Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Imamo jedno pitanje; kako ovaj gospodin koji tvrdi da je cijepljenje užas još radi kao doktor opće prakse u Dubrovniku?

Dubrovački liječnik Niko Visković godinama iznosi teze o opasnosti cijepljenja

FOTO: Screenshot/Otvoreno/HRT

Unatoč činjenici da su se u Dubrovniku prošlog tjedna pojavile ospice i upozorenjima velikog broja liječnika kako bi moglo doći do epidemije, dubrovački liječnik opće prakse Niko Visković i dalje uporno zagovara necijepljenje kod djece. U novom istupu u današnjem tiskanom izdanju Jutarnjeg lista Visković ponovno govori o štetnostima vakcinacije, dok njegovi kolege, uključujući i ravnatelja Doma zdravlja u kojem Visković radi Branka Bazdana, te ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Matu Lakića, pozivaju roditelje da cijepe svoju djecu što prije kako bi ih zaštitili.

Visković je poznati protivnik cijepljenja djece, u više je navrata putem medija upozoravao na štetnost cjepiva, pa je tako i sada kazao kako se u njima “miješa sve i svašta” pa nikako “ne bismo smjeli dopustiti da to dospije u krvotok djece”. Prošle godine je za Index kazao i kako nije dao ni da se cijepi njegova kćer, a da ni ona nikad nije cijepila svoje dvoje djece te da je u njegovoj široj obitelji u posljednjih 50-ak godina bilo “čak 18 slučajeva u kojima su zabilježene određene neurološke poteškoće koje se mogu povezati s cijepljenjem”. Konkretnih dokaza za to, međutim, nema.

Ponavljamo, gospodin je obiteljski liječnik koji, dakle, svakodnevno radi s pacijentima koji mu vjerojatno, između ostalog, dolaze i s pitanjima oko cijepljenja. Zbog toga se u nekoliko navrata u javnosti dovodilo u pitanje i oduzimanje liječničke licence doktoru Viskoviću. Prošle je godine, recimo, poznati epidemiolog iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. Bernard Kaić jasno poručio kako bi mu on oduzeo licencu. Izdvojili smo nekoliko zabrinjavajućih teza gospodina zbog kojih možda tako misli.

1. ‘Cijepljenjem činimo djecu bolesnijima’

“Zdravu djecu cijepimo zato da ne bi postala bolesna odnosno da bi bila zdravija, a zapravo ih činimo bolesnijima i podložnima bolesti”, ponovio je Visković u više svojih istupa dodajući da bi se trebalo više pažnje posvetiti zdravoj prehrani djece i “drugim metodama podizanja imuniteta”, rekao je, posve ozbiljno, prošle godine za Index.

2. ‘Cijepljenjem smanjujemo kvocijent inteligencije djeci’

Visković je u svojim teorijama o necijepljenju išao toliko daleko da smatra kako “cijepljenje smanjuje niz sposobnosti mozga”. “U dobi do 18 mjeseci dječji mozak je najosjetljiviji,a vi ga upravo tada izlažete supstancama koje trajno utječu na njega, umanjuju mu cijeli niz sposobnosti, smanjuje kvocijent inteligencije, a u konačnici i mogu dovesti do autizma”, pojašnjava u današnjem istupu u Jutarnjem listu.

3. ‘Cijepljenje može dovesti do autizma’

Doktor Visković je kazao kako se cijepljenjem može dovesti do autizma djece. Kao dokaz toga gospodin navodi porast autistične djece u Americi, ali i porast autizma kod nas. U svom istupu za Dnevno.hr prošloga travnja je i pozvao svoje kritičare da izađu s podacima o broju autistične djece.

“Neka pred javnost iznesu statistiku o tome da je od 12.500 autista u Hrvatskoj, za sada uglavnom djece, više od 80 posto njih, oboljelo poslije primjene jednog od cjepiva koja se daju do druge godine života djeteta. Zar im je teško provesti takvu anketu, iznijeti statističke podatke i dokazati da su manje od 20 posto svih autista to postali bez cijepljenja, ali da ih je 80 posto postalo autističnima – poslije cijepljenja? Zar im ta statistika ne slama srce? Izbjegavanje istine, ne smije se tolerirati!”. Naravno, ovdje je zaboravio napomenuti činjenicu da se naprosto više djece cijepi, pa će tako i postotak cijepljenih među autističnom djecom biti veći.

4. Zarazne bolesti bi sprječavao prirodnim lijekovima

Visković je prošle godine, također u istupu za Dnevno.hr, poručio kako striktno provođenje cijepljenja nikako nije rješenje. “Upoznao sam prirodne lijekove iz raznih zemalja, a neke sam pratio u uspješnoj primjeni. Stoga mogu reći da se svaka dječja zarazna bolest može ublažiti u manjem ili većem stupnju, pa cijepljenje ne treba striktno provoditi”, kazao je, a onda direktno prozvao zagovornike cijepljenja.

“Problem je u usijanim glavama koje ne vide ni jedan centimetar ispred njihova nosa. Da sam u pravu, vidi se po tome što se u Poljskoj nije provelo cijepljenje protiv svinjske gripe, a broj zaraženih ili umrlih bio je manji nego u zemljama koje su provele cijepljenje. Eto kako svijet misli…”, još je jedna poruka doktora Viskovića.

5. ‘Neka zaraženi zaraze sve pa neka svi steknu imunitet’

Obiteljski liječnik je prošle godine kazao i kako je vlast agresivna prema roditeljima koji odbijaju cijepljenje svoje djece i kako smatra to nepravednim, a kažnjavanje takvih roditelja i neustavnim. “Tako će prije ili kasnije ta nepravda – pasti. Uostalom, ako netko oboli od neke zaraze zbog necijepljenja, neka boluje i neka zarazi druge necijepljene. Znamo da on ne može zaraziti cijepljene. Može zaraziti samo necijepljene”, objasnio je vrlo suvislo.

A onda je, u čudnom obrtanju teza, kazao i kako bi razbolijevanje necijepljenih moglo dovesti do jačanja imuniteta. ” Zašto zajednica mora brinuti za necijepljene? Neka ih sve drži zajedno. A kada se necijepljeni razbole, neka zaraze sve i neka svi steknu imunitet”, rekao je Visković, piše Dnevno.hr. Ponavljamo još jednom, gospodin je liječnik opće prakse.

6. ‘Zbog cjepiva imamo generacije alergičnih na kikiriki’

Jedna od zabavnijih teza je ona u kojoj je doktor Visković uspio povezati alergiju na kikiriki s cijepljenjem. Govorio je zapravo o sastavu cjepiva u kojem se, kaže, miješa sve, od žive i aluminija do formaldehida. “Oni ni za živu glavu ne bi smjeli dospjeti u krvotok, a mi tome izlažemo bebe. U dijelu cjepiva naknadno je pronađeno ulje kikirikija nakon čega su se pojavile generacije alergičnih na kikiriki”, kaže vrlo ozbiljno Visković u današnjem Jutarnjem.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više