Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Hrvatski sustav: U Slavonskom Brodu prije 9 godina umrla je beba. Socijalnim radnicama koje su je trebale nadzirati još se sudi

Slučaj koji jako nalikuje ovotjednom iz Nove Gradiške već gotovo devet godina nije dobio epilog

Najnoviji slučaj teško ozlijeđene dvogodišnje djevojčice čije je roditelje nadzirao Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška ponovno je otvorio pitanje odgovornosti socijalnih radnika, kao i njihovih teških propusta koji mogu dovesti do tragičnih posljedica.

Roditelji djevojčice su uhićeni, a Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike poslalo je u Novu Gradišku inspekciju. Hoće li biti utvrđeno da je itko zakazao?

Utvrđeni brojni propusti u radu centra

Na epiloge u ovakvim slučajevima u Hrvatskoj se čeka iznimno dugo, što možda najbolje ocrtava slučaj koji se dogodio još 2012. godine. Tada su, u Slavonskom Brodu, roditelji u lokalnu bolnicu dovezli tromjesečnu mrtvu bebu, da bi ubrzo policija u njihovom domu pronašla i 2,5-godišnju zlostavljanu i pothranjenu djevojčicu, njezinu sestru (4) i polubrata.

Ubrzo je javnost doznala da je slavonskobrodski Centar za socijalnu skrb znao da je obitelj problematična, a inspekcija Ministarstva socijalne politike utvrdila je niz nepravilnosti i propusta u više slučajeva u tom Centru.

U nalazu je pisalo kako nije bilo nadzora roditeljske skrbi, nije bilo provjere stambenih uvjeta roditelja i djece, nisu traženi podaci kako je otac skrbio o ostaloj djeci, zanemareni su podaci o agresivnosti oca. Centar nije postupio ni po pozivu i policijskoj prijavi o zlostavljanju.

Teške optužbe protiv socijalnih radnica

U konačnici su optužene Sanja Turčinović, bivša ravnateljica Centra za socijalnu skrb, i njezine kolegicame Ružica Galista, Anka Bogdanović i Blaženka Grgić. Na teret su im stavljeni propusti i slaba koordinacija na poslu što je imalo drastične posljedice za obitelj koju su trebale nadzirati: dvoipolgodišnja djevojčica bila je neuhranjena, s nizom ozljeda na tijelu, dok joj je sestrica bila higijenski zapuštena, a polubrat i polusestra beba nisu bili cijepljeni. Beba je u prosincu 2012. preminula.

Ravnateljica, kako se navodi u optužnici, nije pratila rad zaposlenica niti je pravilno organizirala posao pa nisu poduzete ni primjerene mjere, dok je socijalna radnica Ružica Galista znala, tereti je se, da se s adrese na kojoj su djeca živjela čuju galama i dječji plač. Iako je, prema tvrdnjama tužiteljstva, znala za dojavu da je, u siječnju 2012., 28-godišnja žena napustila partnera, te usred noći ostavila djevojčice same u stanu, ništa, prema optužnici, nije učinila ni Anka Bogdanović.

Jesu li prijetnje obeshrabrile nadležne?

Otac djece u svom je iskazu naveo da mu nitko nije dolazio u kuću da provjeri uvjete u kojima djeca žive. “Rekao sam da mi više ne dolaze na oči jer ću ih baciti s petog kata”, svjedočio je monstruozni otac koji u svom domu djeci nije osigurao ni struju ni vodu. Optužene socijalne radnice, sumnja se, nisu učinile ništa da brigu o djeci preuzme njihov ujak iako je on to bio spreman učiniti.

Sudski proces protiv njih koji je iz Slavonskog Broda premješten na sud u Osijek, na zahtjev prvooptužene Sanje Turčinović zatvoren je za javnost.

Suđenje im još traje, a one još rade

U međuvremenu ona je smijenjena s mjesta ravnateljice Centra za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu, ali je, kako je u ožujku 2019. pisao Index, ostala raditi u centru, kao i njezine kolegice. Dakle, šest i pol godina od smrti djeteta za čiju su obitelj trebale skrbiti i nadzirati ju, nikakvih posljedica za socijalne radnice nije bilo.

Prema današnjim javno dostupnim podacima u Centru je i dalje zaposlena gospođa Galista, dok za ostale obuhvaćene optužnicom nema podataka.

Suđenje im još uvijek nije okončano. Telegram je dobio potvrdu da su prvostupanjskom presudom sve četiri socijalne radnice bile oslobođene krivnje. Međutim, Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku uložilo je na tu odluku žalbu. Viši sud ju je prihvatio, te bi ponovljeni postupak trebao započeti krajem ovog mjeseca. Devet godina od smrti tromjesečne bebe.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više