Ekskluziv. Imamo mail koji grubo kompromitira požeškog šefa policije: ‘On će svima riješiti kazne za parkiranje…’

Telegram je u posjedu poruke koju je tajnica Željka Grgića slala njegovim susjedima i kolegama koji su bili dobili kazne

ZADNJA IZMJENA: svi 22, 2020

”Ukoliko ste dobili kaznu za parkiranje danas, kaže šef da donesu kod mene pa će on dalje rješavat…”. Ovu poruku poslanu elektroničkom poštom sa službenog računala, u ponedjeljak, 10. veljače ove godine, u 14:58 na službene adrese 23 djelatnika Policijske uprave požeško- slavonske odaslala je tajnica te policijske uprave.

Da bi smisao poruke bio jasniji, valja ispričati događaj koji se u Požegi zbio prijepodne, tog istog dana, 10. veljače. Građanin, koji je želio ostati anoniman, poslao je putem e-aplikacije fotografiju i tekst kojim dojavljuje kako se u Ulici Dobriše Cesarića u Požegi nalazi više nepropisno parkiranih vozila. U istoj ulici je i zgrada policijske uprave, ali i stan načelnika Željka Grgića.

Kako je policija dužna izaći i provjeriti svaku dojavu, otišli su na teren i zatekli 21 nepropisno parkirano vozilo. ”Učinili su ono što policija u takvim situacijama i radi: pod brisačima vlasnika automobila ostavili su obavijest o kazni za učinjeni prometni prekršaj”, kaže Telegramov sugovornik, svjedok događaja.

Automobili u Cesarićevoj ulici, gdje je policijska stanica i dom šefa policije, redovito su parkirani ovako

Trećina automobila pripadala je policajcima

Ulica Dobriše Cesarića u Požegi vijugava je i uska, uz to i vrlo prometna, a kako uokolo, osim malog službenog parkinga za potrebe PU Požeško-slavonske nema parkirnih mjesta, brojni vozači ostavljaju automobil na kolniku ceste, što ugrožava sigurnost prometa.

Rekli smo da u toj ulici živi i načelnik Željko Grgić, a dio kazni koje je policija, zbog nepropisnoga parkiranja tog dana ispisala, odnosio se i na njegove susjede koji su ondje ostavili svoje automobile. Vidjevši obavijest o kazni pod brisačima automobila, prosvjedovali su, upozoravajući kako se u Cesarićevoj ulici često krši zakon i kako to rade i policajci zaposleni u zgradi policijske uprave. Prema informacijama Telegrama, otprilike trećina kažnjenih vozača, od onog dvadeset i jednog, čija su vozila tog dana zatečena u prekršaju, pripadali su zaposlenicima Policijske uprave.

‘Načelnik je osobno pokupio uplatnice’

Tada na scenu, kaže Telegramov izvor, stupa načelnik Policijske uprave Željko Grgić, a posljedica njegovog istupa je i e-poruka citirana na početku ovoga teksta: ”Ukoliko ste dobili kaznu za parkiranje danas kaže šef da donesu kod mene pa će on dalje rješavat…”.

”Načelnik je osobno pokupio uplatnice i obišao stanare te i od njih, mimo svih zakonskih procedura, također pokupio obavijesti o prekršaju, a nadležnom pomoćniku za promet u postaji Požega, naložio da se navedena postupanja ne unose u informacijski sustav evidencije prekršaja”, kaže Telegramov izvor.

Koliki je iznos kazni na kraju naplaćen?

Policijsku upravu Požeško-slavonsku upoznali smo s informacijom koja nam je dostavljena. Zatražili smo i odgovor koliko je zatečeno nepropisno parkiranih automobila i je li dovršen prekršajni postupak protiv svih počinitelja i koliki iznos kazni je naplaćen.

Odgovor koji nam je stigao prenosimo u cijelosti: ”U vezi s vašim upitom, obavještavamo vas da je 10. veljače 2020. godine Policijska uprava požeško-slavonska zaprimila anonimnu dojavu da se u ulici Dobriše Cesarića u Požegi nalaze nepropisno parkirana osobna vozila koja ometaju promet. U navedenu ulicu su upućeni policijski službenici koji su postupali po dojavi, ali je obzirom na način zaustavljanja i parkiranja navedenih vozila utvrđeno da nisu počinjeni prekršaji nepropisnog parkiranja”.

A što je to onda šef imao rješavati?

Ako je točno da ”policijski službenici koji su postupali po dojavi” nisu uočili prekršaj, s obzirom da, kako stoji u odgovoru, ”na način zaustavljanja i parkiranja navedenih vozila” nisu učinjeni prekršaji, zašto onda tajnica šalje policijskim službenicima, da, ukoliko su dobili kaznu za parkiranje ”šef” kaže da ih donesu tajnici, a ”šef” će onda ”dalje rješavat”.

No, tu se javljaju još dva problema: ”šef”, kojeg spominje tajnica u e-poruci policijskim službenicima, od kojih su neki također dobili kaznu jer su nepropisno parkirali u Cesarićevoj ulici, nije nadležan utvrđivati je li ili nije bilo prekršaja kada su policajci ispisali i ostavili obavijesti o kaznama. To je stvar Prekršajnog suda, nipošto policijskog načelnika.

Nadalje, postupkom ”šefa” moguće je oštećen i državni proračun. Da su prekršitelji platili kazne ili zatražili da Prekršajni sud procijedi jesu li parkirali automobile na nedopušten način, pa utvrdio kako su policajci, ispisavši kazne postupili po zakonu, u državni bi se proračun slilo najmanje 6.000 kuna. No, očito, ”šef” bolje zna kako se to radi, pa si uzima ulogu i ”kadije i sudije”.

Drago Hedl
Istraživački novinar
520 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program