Gospodin Mikulić silno se trudio objasniti da će inspektori sutra otvoriti restorane koji se drže mjera

Ako se inspektori uvjere da su uvjeti zadovoljeni, zatvoreni ugostitelji mogu otvoriti

A stolen ambulance car that crashed into a house is pictured on October 22, 2019 in Oslo, Norway. - Norwegian police arrested an armed man who, according to media reports, went on the rampage in Oslo inthe stolen ambulance, running down pedestrians including a baby in a pram. (Photo by Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix / AFP) / Norway OUT
FOTO: AFP/Screenshot N1

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić danas je nakon sastanka u Državnom inspektoratu odgovarao na pitanja novinara o ugostiteljskim objektima koje je su inspektori zatvorili u posljednjih nekoliko dana, često zbog apsurdnih razloga. Mikulić je nekoliko puta ponovio kako je donesena odluka da objekti koji su zatvoreni, a u međuvremenu su zadovoljili 11 uvjeta koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo, od sutra mogu početi raditi.

“Svi su se složili s relaksiranjem mjera. Jučer je izašao naputak HZJZ-a o epidemiološkim mjerama kojih se ugostitelji moraju pridržavati, sve će još jednom biti distruburano članovima. Glavna poruka je da će sutra tijekom jutra inspektori otići na one lokacije gdje su dane zabrane rada, prekontrolirati uvjete i ako objekti ispunjavaju te uvjete, donosit će se rješenja o obustavi postupaka i ugostiteljski će objekti moći raditi uz pridržavanje epidemioloških mjera”, poručio je Mikulić.

Svi žele da gospodarstvo funkcionira

Mikulić je objasnio zašto su objekti bili zatvoreni na 30 dana. „Mi smo postupali temeljem odluke Nacionalnog stožera od 19. ožujka o zabrani rada ugostiteljskih objekata, i temeljem drugih zakonskih ovlasti. Nekima mjera ističe noćas. Ali i oni kojima ne ističe, ako sutra tijekom dana ispune 11 uvjeta HZJZ-a, moći će normalno raditi na pripremi i prodaji hrane“, kazao je Mikulić.

„Hrana se ne može uzimati u ugostiteljskim objektima, ali u blizini, na vratima i prozorima, može“, objasnio je glavni državni inspektor, naglasivši kako smatra da bi svima trebalo biti jasno da Stožer želi da gospodarstvo funkcionira. „Poruka je da od sutra tko ispuni uvjete može raditi, i da apsolutno podržavamo ugostiteljski rad, pod uvjetom da poštuju epidemiološke mjere“, kazao je.

Novinari su Mikuliću spomenuli da je mnogo kritika na račun Državnog inspektorata. „Nikoga nismo uveli u sustav mjere ako za to nije bilo elemenata. Ne želimo biti prepreka za razvoj gospodarske djelatnosti, pa smo donijeli mjere da oni koji ispune zahtjeve mogu raditi“, ponovio je Mikulić.