Politika & Kriminal

Europa pred prijelomnom odlukom: Hoćemo li covid uskoro tretirati kao gripu? Španjolska već počinje

U europskim zemljama razvija se rasprava treba li covid početi tretirati kao endemsku bolest, kao što je slučaj s gripom. WHO je protiv

Novi val je bez presedana. Svaki deseti Španjolac kojem je od početka pandemije potvrđen covid, virusom se zarazio u posljednjih tjedan dana. Samo u ponedjeljak Španjolska je imala 292 tisuće novih slučajeva. Pa ipak, upravo iz te države stiže poziv s najviše političke razine da se covid počne tretirati i pratiti na novi način – praktički kao endemska bolest.

“Smatram da imamo uvjete da, oprezno, polako, otvaramo raspravu na tehničkoj razini i na razini zdravstvenih stručnjaka, ali i na europskoj razini, kako bismo počeli procjenjivati ovu bolest drugačijim parametrima nego dosad”, citiraju mediji izjave španjolskog premijera Pedra Sancheza u intervjuu za radio postaju Cadena SER.

Nadzor kao za gripu

Ovaj tip rasprave oko covida povremeno se otvara od početka pandemije, a intenzivnije u posljednjih nekoliko mjeseci. No, sada prva velika EU članica, Španjolska, ima konkretan plan kako će covid biti tretiran u okviru njihovog javnog zdravstva. Da se radi na takvom planu, o čemu je prvi detaljno izvijestio španjolski El Pais, potvrdio je i Sanchez ustvrdivši i da raspravu otvaraju i na europskoj razini. Što to konkretno znači, nije precizirao.

Ali je zato El Pais, jedna od najvećih tamošnjih novina, precizno izvijestio kako bi trebao izgledati tretman covida, prema planovima koji su u pripremi. Novi sustav nadzora covida bio bi nalik onome koji se godinama koristi za praćenje sezonske gripe. “Prema novom sustavu, više se neće prijavljivati svaki pojedinačni dijagnosticirani slučaj, niti će se testovi provoditi na pojavu najmanjeg simptoma. Koronavirus će se pratiti kao i svaka druga respiratorna bolest”, piše španjolski list.

Maske su tu da ostanu

Umjesto pedantnog prebrojavanja svakog slučaja, situacija bi se procjenjivala esktrapoliranjem brojki iz statistički značajnog uzorka kako bi zdravstvene vlasti mogle predvidjeti težinu situacije i predložiti mjere, uključujući i cijepljenje. Što bi bilo s mjerama predostrožnosti poput maski, s kojima su se i Španjolci – kao i mnogi drugi Europljani – navikli živjeti, nije detaljizirano, ali čini se da su i one tu da ostanu. Barem još neko vrijeme.

Španjolski premijer Sanchez u spomenutom intervjuu vrlo otvoreno govori u korist nošenja maski, čak i na otvorenim prostorima, kao i cijepljenja. Španjolska, zemlja koja je teško stradala u prvom valu pandemije, među najbolje je procijepljenima u Europskoj uniji. Cijepljeno je više od 80 posto ljudi, što ih smješta na sam vrh EU ljestvice, uz bok Portugalu i Malti.

Kada će novi sustav praćenja covida zaživjeti – je li to doista neka bliska budućnost ili ne – još uvijek je otvoreno pitanje. Među ostalim i zbog omikrona, visoko zarazne varijante virusa koja izaziva najmasovniji val infekcija dosad u Europi. Jasno je da se nikakva radikalna promjena strategije ne može dogoditi prije nego što ovaj val pandemije počne opadati i dok ne bude konkretnih pokazatelja kakve je posljedice ostavio visokozarazni omikron.

Korona kao endemski virus?

Sasvim je izvjesno, međutim, da će se europske zemlje vrlo brzo morati pozabaviti tim pitanjem – kad će biti trenutak da se, u suočavanju s covidom, napusti strategija mukotrpnog prebrojavanja i praćenja svakog pojedinačnog slučaja, općih karantena i sličnih mjera koje su obilježile posljednje dvije godine i primijeni neki novi model. O tome se diskutira i u Velikoj Britaniji gdje bivši šef vladine radne skupine za cjepivo predlaže drastično drugačiji pristup od dosadašnjeg.

Covid bi trebalo početi tretirati kao endemski virus sličan gripi, a masovnu kampanju cijepljenja bi, nakon treće booster doze, trebalo zaustaviti, smatra dr. Clive Dix. Ovaj stručnjak poziva na temeljito preispitivanje britanske covid strategije, izvijestio je nedavno Guardian, podsjećajući i da zdravstveni čelnici te istaknuti političari iz vladajuće stranke lobiraju za donošenje postpandemijskog plana za prenapregnuto javno zdravstvo.

WHO: Ne tretirajte ga kao gripu

Nadalje, treba analizirati jesu li trećom dozom zaštićene ranjive skupine ljudi, ali masovnu kampanju cijepljenja treba zaustaviti, citira Guardian bivšeg čelnika radne skupine. “Sada trebamo upravljati bolešću, a ne širenjem virusa”, smatra Dix ističući da cilj ubuduće treba biti preveniranje teških oblika bolesti kod ranjivih skupina ljudi. I Britanija je, podsjetimo, visoko procijepljena zemlja koja ovih dana bilježi rekordne brojke novootkrivenih slučajeva zaraze.

S obzirom na trenutnu situaciju s pandemijom, ovakve rasprave i mišljenja neki smatraju preuranjenima. I iz Svjetske zdravstvene organizacije upozoravaju vlade da nije vrijeme da covid počnu tretirati kao endemičnu bolest poput gripe. Još smo daleko od toga, ističu stručnjaci WHO-a, jer oko virusa još postoji “velika količina neizvjesnosti”.

Omikron varijanta, primjerice, uzorkuje dosad najmasovniji val zaraze na cijelom kontinentu, a njezine posljedice, kako smo napomenuli, još uvijek nisu do kraja poznate. Pandemija će stoga i dalje zaokupljati naše živote. Ali nema nikakve sumnje i da će pitanje kako ćemo, kao društva, živjeti s covidom, postajati sve aktualnije.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu