Politika & Kriminal

Gadan tjedan za Domovinski pokret. Poznati odvjetnik iz njihove stranke pod istragom zbog davanja mita

Prije dva dana smo otkrili da se šef gradskog odbora Pokreta u Pleternici pijan zabio u drugi auto. Sad Uskok istražuje D. Čehića

Poznatog odvjetnika iz Poreča Darija Čehića, inače člana Domovinskog pokreta Miroslava Škore, USKOK je prijavio zbog nuđenja mita sudskom savjetniku iz Rovinja.

Prema rješenju o provođenju istrage, 52-godišnji odvjetnik koji zastupa ovrhovoditelja u jednom ovršnom postupku što se vodi na sudu u Rovinju, počeo je još 25. siječnja tražiti od sudskog savjetnika da ubrza proces.

Bilo mu je, tvrdio je u tim razgovorima, važno da se ovrha provede ove godine.

Sastanak i izravno nuđenje mita

Nekoliko dana kasnije, odvjetnik je tražio i sastanak sa sudskim savjetnikom. Našli su se 3. veljače te je Čehić, tvrdi USKOK, tada sudskom savjetniku ponudio 20 tisuća kuna mita kako bi ovaj, unutar granica svojih ovlasti, ubrzao ovršni postupak koji je odvjetniku bio bitan.

No savjetnik mito odbija i prijavljuje Čehića policiji. U koordinaciji s USKOK-om odvjetnik je još 17. veljače uhićen. Iz policijskog priopćenja proizlazi da su nakon toga obavljene hitne dokazne radnje, što bi trebalo značiti da ga je sudski savjetnik prepoznao upravo kao osobu koja mu je nudila novac. Iako je nekoliko sati bio pritvoren na kraju je odvjetnik pušten da se brani sa slobode.

Kakva kazna prijeti odvjetniku?

Nakon kriminalističkog istraživanja policija je zaključila da ima dovoljno dokaza da odvjetnika prijavi USKOK-u a sada je potvrđeno da je otvorena istraga u kojoj se odvjetniku na teret stavlja davanje mita.

Za to kazneno djelo zakon predviđa od jedne do osam godina zatvora. Iako sudski savjetnik nije primio mito, ako mu je ponudio određeni iznos i nagovarao ga da učini nešto preko reda odvjetnik je prekršio zakon.

Tko je odvjetnik osumnjičen za mito?

Čehić je inače iznimno poznati porečki odvjetnik, a bio je i član stranke Most, nakon čega je prešao u Domovinski pokret. U vlastitom životopisu navodi da je od 2004. do 2007. bio pravni savjetnik u Maistra d.d. Rovinj. Ondje je nastavio obavljati složene poslove vezane uz nekretnine i sudske sporove. Radio je i na projektima iz oblasti trgovačkog prava.

Od 2016. do 2017. bio je savjetnik ministra gospodarstva RH i član Nadzornog odbora Ine. Kaže i da mu je objavljeno više stručnih radova u oblasti prava. Široj javnosti postao je poznat kada je podnio prijedlog za ocjenu ustavnosti odluke o uvođenju zdravstvenog odgoja SDP-ovog ministra Jovanovića u osnovne i srednje škole, na temelju kojeg ga je Ustavni sud i obustavio.

Protivnik abortusa, 5G-a i crvene zvijezde

Čehić je lani u intervjuu za portal Narod.hr izjavio da je u Domovinski pokret prešao zbog zalaganja Miroslava Škore za prava nerođene djece. Na istom portalu objavio je i komentar u kojem se pita jesu li “Hrvati – pokusni kunići 5G tehnologije”.

Predstavnicima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora pomogao je u pisanju prijedloga da se u javnom prostoru zakonski regulira uporaba simbola totalitarnih režima, uključujući i crvenu zvijezdu petokraku.

Objasnio je kako “ne misli da bi u Hrvatskoj trebalo propisati da se po grobljima trebaju skidati petokrake s nadgrobnih spomenika”, ali da bi za prekršaje korištenja simbola totalitarnih režima u javnom prostoru trebalo plaćati novčane kazne od 3000 do 15.000 kuna, te kaznu zatvora do 15 dana.

U Domovinskom pokretu vjeruju da je nedužan

Iz Domovinskog pokreta za Telegram su potvrdili da je odvjetnik Čehić njihov član.

Kao običan član koji nema nikakvu dužnost podliježe pravilima da tek nakon eventualne pravomoćnosti može biti isključen iz stranke. U Škorinom Pokretu, međutim, vjeruju u Čehićevu nedužnost.

Inače, ova vijest dolazi isti tjedan kad je Telegram doznao da se Branko Polić, dojučerašnji predsjednik gradskog odbora Domovinskog pokreta u Pleternici, pijan zabio u auto iz drugog smjera. Ubrzo nakon Telegramovog teksta Polić je podnio ostavku.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu