Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Horvatova pomoćnica sve je priznala i nagodila se s USKOK-om. Što to znači za bivšeg ministra?

Analiziramo kako će se priznanje Ane Mandac odraziti na ostale procese za aferu isplate poticaja

Ministar Horvat i Ana Mandac

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu u srijedu bi trebalo početi razmatrati optužnicu protiv bivšeg ministra Darka Horvata kojeg USKOK tereti za pogodovanje probranim tvrtkama na natječaju za potpore. Sumnja se da su potpore dobili oni koji na njih nisu imali pravo, i to samo zato što im ih je Horvat odobrio zlorabeći svoju ministarsku funkciju.

Pri tome je, tvrdi USKOK, zajedno sa svojim suradnicima oštetio državni proračun za nešto više od 2,6 milijuna kuna.

Uoči sutrašnjeg ročišta pojavila se informacija da se troje Horvatovih suokrivljenika – njegova nekadašnja pomoćnica Ana Mandac, bivši državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, te ravnateljica Uprave za potpomognuta područja Katica Mišković – nagodilo s USKOK-om. To znači da su priznali krivnju i u zamjenu za ta priznanja dobili blage kazne.

Što nakon službenih priznanja?

Informaciju o nagodbama koja je već neko vrijeme kolala pravosudnih krugovima, jučer je za RTL televiziju potvrdila odvjetnica Željka Pokupec, koja zastupa Anu Mandac. Prema njezinim riječima, bivša Horvatova pomoćnica kao kaznu je dobila rad za opće dobro. Kakve su kazne dobili Žunac i Katica Mišković, trebalo bi biti poznato u srijedu, nakon što sporazumi budu potpisani na sudu.

Što će ova priznanja značiti za samog Horvata? Hoće li se njegova pozicija u procesu automatski zakomplicirati? Prema riječima odvjetnika Ante Nobila, koji zastupa optuženog bivšeg potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, USKOK je očito računao na suradnju Ane Mandac.

“No, sve što je rekla kao okrivljenik ne može se koristiti u postupku u kojem više neće biti okrivljena. Kad dođe na sud kao svjedok morat će govoriti istinu pod prijetnjom kaznenih posljedica. Tek ćemo onda vidjeti što zaista zna”, objasnio je Nobilo. Drugim riječima, to što je Ana Mandac priznala krivnju, u ovom trenutku Horvatu još neće predstavljati problem, budući da protiv njega tek mora biti potvrđena optužnica, te će USKOK morati dokazati da je namjerno zlorabio svoj položaj kako bi pogodovao određenim tvrtkama.

Horvat: ‘Mandac je odgovorna’

Inače, Horvat je od početka procesa negirao svoju odgovornost svaljujući svu krivnju upravo na Anu Mandac. “Ana Mandac bila je odgovorna osoba za te potpore”, naglasio je Horvat. Zatim je objašnjavao kako je on donio odluku o dodjeli dodatnih potpora na prijedlog Uprave koju je vodila upravo Mandac. I popis poduzetnika koji je prema mišljenju USKOK-a sporan, na Horvatov stol donijela je, tvrdi on, baš Ana Mandac.

Ona je pak, kao što je uostalom i priznala, sve radilo po njegovom nalogu, te da se novac dijelio mimo propisanih kriterija, ‘po babi i po stričevima’. Detaljno je opisala kako je došlo do toga da se potpore dodijele tvrtkama i obrtima koji na natječaju nisu ostvarili dovoljno bodova.

“Nakon što su podijeljena sredstva koja su bila osigurana, Darko Horvat mi je rekao da su odobrena i dodatna sredstva. Kazao mi je da je to prilika da namirimo traženja svih onih dužnosnika koji su nas zvali tijekom Programa, a nisu imali dovoljno bodova da dobiju potpore na temelju regularnog natječaja”, izjavila je Ana Mandac u svojoj obrani.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više