike – svjesno ih izlažući riziku zaraze”. Inače, u ponedjeljak se zbog ovog cijelog slučaja ponovno sastaje Kazališno vijeće HNK.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu