Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Đurđević u Otvorenom napala Togonala: 'Trebali biste govoriti istinu i biti nepristrani. Tu sam kao na optuženičkoj klupi'

Pozvala je voditelja da se ponaša u skladu s novinarskom etikom i optužila ga da joj je lagao

FOTO: HRTi

Tema sinoćnje HRT-ove emisije ‘Otvoreno’ bio je izbor predsjednika Vrhovnog suda. Gosti su bili Zlata Đurđević, predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, koja je u jedno i jedna od kandidatkinja za čelnicu Vrhovnog suda.

Oko njezine nominacije mjesecima se raspravljaju predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković, nakon što se u prvom krugu Đurđević nije prijavila na javni natječaj, ali ju je Milanović svejedno istaknuo kao svoju kandidatkinju. Vladajući tvrde da Đurđević neće postati šeficom Vrhovnog suda i da neće dobiti većinu u Saboru, dok Milanović inzistira kako je ona njegova kandidatkinja.

Osim Đurđević, u emisiji su gostovali i Lana Peto Kujundžić, također kandidatkinja za čelnicu Vrhovnog suda koja je trenutno sutkinja Vrhovnog kaznenog suda te kandidat za čelnika Vrhovnog suda odvjetnik Šime Savić i profesor Davor Derenčinović s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Đurđević progovorila o izručenju Perkovića i Mustača

U emisiji je Đurđević progovorila o izručenju Perkovića i Mustača Njemačkoj, o čemu je Milanović često govorio zadnjih mjeseci, rekavši kako je njezino mišljenje da kada nastupi zastara ne može se izručivati državljanina u drugu državu da mu se u njoj sudi. Dodala je kako je njezino mišljenje o tom slučaju utemeljeno isključivo na zastari.

Govoreći o kandidaturi navela je kako je za svakog od kandidata koji su se javili na natječaj netko rekao ‘ne’. “Hrvatska politika je jako puno štete nanijela hrvatskom sudstvu. Radi se isključivo po kriterijima podobnosti. Još nismo naučili da sudstvo mora biti neovisno”, kaže i dodaje kako je izjava premijera Plenkovića da ju je predsjednik provukao kroz blato jako nespretna.

Lana Petko Kujundžić rekla je kako nije željela da izbor predsjednika Vrhovnog suda ispadne smiješan. “Smiješno je i možda žalosno kada imamo prijepore oko toga kako ćemo izabrati predsjednika Vrhovnog suda, jedan autoritet, jednu osobu koja bi trebala ustvari zračiti nečim, da pokazuje građanima kako je pravo i pravda za sve građane ista”, kaže i dodaje da se zbog toga osjeća loše kao sudac.

Đurđević poručila da se osjeća kao na optuženičkoj klupi

Šime Savić rekao je kako ne misli da je hrvatsko sudstvo korumpirano te poručio da većina sudaca radi pošteno, savjesno i predano. “Manji je dio sudaca koji su korumpirani i taj kukolj treba odstraniti iz sudstva”, kaže.

Emisiju je vodio Mislav Togonal, a na samom kraju, u zaključnim riječima je Đurđević zatražio komentar premijerove izjave da ona ne poštuje Zakon jer se nije prijavila na prvi natječaj, a predsjednik ju je svejedno imenovao.

Đurđević mu je na to rekla da se ona u emisiji osjeća kao na optuženičkoj klupi. “Nemojte tako, molim Vas”, odgovorio je Togonal. “Tako ste mi priredili emisiju”, odvratila mu je Đurđević.

Đurđević optužila Togonala za nepristranost

Rekla je i kako ga je izričito pitala tko će biti u emisiji, a da joj on nije rekao istinu. “Mislim da biste Vi kao novinar trebali voditi računa o svojoj novinarskoj etici, govoriti istinu i voditi emisije nepristrano i u skladu s novinarskom etikom. To je prvo što Vam imam reći”, rekla je Đurđević. Togonal je na to odgovorio kako vodi emisije nepristrano i u skladu s novinarskom etikom. “Ne, ne bih baš rekla da je tako, jer mi niste rekli istinu”, odgovorila je Đurđević.

“Drago mi je da ste došli i da ste najviše govorili u emisiji”, odgovorio je Togonal pa zatražio zaključni komentar, ali Đurđević je nastavila: “Vaša prva zapovijed kao novinaru je da govorite istinu s onim ljudima koje pozivate”, rekla je, a Togonal je ponovno zatražio njezinu zaključnu misao. “Vjerujem da je hrvatska politika sazrela i da će izabrati onog kandidata za kojeg misli da je najizvrsniji, da ima najviše integriteta i etičnosti”, rekla je.

Togonal ju je potom pitao i tko joj je u emisiji zasmetao, a zatim je li to možda bio profesor Derenčinović. “Vi ste mi zasmetali. Vi, s neistinom koju ste rekli. Gledajte, ja novinare inače izuzetno cijenim i mislim da su napravili najveći doprinos Hrvatskoj i demokraciji i vladavini prava”, zaključila je Đurđević.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više