Politika & Kriminal

HGSS-ovci se pripremaju za odlazak u Poljsku, gdje su speleolozi od petka zarobljeni u jami dubokoj 500 metara

Čim dobiju potvrdu od poljskih kolega HGSS-ovci kreću put Poljske

24.10.2018., Roski Slap - Velika terenska vjezba vatrogasaca, Hrvatske gorske sluzbe spasavanja, policije, hitne pomoci, vatrogasaca NP krka te Crvenog kriza pod nazivom Roski slap 2018, odrzana na podrucju Nacionalnoga Parka Krka i to na vise lokacija.

 Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/Ilustracija

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) ponudila je pomoć poljskim kolegama u spašavanju dvoje speleologa koji su od prošlog petka ostali zarobljeni u jami “Jaskini Wielkiej Śnieżnej” na dubini od 500 metara.

HGSS je objavio na svojim stranicama kako dvojica njihovih članova, od kojih je jedan predsjednik Europske speleospasilačke asocijacije ECRA-e, aktivno komuniciraju sa sudionicima akcije kako bi donijeli najbolju odluku u najkraćem mogućem roku. “U tijeku su pripreme za napuštanje zemlje koje se provode u suradnji s MUP-om te se čeka potvrda poljske službe spašavanja kako bi ekipe mogle krenuti u Poljsku”, kažu u HGSS-u.

Za spas nužno proširivanje kanala

Navode kako je tijekom boravka u jami, dvoje od ukupno šestero speleologa na dubini od 500 metara od ulaza ostalo zarobljeno vodom koja je ispunila kanal koji vodi prema izlazu. Poljski spašavatelji došli su do mogućnosti pristupa alternativnim putem, no zbog uskih prostora potrebno je napraviti veliku akciju proširivanja kanala koja bi mogla potrajati danima.

“Hrvatska gorska služba spašavanja, kao članica ECRA-e (European Cave rescue Assotiation), ponudila je pomoć poljskim kolegama u vidu specijaliziranih spašavateljskih modula, ekipa za proširivanje uskih kanala, ekipa za speleospašavanje i ekipa za speleoronioce”, ističu u HGSS-u.

Nastavite čitati