Politika & Kriminal

Ekskluziv: nalaz revizora za Viroviticu. Kirin nije imao pojma da je u 2018. s bankomata nestalo 2,9 milijuna kn

Netko je svaki dan podizao 1000 eura gotovine, neosnovano su prebacivani milijuni na lokalni sportski klub. I nikome ništa

Izvješće o obavljenoj Financijskoj reviziji Grada Virovitice za 2018. godinu koje je nedavno objavljeno i u dogledno bi se vrijeme trebalo naći na dnevnom redu Hrvatskog sabora – može se reći bez imalo pretjerivanja – pokazuje kako se poslovanje tog grada, na čijem je čelu Ivica Kirin (HDZ), bivši ministar unutarnjih poslova, vodilo kao da je u pitanju kakav seoski nogometni klub, provincijska krčma ili razuzdano lovačko društvo, a ne grad koji je i središte jedne od 20 hrvatskih županija.

Grad Virovitica, što je iznimno rijetko kad su u pitanju nalazi Državne revizije, dobio je dva nepovoljna mišljenja: ono o financijskom izvještaju kao i ono o usklađenosti poslovanja. Na čak 31 gusto ispisanoj stranici Državne revizije ima uistinu podataka koje bi zvučale kao pretjerivanje čak i u rubrikama ”vjerovali ili ne”.

Svaki dan je netko podigao 1000 eura. I nikome ništa

Tako je, stoji u izvješću Državne revizije ”s redovnog žiro računa Grada, tijekom 2018. preneseno na račun sportskog kluba 2,75 milijun kuna, a putem bankomata podignuto 2,880.000 kuna, što ukupno iznosi 5.630.000 kuna, a navedeno nije evidentirano u poslovnim knjigama ni iskazano u financijskim izvještajima, jer su podaci brisani iz izvadaka na temelju kojih je Grad evidentirao poslovne promjene u poslovnim knjigama”.

Kako je moguće da je bankovnom karticom Grada Virovitice s bankomata podignuto čak 2,88 milijuna kuna gotovine, a da to ni gradonačelnik Ivica Kirin ni itko od njegovih suradnika, nije primijetio i zapitao se tko, kako i zašto podiže toliko gotovine i troši toliki novac. Jer, to je dnevno 7.890 kuna, svakoga od 365 dana u godini, uključujući neradne subote, nedjelje i državne praznike! Dakle, svakoga, ali baš svakoga dana, s računa Grada Virovitice u gotovini je podizano više od tisuću eura i nikome ništa, osobito ne gradonačelniku, najodgovornijoj osobi za poslovanje grada, kojemu nije bilo ama baš ništa neobično.

Nedostajalo je 10,5 milijuna kuna, Kirin nije znao

Članak 40. Statuta Grada Virovitice, jasno kaže: ”Gradonačelnik je odgovoran za ustavnost i zakonitost obavljanja poslova koji su u njegovom djelokrugu i za ustavnost i zakonitost akata upravnih tijela i službi Grada”. Što je dakle radio gradonačelnik Kirin i kako je bilo moguće da se tolika količina gotovine (podizanjem s bankomata) skine s računa grada, a potom još 2,75 milijuna kuna (!) prebaci na račun jednog lokalnog košarkaškog kluba, a da se ne zapita kako je to moguće i što će toliki novac jednom sportskom klubu.

”Prema izvadcima na temelju kojih je Grad evidentirao poslovne promjene u poslovnim knjigama, stanje redovnog žiro računa Grada u poslovnim knjigama koncem 2018. iskazano je u iznosu 11.201.480 kuna, a prema ovjerenom izvatku poslovne banke, stanje redovnog žiro računa iznosi 640.275 kuna, iz čega proizlazi da je na žiro računu Grada koncem 2018. nedostajalo 10.561.205 kuna”, stoji u nalazu Državne revizije za 2018. godinu.

Kirinu je, dakle, u gradskoj blagajni krajem 2018. manjkalo više od 10,5 milijuna kuna, ali on, kao gradonačelnik, najodgovornija osoba za poslovanje Grada, o tome nije imao pojma. Ili je bar tako tvrdio kad je u lipnju prošle godine, pod ni do danas razjašnjenim okolnostima, skončao njegov pročelnik za financije, Siniša Palm. Kirin ga je tada, promptno, već sljedećeg dana nakon navodnog suicida, optužio kao jedinog krivca za manjak 17 milijuna kuna (koliko se kasnije ispostavilo, kad se zavirilo i u poslovanje ranijih godina) i pročelnika kojeg je na to mjesto sâm postavio, kao osobu od iznimnog povjerenja, proglasio okorjelim kockarom.

Kirin je ignorirao Telegramov upit i odbio se očitovati

Virovitica je mali grad, ima oko 20 tisuća stanovnika i ako je pokojni pročelnik za financije tog grada, kako to (a da ničim nije potkrijepio), tvrdi Kirin, prokockao u godinu dana više od 10 milijuna kuna, kako je moguće da nitko u lokalnim kockarnicama nije znao da osoba od gradonačelnikovog povjerenja tolike novce troši na klađenje i kocku. No, čak da to u Gradu nitko nije ni znao, morao je znati Kirin. Jer radilo se o njegovom najbližem suradniku, uz to i njegovom izboru.

Nakon što je nalaz Državne revizije s katastrofalnim podacima o poslovanju grada Virovitice i ogromnoj pronevjeri javnog novca postao dostupan, upitali smo Kirina za komentar nalaza Državne revizije, kao i to osjeća li se odgovornim, te namjerava li – što bi bio minimum svakog političkog standarda – zbog toga podnijeti ostavku. Kirin je po običaju, ignorirao naš upit i nije se želio očitovati.

U HDZ-u, kako se čini, i dalje ne misle da je bilo što sporno

Čini se da je Kirinu mnogo važnije što o načinu na koji vodi grad misli stranka kojoj pripada – Hrvatska demokratska zajednica. Uz to što je gradonačelnik Virovitice, Kirin je i predsjednik Gradskog i član Županijskog odbora HDZ-a, pa smo 14. travnja poslali upit u Središnjicu HDZ-a zanimajući se je li stranka upoznata s negativnim nalazom Državne revizije o poslovanju Grada Virovitice, kako to ondje komentiraju te hoće li stranka tražiti odgovornost za, po ocjeni Državne revizije, vrlo nepovoljno mišljenje o poslovanju grada na čijem je čelu jedan od dugogodišnjih i istaknutih članova HDZ-a, Ivica Kirin.

Također, ni iz Središnjice HDZ-a, kao ni od samog Kirina, na ta, očito neugodna pitanja, nismo dobili nikakav odgovor. A Ivica Kirin i dalje je gradonačelnik Virovitice kao da se ama baš ništa nije dogodilo i kao da mu je Državna revizija dala bezuvjetni nalaz o poslovanju grada na čijem je čelu.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu