Politika & Kriminal

Isključeni SDP-ovci peticijom traže povratak u stranku: 'Tražimo da ponište odluku jer ona nije statutarna'

'Mi se ne želimo ponovno učlanjivati nego da nam se vrati status članova SDP-a', poručili su

FOTO: Screenshot/HRT

Uoči sjednice Glavnog odbora SDP-a u subotu se pred sjedištem stranke okupilo desetak, kako su rekli, nepravedno isključenih članova SDP-a s namjerom prikupljanja potpisa koje će uputiti Statutarnoj komisiji sa zahtjevom da se poništi odluka o raspuštanju i brisanju tri tisuće članova.

Sanja Fresl, kako se predstavila, izbačena članica Predsjedništva mjesne organizacije Novi Zagreb-istok, kazala je da prikupljaju potpise kako bi do kraja ispoštovali proceduru predviđenu Statutom i Statutarnoj komisiji SDP-a uputili kolektivnu žalbu ‘tražeći poništenje besprizornih obavijesti bez imena i prezimena, koje su na svoje adrese primile tri tisuće članova zagrebačke Gradske organizacije’.

Suludi potez uništenja petine članstva u Zagrebu

“To je jedan suludi potez kojim se uništila petina članova u Zagrebu. Upozoravali smo, još od veljače kada je krenula ta čistka, da se to ne može raditi prije lokalnih izbora, da se time ugrožava rejting stranke i imidž kod građana što su na kraju i pokazali katastrofalni rezultati na lokalnim izborima i nikad niže rejting stranke u zadnja dva mjeseca”, istaknula je Fresl.

Ovom peticijom, naglasila je, želimo da Glavni odbor poništi odluku koja i nije u skladu sa Statutom jer Glavni odbor nikada ni nije donio odluku o raspuštanju članova nego samo tijela gradskih i mjesnih organizacija, a nakon toga je pod krinkom reevidencije izbrisano tri tisuće članova koji su stvarali ovu stranku.

Zahtjev za vraćanje statusa

“Mi se ne želimo ponovno učlanjivati nego da nam se vrati status članova SDP-a jer smatramo da sadašnje vodstvo bitno narušava imidž stranke, njeno funkcioniranje, demokratske procedure po kojima je SDP bio poznat kao stranka koja je najviše pridonijela i unutarstranačkoj demokraciji. Ovdje se guši sloboda govora i ne dopušta stavljanje na dnevni red tema koje su od krucijalne važnosti”, poručila je Fresl.

SDP je dosegnuo dno i moramo učiniti sve da pokušamo vratiti stranku pravoj ljevici, kao i povjerenje građana u SDP jer ovako nije dobro, zaključila je.

Glavni odbor okupio se kako bi raspravio prijedlog reforme lokalne samouprave, nova pravila za plaćanje članarina, ali i pravila za unutarstranačke izbore koje namjeravaju provesti do sredine prosinca. Na dnevnom redu nije predviđena rasprava o članstvu četvero isključenih zastupnika u saborskom Klubu, a glavni ‘okršaj’ na temu četvero bivših SDP-ovih zastupnika koji ne žele izaći iz Kluba očekuje se u utorak za kada je najavljena sjednica tog tijela.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu