U tijeku je spašavanje speleologa iz jame duboke 1060 metara u Turskoj, HGSS krenuo u akciju: 'Pozlilo mu je, to je naš kolega i prijatelj'

Posljednja ovakva velika akcija dogodila se 2014., Telegram doznaje detalje

FOTO: HGSS/GoFundMe

U južnoj Turskoj u tijeku je velika međunarodna akcija spašavanja muškarca koji je zapeo u jamskom sustavu Morca planinskog lanca Taurus na dubini od 1060 metara.

Akciji se pridružuje i 18 speleo spašavatelja HGSS-a, koji su sinoć otputovali na lokaciju. “Američki speleolog zadobio je krvarenje u probavnom traktu. Riječ je o kolegi i prijatelju HGSS-a koji je u više navrata sudjelovao na HGSS speleo tečajevima i istraživanjima u jamama na Velebitu”, objavila je služba spašavanja.

HGSS-ovci u Turskoj

“Ravnateljstvo civilne zaštite i HGSS u stalnom su kontaktu, preko Europske speleospasilačke asocijacije (ECRA), s lokalnom spasilačkom grupom, te je upućen poziv svim educiranim i iskusnim speleo spašavateljima da se odazovu u misiju kako bi spasili američkog speleologa.

Iz splitske stanice u Tursku je otišlo četvero članova. Svim sudionicima ove zahtjevne misije želimo da uspješno obave spašavanje kolege i sigurno se vrate svojim obiteljima”, dodaju.

‘Liječnica pruža pomoć u jami’

Dinko Novosel, predsjednik Europske speleospasilačke asocijacije, za Telegram je komentirao akciju spašavanja i kazao kako je prvi poziv došao u nedjelju ujutro te da turska speleo spasilačka služba i speleo spasilačka federacija organiziraju spašavanje s lokalnim vlastima.

“Pokrenula se međunarodna intervencija, a u ponedjeljak su već neki timovi stigli u Tursku. Mađarski tim je već u ponedjeljak bio na mjestu događaja, a njihova liječnica spustila se u jamu i pruža medicinsku pomoć unesrećenom”, kazao je.

Međunarodni timovi u akciji

Novosel priča kako se spašavanju priključio i drugi tim iz Mađarske, te 19 spašavatelja iz Bugarske, a službeno je pozvan medicinski tim iz Italije. Poziv je, kaže, upućen i hrvatskom timu.

“Uključit će se i drugi, na putu su Poljaci, a čeka se službeni poziv za ostali dio poljskog tima”, kaže te dodaje da bi se u akciju spašavanja trebali uključiti i Izraelci. Posljednja ovakva velika akcija, priča Novosel, dogodila se 2014. kada je u jami u bavarskim Alpama zaglavio njemački speleolog Johan Westhauser.

‘Ovo je zahtjevno spašavanje’

“Što se tiče medicinskog statusa i objekta po pitanju Turske, radi se o još zahtjevnijoj akciji spašavanja. Moram napomenuti da je tada logistički centar bio smješten u turističkom mjestu sa svom mogućom infrastrukturom i njemačkom vojarnom.

Ovdje logistički kamp mora biti smješten na planini na visini od 2100 metara, što će biti dosta zahtjevno kako bi se opslužio veliki broj spašavatelja koji će biti potreban”, tvrdi. Ističe i kako je posljednja ovakva akcija trajala 12 dana. “Spašavatelji su znali biti do 70 sati pod zemljom, a to predstavlja ogroman fizički napor za spašavanje”, kazao je Novosel za Telegram.

Pokrenuta je i GoFundMe kampanja u kojoj se prikuplja 100.000 dolara za akciju spašavanja.