Politika & Kriminal

Grbin je na Twitteru jednostavno poentirao koliko je Penavino divljanje suludo: objavio je kako izgleda statut Pule

Kao primjer je naveo Statut Pule na talijanskom objavljen na gradskim internetskim stranicama

Dok se danas u Vukovaru raspravljalo o zaključku kojim je srpskoj nacionalnoj manjini trebala biti osigurana ravnopravna uporaba jezika i pisma, SDP-ovac Peđa Grbin na svom je Twitter profilu podsjetio kako ta problematika funkcionira u Istarskoj županiji.

Tako je objavio screenshot sa stranica Grada Pule gdje je vidljivo kako je u tom gradu Statut, uz naravno na hrvatskom jeziku, objavljen i na talijanskom jeziku. “Ovo ću samo staviti ovdje pa kom krivo…”, kratko je napisao u objavi ispod koje se nalazi fotografija. Inače, dvojezični dokumenti mogu se naći i na stranicama Istarske županije.

Incident na Gradskom vijeću

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava danas se usprotivio, pak, dvojezičnosti u tom slavonskom gradu, te tvrdi da još nije došlo vrijeme kako bi se ona uvela. Stoga je pred Gradsko vijeće stavio prijedlog Zaključka o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Grada Vukovara, u kojem između ostalog stoji kako nisu učinjeni potrebni preduvjeti kako bi se uvela posebna prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj manjini.

Kada mu je, pak, na današnjoj sjednici SDSS-ovac Srđan Kolar u ruke dao Statut na ćirilici, Penava ga je bacio na pod nazvavši taj potez činom agresije u režiji Srpskog narodnog vijeća. Kolaru je rekao da ga je duboko povrijedio navodeći kako ga ne zanimaju mrtva djeca i silovane žene, ali da ga zanima ono što nije uspio 1991., a to je uvesti ćirilicu. SDSS-ovce je također optužio da su im “uzori četničke šubare i spomenici koji okružuju grad”.

Nastavite čitati