Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Genijalno. Sindikat policije traži da se, unatoč odluci Ustavnog suda, njihovim članovima isplati više novca

Traže i donošenje nove odredbe 'koja bi bila otpornija na test ustavnosti'

12.10.2020., Zagreb - Ispred KBC Sestre milosrdnice Dubravko Jagic dao izjavu ispred Sindikata policije oko propucanog policajca na Markovom trgu. rrPhoto: Marko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Ustavni sud ovog tjedna je ukinuo odredbu Zakona o radu kojom je propisano da se pojedina materijalna prava mogu ugovoriti u većem opsegu za članove sindikata koji su pregovarali o kolektivnom ugovoru. Ukratko, time se ukida pravo članovima sindikata da imaju veće plaće od nečlanova, a tome se sada usprotivio Sindikat policije.

Oglasili su se priopćenjem u kojem kažu: “Obavještavamo vas kako je Dodatak II. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, koji je potpisan 19. svibnja 2023. godine, već na snazi te navedena odluka Ustavnog suda na njega ne utječe retroaktivno. To jest, sam Dodatak II. je potpisan u skladu s propisima i zakonima.”

Obavještavaju članove kako, najvjerojatnije u drugoj polovici lipnja, očekuju isplatu uvećanog iznosa regresa u visini od 300 eura za državne službenike i namještenike, “članove sindikata koji su pregovarali o Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike.”

Oglušuju se o odluku suda

Dalje dodaju i kako “s obzirom na to da Dodatak II. i dalje ostaje na snazi, ostaje i obveza Vlade Republike Hrvatske da za narednu godinu po prvi puta ugovorimo i uskrsnicu za državne službenike i namještenike.”

Govoreći o samoj odredbi Zakona o radu koja je ukinuta, kazali su da će “nakon objave odluke i izdvojenih mišljenja Ustavnog suda, u suradnji sa socijalnim partnerima tražiti da se donese nova odredba Zakona o radu koja bi bila otpornija na test ustavnosti.”

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više