Politika & Kriminal

Ilegalni imigranti, izgleda, nisu pretjerano impresionirani onim Trumpovim najavama o gradnji zida

Novinarka Atlantica razgovarala je s nekima od njih

Donald Trump se tijekom predsjedničke kampanje često hvalio kako će od prvog dana, nakon što preuzme predsjedničku funkciju, početi graditi “veliki, prekrasni, snažni zid” na američkoj granici s Meksikom; i početi vraćati milijune ilegalnih migranata natrag na jug. Slično je ponovio i nakon što je izabran za predsjednika. To će biti veliki problem za građevinsku industriju, koja se velikim dijelom oslanja upravo ilegalne radnike.

Dan nakon izbora, novinarka magazina The Atlantic posjetila je veliko gradilište u Sjevernoj Karolini, u području koje se zove Research Triangle, gdje su mnoge velike tehnološke kompanije otvorile svoje urede, pa je područje postalo jedno od najbržerastućih u državi.

Većina u Sjedinjene Države ulazi ilegalno

Oko 70 posto radne snage u građevinarstvu u toj državi čine imigranti, a ostalih 30 posto pretežno čine njihovi američki šefovi i supervizori. Istraživanje koje je provelo University of North Carolina pokazalo je kako mnogi od njih rade ilegalno, a to uglavnom prolazi nekažnjeno jer izvođači radova angažiraju druge kompanije da za njih pronađu radnike, i tako sa sebe prebacuju odgovornost za zapošljavanja ljudi bez papira.

The Atlantic je razgovarao s oko desetak radnika koji su upravo radili krov na novom kompleksu, površine od oko 93 tisuće kvadratnih metara, u kojem će se nalaziti trgovine, restorani i uredi. Većina radnika je iz Meksika ili Centralne Amerike, i većina ih je u Sjedinjene Države ušla ilegalno.

Iznenađujuće, nitko od njih se ne boji što će se događati jednom kada se Trump useli u Bijelu kuću, ili što njegova pobjeda govori o tome kako Amerikanci doživljavaju imigrante. “Pst”, kaže jedan od njih, Meksikanac. “Oduvijek znamo da nas Amerikanci ne žele ovdje”, govori na španjolskom, utovarivajući opremu nakon 11-satne smjene. “Iskorištavaju nas; ali to je u redu, jer i mi njih iskorištavamo zbog novca.”

‘Svi nas žele deportirati’

Njegovi kolege, opremljeni zaštitnim kacigama i prslucima, kimnuli su glavama u znak slaganja. Slažu se s tezom da za njih, nema velike razlike je li predsjednik demokrat ili republikanac. “Svi predsjednici krše obećanja, svi nas žele deportirati”, rekao je drugi radnik. Najvjerojatnije, referirao se na rekordni broj deportacija za vrijeme Obamine administracije.

Njihove reakacije predstavljaju priličan kontrast reakcijama nekih drugih skupina, primjerice generacijama mlađih imigranata koji su odrasli u Sjedinjenim Državama i smatraju se Amerikancima. Oni koji su privremeno pošteđeni deportacije u okviru Obaminog DACA programa najviše se boje da će Trump opozvati tu mjeru i deportirati ih. Za razliku od njih, građevinski radnici su u pogledu svoje situacije prilično rezignirani i cinični – ali istovremeno i prkosni.

‘Ne žele raditi ovo što mi radimo’

Na pitanje o zidu i misle li da će Trump doista sagraditi zid, odgovaraju: “Može on sagraditi zid, a mi ćemo onda izgraditi tunel”, kazao je Magdaleno Santos, porijekom iz Salvadora, koji je u Sjedinjene Države stigao ilegalno prije dva desetljeća, i svoj imigrantski status riješio devedesetih. “Ako mi odemo, cijela zemlja će se raspasti. Vidite sve ovo ovdje? Što mislite, tko gradi? Latinosi. Američki radnici samo žele hodati uokolo s papirima, pijući vodu iz boce. Ne žele raditi ovo što mi radimo”, odgovorio je.

Ranije istog dana, novinarka The Atlantica otišla je do ureda u kojem su smješteni izvođači radova. Porazgovarala je s Nealom Fisherom, podizvođačem koji na novom kompleksu u Sjevernoj Karolini radi električne instalacije. Na pitanje je li istina da za obavljanje ovog posla ne može naći Amerikance, Fisher kaže kako je to samo dio problema.

“Ako nas Bobby dođe tražiti posao, tražit će 24 dolara po satu, a ovi dečki će isti posao raditi za 12 dolara po satu”, kaže Fisher, koji navodno nije upućen u njihov status. Firma za koju radi angažirala je drugu tvrtku za pronalazak radne snage, pa ne zna imaju li njegovi radnici iz Latinske Amerike legalan status u SAD.

Znaju da ih gledaju s prijezirom

Kada je počeo raditi u građevinskoj industriji, prije 38 godina, radio je s možda jednim ili dvojicom stranaca. Sada su, kaže, svi imigranti. Čini se prilično podijeljen tom dihotomijom: S jedne strane, njegova tvrtka mora ostati konkurentna, a s druge strane, primjetan je prijezir koji osjeća prema imigrantima. “Iskreno, ako ne govorite engleski, ne bi vam trebao biti dozvoljen ulazak u ovu zemlju”, kaže Fisher, koji je glasao za Trumpa.

Radnici imigranti u Sjevernoj Karolini nemaju nikakve iluzije i znaju da ih njihovi poslodavci gledaju s prijezirom, ali razumiju i koliko su potrebni kompaniji. U centru za radnike u blizini gradilišta okupljaju se mnogi ilegalni imigranti iz Meksika. Tamo čekaju da po njih dođu pick-upovi koji će ih odvesti na posao. Ni oni nisu bili odviše uznemireni Trumpovom pobjedom i prijetnjama o deportaciji.

‘Ne može riješiti svih nas’

“Ako me deportira, ja i moja djeca ćemo otići”, izjavio je jedan čovjek, inzistirajući na anonimnosti zbog svojeg imigrantskog statusa. “Ali Trump se ne može riješiti svih nas, ima nas previše. Zemlja će gladovati bez nas”, kaže, ističući činjenicu da imigranti u Sjedinjenim Državama obavljaju većinu poljoprivrednih poslova i uzgoja hrane na farmama.

Drugi čovjek, koji je nekoliko puta ilegalno prešao granicu, samo se nasmijao na ideju da će zid bilo što riješiti. “Trump može sagraditi najviši mogući zid, ali mi ćemo opet pronaći način da ga preletimo, baš poput ptica.”

Nastavite čitati