Politika & Kriminal

HDZ-ov župan nagomilao 40 čudnih terena. Njegov je odgovor: ‘Moja imovina ne raste, samo pada’

Priča o neobičnoj imovinskoj kartici zadarskog župana Longina

U RTL-ovoj Potrazi večeras je emitirana priča o nekretninskim avanturama zadarskog župana Božidara Longina. U imovinskoj kartici već je nagomilao tri kuće, dva stana, Mercedes, lovačko oružje, dionice, no reporterki Silvani Menđušić najzanimljiviji su bili tereni, njih 40-ak, i to u dijelu županije u kojem ljudi žive bez asfalta, rasvjete i kanalizacije, a uličnu rasvjetu imaju kad potegnu kabel od stupa do utičnice u kući. Župan pritom, doznala je, upravo kupuje terene i usred Zadra.

Imovinska kartica zadarskog župana jedna od najduljih! 3 kuće, dva stana, Mercedes, lovačko oružje, dionice – čak 40-ak…

Na početku priče dotakla se njegova tri hektara zemlje u Crnom, o kojima se podaci u Longinovoj imovinskoj kartici svako malo mijenjaju. “Oni su poput Houdinija ili Davida Copperfielda; malo ih ima, malo nema”, komentirala je novinarka Potrage.

Župan Longin na to je ponudio živopisan odgovor: ”Ono što sam prijavio jest gdje sam vlasnik jedan kroz jedan. Drugi dio priče, onog časa kad steknem uvjete, ako steknem, naravno da ću se upisati i na to’’, kazao je. Otplaćuje, kazao je kroz razgovor još dva hektara zemlje u mjestu Crno: “Da, tako je, obročno otplaćujem”. Na pitanje kolika je cijena kvadrata, hladno je u kameru kazao kako su to ”privatne stvari”.

Odakle tolika razlika u nekoliko godina?

Kao zamjenik župana 2013. u imovinskoj kartici upisuje da je suvlasnik tri hektara vrijednih 600.000 kuna, a zatim tvrdi kako je vlasnik samo 0.12 hektara koje procjenjuje na 100 tisuća kuna. Jednom će biti vlasnik još ona spomenuta dva. “Shvaćate li kolika je diskrepancija u vašoj imovinskoj kartici. Pisalo je da ste vlasnik 3 hektra, a sada samo 0,12. Kako to?”, pitala ga je novinarka.

Ponudio je sljedeći odgovor: Prije se, kaže, imovinska kartica nije ispunjavala kao danas.

Dovoljno je pogledati zemljišne knjige da se vidi kako je puno vlasnika, država i društvenih uređenja preoralo ovu zemlju. Godine 1922. upisana je obitelj iz Arbanasa, 1972. postaje društveno vlasništvo, 1999. upisuje se Republika Hrvatska, pa ona to daje Hrvatskim šumama, zatim to poduzeće mijenja zemlju s Općinom Zemunik. A 2001. na tu česticu upisuje se privatni vlasnik, Longinov tadašnji poslovni partner. Zadarski župan u to je vrijeme upravitelj Šumarije Zadar i volonterski je član županijskog poglavarstva u resoru prostornog planiranja. Osam godina kasnije norveški fond na tu česticu stavlja hipoteku od čak 1,4 milijuna eura. Hipoteka je za mjesec dana izbrisana.

Sinova tvrtka s prihodom milijun eura

Župan Longin na to nije imao odgovor. “To vam ne znam, nisam vlasnik nisam ni još uvijek, pa vam ne mogu reći”, kazao je. Upisat će ih kada budu njegovo vlasništvo. Sada je na toj zemlji upisana druga osoba, njegov nekadašnji poslovni partner u poslovima hortikulture.

No, u Arkodu, pregledniku poljoprivrednih površina koristi je županov sin koji na početku parcele ima rasadnik i već 14 godina registrirano poduzeće koje se bavi hortikulturom. Tvrtka županovog sina s deset zaposlenih prošle je godine poslovala s dobiti, imala prihod od gotovo milijun eura.

“Tih dva hektara koristi vaš sin, a vi otkupljujete od svog sina?”, upitala ga je reporterka.
“Ne, nekadašnji vlasnik otišao u mirovinu , ponudio i mi smo se prihvatili radit’ malo”, odgovorio je. Župan je upisan je i kao vlasnik na rubovima županije kojom upravlja, u nepristupačnom dijelu Velebita na 40-ak čestica, uredno do kvadrata, navedenih u imovinskoj kartici.

Tereni usred ničega za 200.000 kuna

Tu je i kuća koju je Longin kupio uz još desetke parcela, za koje je u imovinskoj kartici upisao kako vrijede 200.000 kuna. Župan je Potrazi sam kazao kako tamo nije bio desetak godina, stoga je ova investicija neobična, iako je legalna. Jer tko ima 200.000 kuna – odnosno deset županovih plaća – za nekretnine usred ničega, koje nikada ne koristi?

Longin je Silvani Menđušić i na to ponudio zanimljiv odgovor. “Jedno društvo, moji prijatelji koji su poželjeli malo osame, predložili su da to kupimo. I evo zadnjih desetak godina nisam tamo niti otišao…”, kazao je.

U imovinskoj kartici ima 40-tak čestica terena podno Velebita, a uskoro i desetke tisuća kvadrata vrijednog zemljišta u…

Posted by Potraga on Thursday, October 29, 2020

‘Meni imovina ne raste nego samo pada’

Župan Longin cijelo je vrijeme tvrdio kako je s njegovom imovinom sve OK. Ona se, tvrdi, ionako samo smanjivala. “Mislim da sam jedan rijetkih kojima pada imovina u odnosu na prvi put kada sam popunio karticu 2004. godine”.
Ustvrdio je i kako su sva njegova zemljišta kupljena prije nego što je postao dužnosnik.

RTL je međutim razgovarao i sa Svetozarom Jovančevićem iz Krupe, koji je u kameru kazao kako je “Boži Longinu osobno prodao svoje veliko zemljište”. Stariji čovjek pokazao je novinarki teren koji je, tvrdi, od njega kupio župan, no Longin je i to demantirao, tvrdeći kako su to sve tračevi. “Ja ne znam odakle te riči idu, rekla kazala”, izjavio je.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu