Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Hrvatska postala glavna vijest na naslovnicama svjetskih medija, svi prate kako se nosimo s izbjeglicama

Reuters piše i o očajnoj sceni u Tovarniku, gdje pristižu izbjeglice

FOTO: Screenshot

Na naslovnicama svjetskih medija Hrvatska je zbog izbjegličke krize postala top vijest. Tako Reuters piše kako su Hrvatsku preplavile izbjeglice te da EU idući tjedan poziva na hitan sastanak. Reuters piše i o očajnoj sceni na željezničkoj stanici u Tovarniku gdje su izbjeglice boravile cijelu noć pod vedrim nebom. Spominju i da bi Hrvatska mogla koristiti i vojsku kako bi se spriječio daljnji dolazak izbjeglica.

Probijanje policijskog koridora obišlo svijet

BBC na internetskom portalu kao glavnu vijest ima članak pod naslovom Izbjeglička kriza: Hrvatska zatvorila granične prijelaze sa Srbijom. Javljaju da je u Hrvatsku ušlo 11000 izbjeglica te da su se prevozili u prihvatne centre. BBC se dotakao i scena probijanja policijskog koridora u četvrtak u u Tovarniku od strane izbjeglica.

The Guardian također među glavnim vijestima ima i izbjegličku krizu u Hrvatskoj, a u članku se također spominje veliki broj izbjeglica koje su ušle u Hrvatsku od srijede kada je Mađarska zatvorila svoju granicu sa Srbijom. Guardian piše i o 2000 ljudi koji su preko noći ostali u jednom pograničnom mjestu.

reuters

Ljubljansko Delo u glavnom komentaru navodi da je europska politika koja se odnosi na azil i izbjeglice u potpunosti zakazala i da bi se zemlje kroz koje izbjeglice prolaze same morale dogovoriti o humanom tranzitu onih koji žele na svoje konačne destinacije, a ostale prihvatiti u svojoj sredini i dobro ih zbrinuti.

Austrijanci o izbjeglicama koje su krenule prema Sloveniji

Austrijski mediij također izvještavaju o izbjegličkoj krizi u Hrvatskoj, velikom priljevu, zatvaranju granica sa Srbijom ali i i o 100-tinjak izbjeglica koje su noćas u vlaku krenule prema Sloveniji. Mediji u regiji također redovno pišu o razvoju situaciji u Hrvatskoj.

Agencija Tanjug prenosi da je stotinjak izbjeglica sa srbijanske strane granice kod Bezdana, nakon što je u četvrtak navečer Hrvatska zatvorila granične prijelaze, prvo razapelo šatore kako bi tu prenoćili no prebačeni su nakon toga autobusima u prihvatni centar te na tom prijelazu sada nema nikoga.

Prema Tanjugu sa srbijanske strane granice na Bajakovu koji je jedini otvoren za promet višekilometarska je kolona kamiona od naplatne rampe do granice.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više