Politika & Kriminal

Burilović ostaje predsjednik HGK, uvjerljivo je pobijedio Oreščanina i Lovrovića

Burilović je dobio 67 glasova, Oreščanin 21, dok je za Lovrovića glasao jedan član Komore

04.10.2021.,Zagreb, 14. sjednica Skupstine Hrvatske gospodarske komore na kojoj će se izvrsiti izbor predsjednika Hrvatske gospodarske komore za cetverogodisnje mandatno razdoblje. 
Svoj program predstaviti kandidati, Drazen Orescanin, Luka Burilovic i Marin Lovric.
Photo: Robert Anic/PIXSELL
FOTO: Robert Anic/PIXSELL

Hrvatska gospodarska komora izabrala je novog predsjednika. Na izborima je pobijedio aktualni šef HGK Luka Burilović, kojeg je podržalo 67 članova. Čelnik udruge Glas poduzetnika, Dražen Oreščanin, čija je kandidatura predstavljala prilično iznenađenje, dobio je povjerenje 21 člana. Treći kandidat, vlasnik riječke tvrtke Consmar Marin Lovrović, dobio je 1 glas.

Kandidati su prije izbora predstavili svoje programe, javlja Index.

Oreščanin se hvalio odvažnošću

Prvi je govorio Dražen Oreščanin koji je kazao kako njegova tvrtka posluje u šest zemalja, ima 170 zaposlenih i 75 milijuna kuna prihoda. Govoreći o HGK rekao je kako očekuje suradnju svih organizacija i zaposlenika, ali i suradnju s drugim udrugama, vladom, politikom i institucijama te da je u svemu tome važna komunikacija i da on s obzirom na sve to ne misli “biti zatvoren u kuli”.

“Stanje nije dobro, prihodi su pali, koncepcija nije dobra. Svima nam treba odvažnosti. Ja sam to pokazao kandidaturom, vjerujem da ću to pokazati s vama, s timom”, kazao je Oreščanin te dodao kako danas odlučuju u HGK a da ne odlučuje politika.

Burilović o populizmu i napadima

Potom se predstavio Luka Burilović koji je rekao kako svi znaju sve o njemu. Rekao je i kako je, kada je dolazio u HGK, želio digitalizaciju, a da danas imaju sve na webu i “mogu dobiti jednim klikom”. “Zahvaljujući digitalnoj komori, HGK je među prvim digitaliziranim institucijama u državi. Stavili smo se na raspolaganje tijekom potresa. Inicirali smo izmjenu građevinskih uzanci. Inicirali smo reakciju vlade na rast cijena u građevinarstvu. Čistog obraza i čistih ruku tražim legitimitet da dovršimo ono što smo počeli”, rekao je.

Potom je dodao kako vidi priliku u ukidanju obveznih članarina, te da bi županijske komore trebale imati snažniju ulogu no što su imale do sada. Istaknuo je i kako nije “očekivao navalu populizma i osobnih napada”.

Lovrović o članarini

Lovrović je kazao kako njegova tvrtka nije velika kao Oreščaninova ali da ima iste probleme. Istaknuo je kako smatra da HGK ima dobar ugled. Govoreći o svom programu Lovrović je upitao od čega će živjeti HGK ako se ukinu članarine. “Ukidanje članarina je glupost. Taj zakon je kriv, treba povećati članarine”, kazao je te dodao kako treba osnovati tvrtku preko koje će HGK zarađivati.

Komora treba privlačiti mlade inženjere i obrazovati ih, kazao je. Ustvrdio je da nije trebalo otpuštati ljude iz komore. “Komora je dobra, u razini s drugim komorama. Neke promjene se moraju napraviti. Nova metla će sigurno pometati i lijevo i desno. Mislim da ne treba govoriti protiv komore. Mi ni nemamo podatke da vidimo koliko su dobro ili loše radili”, rekao je između ostalog.

Odgovarali na pitanja

Odgovarajući na pitanja prisutnih Oreščanin je kazao kako će surađivati s Vladom i da ih “politika mora uvažavati”. “Nećemo dopustiti da budemo produžena ruka politike”, dodao je.

Odgovarajući na pitanja Burilović je, pak, istaknuo kako je 80 posto danas nezaposlenih neiskoristivo te da Komora treba i dalje tražiti uvođenje dualnog obrazovanja poput onog u Njemačkoj. Na pitanje što se radi da se obrani proizvođače od porasta cijena materijala, Burilović je kazao kako se trenutno radi na tehničkim stvarima da se vidi “kako bi išla pomoć prema ugroženim sektorima”. Nakon predstavljanja kandidata i odgovaranja na pitanja, izabrana je izborna komisija te je krenuo proces izbora novog predsjednika.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu