Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Evo zašto HDZ vlada, a oni neće do sudnjega dana: Trećina zastupnika oporbe nije došla na glasanje o Hrvoj Šipek

Toliko o ozbiljnosti i odlučnosti tih stranaka da se pred svojim biračima isprse za stvar koju smatraju ispravnom

Dakako, HDZ bi svejedno pobijedio. Ali oporba bi ostavila snažan dojam da pruža otpor i da gube samo za tu dlaku koja čini većinu. Ovako su HDZ-u omogućili da ispadne daleko premoćan nad njima: 77 prema 49. A sebe su sveli na društvo koje se paradno dere i galami, a kad treba zakucati i pokazati snagu, onda ih nema gdje trebaju biti. 

Premda je kompletna opozicija danima pozivala da se sruši izvještaj Zlate Hrvoj Šipek i opravdano tražila njenu smjenu, ona ostaje glavna državna odvjetnica. Inventuru rada DORH-a prihvatila je većina saborskih zastupnika. Takav rezultat bio je zapečaćen i prije glasanja. Iznenađenja nema. Premijer Plenković, a nakon njega i Branko Bačić, unaprijed su najavili ovakav ishod pa je tako i bilo. Hrvoj Šipek podržala je vladajuća koalicija na čelu s HDZ-om, a vladajuća većina je – kao što joj i samo ime kaže – većina. Protiv toga nema lijeka.

No, svejedno je žalosno kako je u finalu odigrala saborska manjina, ujedinjena, kao i većina građana, u čvrstom stavu da duboko kompromitirana državna odvjetnica ne smije dobiti prolaz. Ukratko, pokazali su se kao papci.

Nije im se dalo doći na glasanje

Jer, nakon što su se njihovi vođe toliko pjenile zbog propusta DORH-a u aferi Gabrijele Žalac, a povrh toga i zbog više pokušaja Zlate Hrvoj Šipek da lažima obmane javnost, značajnom broju zastupnika opozicije nije se danas dalo čak ni doći na saborsko glasanje.

Toliko o ozbiljnosti i odlučnosti tih stranaka da se pred svojim biračima isprse za stvar koju smatraju ispravnom. Da im pokažu da čvrsto stoje kod svojih principa i da će se za njih javno zauzimati kud puklo da puklo, pa čak i kad znaju da je bitka formalno izgubljena. I toliko o sposobnosti njihovih predsjednika, predsjedništava i vođa stranačkih klubova da organiziraju vlastite zastupnike i da im nametnu elementarnu disciplinu.

Kad su se danas brojile ruke za i protiv, utvrđeno je, naime, da glavna državna odvjetnica uza se ima 77 zastupnika, a na protivničkoj strani ruke je diglo njih 49. To znači da su svi HDZ-ovi kao vojska stigli u sabornicu da obave posao dok se opozicija predala nonšalanciji.

Oporba bi ostavila snažan dojam

Da su se na glasanju fizički pojavili svi SDP-ovci, Mostovci i ostali, čiji se pravedni gnjev protiv propusta glavne državne odvjetnice danomice razlijegao po svim medijima, slika pred javnošću bi bila bitno drugačija. Naspram 77 HDZ-ovih glasova za Zlatu Hrvoj Šipek, 74 oporbena ustala bi protiv. U Saboru je ukupno 151 zastupnik, bio bi to zamalo izjednačen skor.

Dakako, HDZ bi svejedno pobijedio. Ali oporba bi ostavila snažan dojam da pruža otpor i da gube samo za tu dlaku koja čini većinu. Ovako su HDZ-u omogućili da ispadne daleko premoćan nad njima: 77 prema 49. A sebe su sveli na društvo koje se paradno dere i galami, a kad treba zakucati i pokazati snagu, onda ih nema gdje trebaju biti.

Dakle, u HDZ-u danas nitko nije bio bolestan, svi na broju. Nitko nije morao hitno odjuriti po dijete u vrtić. Nijednome nije na autu pukla guma dok se vozio u Sabor. Nitko nije sjeo u krivi autobus. To se zove stega. A gdje su bila još 25 zastupnika opozicije? Imali su migrenu pa su ostali doma. Otišli su na selo na vikend, tko je vidio da se radi petkom? Morali su na tajlandsku masažu?

Eto zašto HDZ vlada, a oni neće nikada

Jasno da HDZ-ovci nisu smjeli sebi dopustiti nikakvo kockanje jer im je većina tanka. Da su samo troje danas izostali, postojala bi teoretska opasnost da njihova Zlata Hrvoj Šipek izvisi. Pa i nisu. Iako su zapravo s ovom oporbom mogli biti posve opušteni. Jer opozicija je, kao što smo vidjeli, u odsudnom trenutku uspjela dovesti na teren tek pedesetak zastupnika.

Da im se čak nekim čudom i ukazala šansa da nadglasaju HDZ, stvar bi opet s treskom propala jer je ekipa iz njihovog bloka naprosto ostala doma pod dekicom. Nikola Grmoja grmio je jutros da svi oni podrže Zlatu Hrvoj Šipek ”sudjeluju u udruženom zločinačkom pothvatu protiv neovisnih institucija i borbe protiv korupcije”. Kakva travestija.

Opozicija se rijetko oko bilo čega slaže kao što se sada složila da mandat ove glavne državne odvjetnice treba biti prekinut. Ali čak se ni u takvim povijesno rijetkim zgodama nije u stanju u kompletnom sastavu okupiti u sabornici da pred građanima demonstrira svoju odlučnost i pokaže koliko joj je stalo. I to malo im je previše. Imaju prečeg posla. Pa eto ti zašto HDZ vlada, a oni neće vladati ni do sudnjega dana.