Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal HDZ je nedodirljiv, rejting im, bez obzira na sve, raste treći mjesec zaredom

SDP je još malo kliznuo, za jedan postotni bod. Živi zid opet pada

HDZ i dalje raste. Iako smo cijeli rujan gledali nastavak kaosa s Uljanikom, a krenuo je i siloviti napad ekstremne desnice na stranku i njezina šefa Andreja Plenkovića, novi rezultati Crobarometra, koje je upravo objavila Nova TV, pokazuju da je HDZ još uvijek najjača stranka s 29,2 posto potpore. To je rast treći mjesec zaredom: u srpnju su bili na 27,1 posto, u kolovozu na 28,9, a sad su skočili još tri postotna boda.

SDP je još malo kliznuo, ali samo za jedan postotni bod – sa 17,3 iz kolovoza na 17,2 posto. No, budući da su gore stajali jedino u prosincu 2006. i u svibnju 2005., kada su bili ispod 17 posto, ne mogu se baš veseliti.

Živi zid opet pada

Živi zid već neko vrijeme ne briljira. Iako su se u kolovozu, nakon par mjeseci padanja, malo oporavili pa skočili na 13,4 posto (u srpnju su bili na 12,3), sad su opet pali, na 12,6 posto. Most je s druge strane skočio, rejting mu je s prošlomjesečnih 7,3 posto narastao na 8,3 posto.

Crobarometar rujan Nova Tv

A ovakvo je stanje s ostalim strankama koje, usput, ne bi prešle izborni prag od 5 posto: HSS je nakon kratkog prošlomjesečnog skoka na 4,5 posto sada opet na 3,7 posto, Bandićeva stranka je na 3,3 posto (u kolovozu su bili na 3,8), Pametno je s 3,1 posto pao na 2,9 posto, a slijede HSU s 2,4 posto, IDS s 2 posto, Promijenimo Hrvatsku s 1,8 posto, Reformisti s 1,1 posto i HNS s 1 posto.

Opstanak koalicije

Iako HDZ raste, radom Vlade većina ljudi još uvijek je nezadovoljna. Ne podržava ga 63 posto (mali pad u odnosu na kolovoz i tadašnjih 64 posto), a podržava 27 posto (u kolovozu 26 posto). Naravno, među onima koji ih podržavaju najzastupljeniji su birači HDZ-a (78 posto)

Crobarometar rujan Nova Tv

Što se tiče konkretnih očekivanja od Vlade, 73 posto građana misli da ih Plenković i njegovi ministri neće ispuniti, što je novi skok u odnosu na prošlomjesečnih 71 posto. A značajno se smanjio broj onih koji misle da će koalicija opstati i da će ova Vlada izgurati do kraja mandata; prošli mjesec u to je vjerovalo 77 posto birača, sada je ta brojka na 70 posto.

Crobarometar rujan Nova Tv

A ovaj smo mjesec i još malo pesimističniji; 73 posto građana vjeruje da idemo u lošem smjeru, što je porast u odnosu na kolovoz i tadašnjih 71 posto. Da idemo u okej smjeru misli njih 19 posto.


Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 20. u mjesecu na 989 punoljetnih građana. Pogreška uzorka je +/- 3,3 a za rejting stranaka +/- 3,6%.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više