Politika & Kriminal

HZJZ objavio novu preporuku: cijepljeni i preboljeli moraju u izolaciju ako su kontakt osobe zaražene omikronom

Do sada to nisu morali

HZHZ je objavio novu preporuku za postupanje s oboljelima i bliskim kontaktima oboljelih, i to zbog novog soja koronavirusa, omikrona. Od sada, prema novim pravilima, i cijepljene osobe i one koje su preboljele virus idu u izolaciju ako su bliski kontakt osobe koja je zaražena sojem omikron. U izolaciji su i za vrijeme dok se sumnja da njihov kontakt ima omikron soj, a mogu izaći iz nje tek kada se ta mogućnost isključi sekvencioniranjem.

“Ako je izvor zaražen omikron varijantom ili postoji epidemiološka sumnja da se radi o omikron varijanti, svi kontakti, neovisno o cijepnom statusu i preboljenju, podložni su karanteni u trajanju od 14 dana te se trebaju testirati PCR testom na početku karantene i zadnji dan karantene. Ako se sekvenciranjem isključi omikron varijanta, 14-dnevna karantena se prekida, a s kontaktima se dalje postupa kao kod izloženosti udomaćenim varijantama virusa”, objavio je HZJZ.

Ako se ne radi o omikronu, odnosno ako je netko bliski kontakt osobe koja je zaražena delta varijantom, taj bliski kontakt neće ići u izolaciju ako je prebolio koronavirus ili ako je cijepljen, sve dok ne razvije simptome zaraze. Također, karantena za slučajeve koji nisu omikron ili za koje se to ne sumnja je određena na 10 dana, dok je za omikron 14 dana.

Tko se sve smatra bliskim kontaktom?

HZJZ navodi da se u svrhu zdravstvenog nadzora u karanteni bliskim kontaktima definira osobe koje:

  • dijele kućanstvo s bolesnikom
  • imaju izravan tjelesni kontakt s oboljelim od bolesti covid-19
  • imaju nezaštićen izravni kontakt s infektivnim izlučevinama oboljelog od bolesti covid-19 (dodirivanje korištenih maramica golom rukom ili npr. ako se bolesnik iskašlje u osobu)
  • imaju kontakt licem u lice s oboljelim od bolesti covid-19 na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta
  • borave u zatvorenom prostoru (npr. učionica, soba za sastanke, čekaonica u zdravstvenoj ustanovi itd.) s oboljelim od bolesti covid-19 na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta
  • bliski kontakt može predstavljati i boravak u zatvorenom prostoru na udaljenosti većoj od dva metra, ovisno o tome ima li bolesnik simptome nošenju maski, o ventilaciji prostorije. HZJZ napominje kako svaki pojedinačni kontakt u zatvorenom prostoru treba individualno procijeniti
  • bliski kontakt je i zdravstveni radnik ili druga osoba koja pruža izravnu njegu oboljelom od bolesti COVID-19 ali i ili laboratorijsko osoblje koje rukuje s uzorcima oboljelog bez korištenja preporučene osobne zaštitne opreme
  • bliski kontakt je i onaj ostvaren u zrakoplovu ili drugom prijevoznom sredstvu s bolesnikom dva mjesta ispred, iza ili sa strane; to su i suputnici ili osobe koje skrbe o bolesniku tijekom putovanja, kao i osoblje koje je posluživalo u dijelu zrakoplova u kojem sjedi bolesnik (ako težina kliničke slike ili kretanje bolesnika upućuje na izloženost većeg broja putnika, bliskim kontaktima se mogu smatrati putnici cijelog odjeljka ili cijelog zrakoplova)

Objavljena je cijela preporuka

Kada HZJZ objavljuje preporuke u novim varijantama plavom bojom označava koje su promjene. U ovoj objavljenoj danas osim promjena oko postupanja s kontaktima stoji i da su izmijenjene preporuke za izuzeće od testiranja u dijelu koji se odnosi na zdravstvene ustanove i domove za starije i nemoćne osobe. No, u ovoj preporuci detalji oko tih izuzetaka nisu navedeni.

Stoji tek da su mjere za zdravstvene djelatnike dodatno opisane u Odluci stožera civilne zaštite i zasebnim uputama HZJZ-a koje na njihovim stranicama nismo uspjeli pronaći. Cijelu preporuku pogledajte ovdje:

Postupanje s Oboljelima Bliskim Kontaktima Oboljelih i Prekid Izolacije i Karantene by Katarina Knežević on Scribd

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu