Politika & Kriminal

Istraga brazilskog parlamenta tvrdi: predsjednik je, zbog ignoriranja opasnosti od korone, kriv za zločine protiv čovječanstva

Izvješće snažno potiče brazilske vlasti na hapšenje Bolsonara

Brazil's President Jair Bolsonaro looks on as he attends the India-Brazil Business Forum meeting in New Delhi on January 27, 2020. (Photo by Money SHARMA / AFP)
FOTO: AFP

Ranije ove godine brazilski predsjednik Jair Bolsonaro ismijavao je tvrdnju da je bezobzirno postupanje njegove administracije oko pandemije koronavirusa, koje je uključivalo poricanje bolesti i promicanje koktela čudotvornih lijekova, ravno genocidu. Ali, odbor brazilskog senata je zaključio da je predsjednik odgovoran za masovno ubojstvo i genocid protiv domorodačkog naroda.

Međutim, dan kasnije su rekli kako su te optužbe prestroge i preporučuju da se Bolsonara i 69 drugih ljudi, među njima i Bolsonarovi sinovi, optuži za zločine protiv čovječnosti.

Prema New York Timesu, zakonodavci dodijeljeni kongresnoj istrazi, utvrdili su u nacrtu izvješća da je Bolsonaro namjerno dopustio da se koronavirus probije u brazilsko stanovništvo, ubivši na stotine tisuća ljudi, kao dio plana za postizanje imuniteta stada, odnosno točke na kojoj se toliko ljudi zarazi da se patogen mora boriti kako bi našao novog domaćina. Imunitet stada jest stvaran, ali tijekom pandemije desničari i nadriliječnici zalagali su se da je put do imuniteta stada sjedenje skrštenih ruku i nepoduzimanje ničega te dopuštanje da virus izazove pustoš.

Izvješće potiče vlasti na hapšenje Bolsonara

Times piše da nacrt izvješća ima 1200 stranica koje će se prije službene objave još malo promijeniti, ali je važno da pokazuje na Bolsonara kao glavnog krivca za smrt više od 300.000 Brazilaca, što je pola procijenjenog broja smrtnih slučajeva u zemlji. U izvješću se još navodi da je Bolsonarova administracija počinila genocid nad autohtonim stanovništvom amazonske prašume. Tamošnje bolnice suočavale su se s višemjesečnim nedostatkom kisika za respiratore, dok je Bolsonaro inzistirao na tome da ne može ništa učiniti, osim što je pomogao u paljenju cijele regije uklanjanjem ekoloških propisa i omogućavanju kriminalnim skupinama da pljačkaju i ubijaju svakoga tko im se nađe na putu.

Izvješće snažno potiče brazilske vlasti na hapšenje Bolsonara i 69 drugih dužnosnika. Jedan od 11 zločina za koje je Bolsonaro osobno optužen, prema Guardianu, je šarlatanstvo. Odbor je otkrio da je nastavio podržavati lažne tretmane liječenja kao čudesne lijekove dugo nakon što su znanstvenici obznanili da ne djeluju, a odbor je istaknuo i aplikaciju koju je dizajniralo brazilsko Ministarstvo zdravstva koje je povučena u siječnju jer preporučuje takve tretmane.

S prijateljima potrošio milijune na lijekove

Odbor otkriva da su Bolsonaro i njegovi prijatelji potrošili nebrojene milijune na lijekove dok su Brazilce dovodili u zabludu o učinkovitosti politički manje prikladnih praksi društvenog distanciranja i nošenja maski. Bolsonaro je širio laži o sigurnosti i djelotvornosti cjepiva i jedan je od rijetkih lidera koji nije cijepljen. U izvješću se navodi da su Bolsonaro i njegova tri najstarija sina, svi dužnosnici, bili zapovjedna jezgra koordinirane internetske dezinformacijske operacije koja uključuje desničarske stručnjake, influencere i račune marioneta.

Prema Timesu mreža je nastojala diskreditirati legitimnu znanost o koronavirusu, pogurati politiku prilagođenu Bolsonaru i tvrditi da mediji lažu o stvarnom stanju umrlih. “Mnoge od ovih smrti mogle su se spriječiti”, kaže za Times senator i glavni autor izvješća Renan Calheiros. “Osobno sam uvjeren da je predsjednik odgovoran za stotine tisuća smrti.”

Prema Guardianu, odbor je otkrio da je Bolsonarova administracija mjesecima odgađala dogovor o cjepivu, zanemarila više od 100 mailova farmaceutske tvrtke Pfizer u kojima nude milijune doza za Brazil. Ministarstvo zdravstva tek sada pregovara o kupnji 150 milijuna doza.

Koliko je realno da će biti kažnjen?

Unatoč ponudi cjepiva, savezna vlada je odlučila ne kupiti ih, u suprotnosti sa svim znanstvenim studijama koje su ukazale na sigurnost i učinkovitost, te protivno savjetu epidemiologa.

Bolsonaro ima velike izglede da će izbjeći kaznene prijave. Kod Brazilaca je duboko nepopularan zbog načina borbe s pandemijom i loše ekonomije ali zadržava dovoljno moći uoči izbora sljedeće godine.

Ako Bolsonaro ne bude optužen, odbor će razmotriti druge mogućnosti, uključujući Vrhovni sud i Međunarodni kazneni sud u Haagu. Ako bude optužen, bit će suspendiran s mjesta predsjednika na šest mjeseci do odluke Vrhovnog suda. Bude li osuđen, mogao bi se suočiti sa zatvorskom kaznom od osam godina.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu