Politika & Kriminal

Ekskluziv: Ovo je druga kuća ministra Kujundžića i još veći problem. Lagao je da vrijedi smiješnih 120.000 eura

Telegram je došao do službenih, bankovnih procjena ministrove nekretnine; analize vještaka debelo ga demantiraju

Jučer, u utorak 21. siječnja, Telegram je objavio kako je obitelj Kujundžić kupila novu kuću u zagrebačkom Maksimiru, no iz ministrove imovinske kartice nije jasno odakle im za to novac. Priču su uskoro prenijeli gotovo svi veći hrvatski mediji, a nekoliko sati nakon objave oglasio se i gospodin Kujundžić, no ni u priopćenju nije uspio objasniti dubioze koje proizlaze iz kupoprodaje.

Povjerenstvo za sukob interesa, potvrđeno nam je, istražit će slučaj njegove nove kuće u Maksimiru, no Telegram danas otkriva još veći problem s transparentnošću imovine ministra zdravstva. Kako nedvosmisleno proizlazi iz imovinske kartice, Milan Kujundžić prijavio je da obiteljska kuća u Markuševcu, u kojoj sa suprugom godinama živi, vrijedi samo 900.000 kuna.

Telegram je došao do službenih procjena

Ministra, međutim, demantiraju službena vještačenja banaka koje su od 2010. nekoliko puta procjenjivale tu nekretninu. Konkretno, kuću za koju je ministar Povjerenstvu za sukob interesa tvrdio kako vrijedi 900.000 kuna, vještaci PBZ-a procijenili su na više od dva milijuna kuna. Vještaci OTP-a bili su nešto konzervativniji, no njihova je procjena i dalje gotovo dvostruko veća nego je Milan Kujundžić tvrdio.

Do ovih službenih podataka Telegram je došao proučavajući ugovore za hipotekarne kredite koje je ministar kroz godine podizao na svoju obiteljsku kuću. Pritom valja napomenuti kako su procjene banaka kod odobravanja zaloga za kredite u pravilu vrlo konzervativne; stručnjaci s kojima smo razgovarali potvrdili su nam kako je tržišna vrijednost obično još i veća.

Kuću prijavljenu na ministrovu suprugu čine peterosobni stan od 131 četvornog metra na dvije etaže, dvije velike terase, dvojna garaža i vrt od 178 četvornih metara Sandro Lendler

Ministrov odgovor na Telegramov upit

Istražujući kredit za novu kuću u Maksimiru, o kojoj smo pisali jučer, doznali smo kako je za njega založena stara kuća, u Markuševcu. Iz hipotekarnog kredita koji je ministrova supruga Tatjana Kujundžić nedavno potpisala s PBZ-om, proizlazi da je nekretnina u kojoj obitelj živi desetak godina procijenjena na 2,177.220 kuna. Zašto je onda ministar upisao da vrijedi tek 900.000 kuna?

Odgovor koji je Telegram primio od gospodina Kujundžića citiramo u cijelosti: “Iznos od 900 tisuća kuna unesen je u imovinsku karticu sukladno konzultiranju vještaka prije tri i pol godine, dok je procjena PBZ-a učinjena nedavno, a radi se o istom objektu bez promjena”.

Ministar međutim ne govori istinu i za to imamo dokaz. Došli smo do ugovora o stambenom kreditu koji su Tatjana i Milan Kujundžić s PBZ-om potpisali 2010., kada su kupovali spomenutu kuću u Markuševcu, i tada je banka procijenila da vrijedi 2,373.450 kuna. Dakle gotovo milijun i pol kuna više nego je ministar prijavio Povjerenstvu za sukob interesa.

Procjena iz godine u kojoj je prijavljivao imovinu

Nadalje, obitelj Kujundžić 2016. reprogramirala je taj kredit, prebacujući se zbog povoljnije kamate iz PBZ-a u OTP banku. I to baš u godini kada je Milan Kujundžić postao ministar i ispunjavao svoju imovinsku karticu. Tada je ponovno rađena procjena kuće i vještaci OTP-a bili su nešto stroži, tvrdeći kako je vrijednost kuće 1,680.000 kuna. Što dokazuje da je i najkonzervativnija procjena banke 800.000 kuna viša nego je ministar prijavio.

Detaljno istražujući njegove nekretnine i financijske poteze, Telegram je ustanovio i da je ministrova obitelj u nekom trenutku otplatila i spomenuti kredit u OTP banci. Iako su ga 2016. podigli na rok od 10 godina, zatvorili su ga za samo tri, što se jasno vidi u brisovnom očitovanju uknjiženom u studenome 2019. godine.

Evidentan problem s transparentnošću imovine

Međutim, u novom teško objašnjivom potezu, ministar nije prijavio da se obitelj riješila kredita, iako ga na to obvezuje zakon. U njegovoj imovinskoj kartici tako i dalje uredno stoji da mu supruga mjesečno plaća rate u iznosu 4600 kuna.

Gospodin Kujundžić evidentno ima problem s transparentnošću imovine. Kao nažalost i većina njegovih ranije uhvaćenih kolega, na otkrića afera odgovara iznošenjem neistinitih i pritom lako provjerljivih činjenica.

Pogled na ministrovu kuću (siva zgrada) i vrt Sandro Lendler

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu