Politika & Kriminal

Ekskluziv. Imamo mail koji grubo kompromitira požeškog šefa policije: ‘On će svima riješiti kazne za parkiranje…’

Telegram je u posjedu poruke koju je tajnica Željka Grgića slala njegovim susjedima i kolegama koji su bili dobili kazne

”Ukoliko ste dobili kaznu za parkiranje danas, kaže šef da donesu kod mene pa će on dalje rješavat…”. Ovu poruku poslanu elektroničkom poštom sa službenog računala, u ponedjeljak, 10. veljače ove godine, u 14:58 na službene adrese 23 djelatnika Policijske uprave požeško- slavonske odaslala je tajnica te policijske uprave.

Da bi smisao poruke bio jasniji, valja ispričati događaj koji se u Požegi zbio prijepodne, tog istog dana, 10. veljače. Građanin, koji je želio ostati anoniman, poslao je putem e-aplikacije fotografiju i tekst kojim dojavljuje kako se u Ulici Dobriše Cesarića u Požegi nalazi više nepropisno parkiranih vozila. U istoj ulici je i zgrada policijske uprave, ali i stan načelnika Željka Grgića.

Kako je policija dužna izaći i provjeriti svaku dojavu, otišli su na teren i zatekli 21 nepropisno parkirano vozilo. ”Učinili su ono što policija u takvim situacijama i radi: pod brisačima vlasnika automobila ostavili su obavijest o kazni za učinjeni prometni prekršaj”, kaže Telegramov sugovornik, svjedok događaja.

Automobili u Cesarićevoj ulici, gdje je policijska stanica i dom šefa policije, redovito su parkirani ovako

Trećina automobila pripadala je policajcima

Ulica Dobriše Cesarića u Požegi vijugava je i uska, uz to i vrlo prometna, a kako uokolo, osim malog službenog parkinga za potrebe PU Požeško-slavonske nema parkirnih mjesta, brojni vozači ostavljaju automobil na kolniku ceste, što ugrožava sigurnost prometa.

Rekli smo da u toj ulici živi i načelnik Željko Grgić, a dio kazni koje je policija, zbog nepropisnoga parkiranja tog dana ispisala, odnosio se i na njegove susjede koji su ondje ostavili svoje automobile. Vidjevši obavijest o kazni pod brisačima automobila, prosvjedovali su, upozoravajući kako se u Cesarićevoj ulici često krši zakon i kako to rade i policajci zaposleni u zgradi policijske uprave. Prema informacijama Telegrama, otprilike trećina kažnjenih vozača, od onog dvadeset i jednog, čija su vozila tog dana zatečena u prekršaju, pripadali su zaposlenicima Policijske uprave.

‘Načelnik je osobno pokupio uplatnice’

Tada na scenu, kaže Telegramov izvor, stupa načelnik Policijske uprave Željko Grgić, a posljedica njegovog istupa je i e-poruka citirana na početku ovoga teksta: ”Ukoliko ste dobili kaznu za parkiranje danas kaže šef da donesu kod mene pa će on dalje rješavat…”.

”Načelnik je osobno pokupio uplatnice i obišao stanare te i od njih, mimo svih zakonskih procedura, također pokupio obavijesti o prekršaju, a nadležnom pomoćniku za promet u postaji Požega, naložio da se navedena postupanja ne unose u informacijski sustav evidencije prekršaja”, kaže Telegramov izvor.

Koliki je iznos kazni na kraju naplaćen?

Policijsku upravu Požeško-slavonsku upoznali smo s informacijom koja nam je dostavljena. Zatražili smo i odgovor koliko je zatečeno nepropisno parkiranih automobila i je li dovršen prekršajni postupak protiv svih počinitelja i koliki iznos kazni je naplaćen.

Odgovor koji nam je stigao prenosimo u cijelosti: ”U vezi s vašim upitom, obavještavamo vas da je 10. veljače 2020. godine Policijska uprava požeško-slavonska zaprimila anonimnu dojavu da se u ulici Dobriše Cesarića u Požegi nalaze nepropisno parkirana osobna vozila koja ometaju promet. U navedenu ulicu su upućeni policijski službenici koji su postupali po dojavi, ali je obzirom na način zaustavljanja i parkiranja navedenih vozila utvrđeno da nisu počinjeni prekršaji nepropisnog parkiranja”.

A što je to onda šef imao rješavati?

Ako je točno da ”policijski službenici koji su postupali po dojavi” nisu uočili prekršaj, s obzirom da, kako stoji u odgovoru, ”na način zaustavljanja i parkiranja navedenih vozila” nisu učinjeni prekršaji, zašto onda tajnica šalje policijskim službenicima, da, ukoliko su dobili kaznu za parkiranje ”šef” kaže da ih donesu tajnici, a ”šef” će onda ”dalje rješavat”.

No, tu se javljaju još dva problema: ”šef”, kojeg spominje tajnica u e-poruci policijskim službenicima, od kojih su neki također dobili kaznu jer su nepropisno parkirali u Cesarićevoj ulici, nije nadležan utvrđivati je li ili nije bilo prekršaja kada su policajci ispisali i ostavili obavijesti o kaznama. To je stvar Prekršajnog suda, nipošto policijskog načelnika.

Nadalje, postupkom ”šefa” moguće je oštećen i državni proračun. Da su prekršitelji platili kazne ili zatražili da Prekršajni sud procijedi jesu li parkirali automobile na nedopušten način, pa utvrdio kako su policajci, ispisavši kazne postupili po zakonu, u državni bi se proračun slilo najmanje 6.000 kuna. No, očito, ”šef” bolje zna kako se to radi, pa si uzima ulogu i ”kadije i sudije”.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu