Politika & Kriminal

Pao je dogovor: EU ublažava restrikcije za putovanja tijekom ljeta, širi se i popis zemalja iz kojih je sigurno putovati

Ograničenja će vrijediti za putnike koji nisu cijepljeni

07.04.2017., Bregana - Zbog izmjena schengenskog zakona, kojima se poostrava kontrola europskih granica, u petak ujutro pocele su guzve za ulazak u Sloveniju iz Hrvatske. Slovenija je na granicnim prijelazima s Hrvatskom duzna skenirati putne dokumente drzavljana EU i trecih drzava radi provjere u bazi podataka Schengenskog informacijskog sistema (SIS). Cilj strozeg nadzora jest sprecavanje nezakonitih aktivnosti i terorizma. 
Photo:Igor Soban/PIXSELL
FOTO: Igor Soban/PIXSELL

Zemlje članice EU-a dogovorile su se petak o ublažavanju restrikcija putovanja tijekom ljeta te će u potpunosti cijepljeni turisti biti oslobođeni cijepljenja ili izolacije, dok će se proširiti popis europskih regija iz kojih je “sigurno putovati”, kazali su diplomati, a prenosi Reuters.

Veleposlanici iz 27 članica EU-a odobrili su modificirani prijedlog Europske komisije po kojemu osobe, koje su primile zadnju dozu cjepiva prije 14 ili više dana, ne bi trebale imati ograničenja putovanja u drugu europsku zemlju, kazala su tri europska diplomata. Restrikcije za druge putnike trebale bi biti utemeljene na epidemiološkoj situaciji u zemlji iz koje se putuje. Nešto više od četvrtine odrasle populacije u EU potpuno je cijepljena protiv covida.

Nova pravila

Revidirane smjernice donesene su u vrijeme kada EU uvodi certifikate kojima će se potvrđivati je li oporba cijepljena ili je stekla imunitet pošto je preboljela covid ili je pak testirana negativno na koronavirus. Sustav bi trebao biti spreman za primjenu 1. srpnja, iako su neke zemlje, među njima Hrvatska, ranije uvele certifikate.

Kako se proces procjepljivanja ubrzava, europski blok olabavit će ograničenja za zone koje označava različitim bojama. “Zelene” regije tako sada trebaju imati manje od 25 slučajeva na 100.000 stanovnika u 14 dana, te udio pozitivnih testova ispod 4 posto. Djeca od 12 godina ili više mogu biti testirana, ali će morati u karantenu samo ako mora i odrasla osoba koja je u njihovoj pratnji. Zemlje članice EU-a moći će povući i “hitnu ručnu kočnicu” te zabraniti ulazak svih putnika iz regije u kojoj se pokaže porast zaraznije varijante bolesti.

Obuhvaćene i Švicarska, Lihtenštajn…

Sustav je osmišljen i da se primijeni na države koje nisu članice EU-a, ali su u sustavu šengenske zone otvorenih granica: na Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku, ali ne i na Veliku Britaniju, bivšu članicu Unije. Posjetitelji iz drugih zemalja također mogu dolaziti ako dokažu da su cijepljeni.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu