Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Zagrebački aerodrom je kriv što su putnici završili u Rimu, nisu rekli da mogu primiti avion (i tako su prekršili zakon)

Utvrdila je tako istraga Agencije za civilno zrakoplovstvo

19.5.2017., Zagreb - U Zracnu luku Franjo Tudjman sletio je novi zrakoplov Bombardier CS 100 kompanije Swiss Air, tom je prigodom organiziran novinarski obilazak zrakoplova. 
Photo: Petar Glebov/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo provela je istragu o slijetanju zrakoplova Croatia Airlinesa koji zbog jakog vjetra nije mogao sletjeti u Dubrovniku, pa je na kraju završio u Rimu. Utvrdili su kako zagrebačka zračna luka, na upit Croatia Airlinesa, nije potvrdila da mogu primiti spomenuti avion i kako je to u suprotnosti sa zakonom.

“Temeljem utvrđenog činjeničnog stanja nesporno je da MZLZ nije, na upit zračnog prijevoznika Croatia Airlines, jasno i nedvojbeno potvrdio da je u mogućnosti prihvatiti predmetni zrakoplov na Zračnoj luci Franjo Tuđman, čime nije bio osiguran prihvat zrakoplova, putnika i prtljage za vrijeme otvorenosti Zračne luke, a što je u suprotnosti s člankom 39. stavkom 1. i stavkom 4. Zakona o zračnom prometu”, stoji u priopćenju agencije za civilno zrakoplovstvo.

Agencija navodi kako će “postupiti u skladu sa Zakonom utvrđenim ovlastima, a u interesu neometanog i objektivnog vođenja daljnjih postupaka, o utvrđenim činjenicama kao i detaljima provedenog postupka nismo u mogućnosti javno istupati”.

Problem je bio u vatrogasnoj zaštiti

Telegram je objavio dokument koji potvrđuje da Zračna luka Franjo Tuđman nema svih 24 sata osiguranu vatrogasnu zaštitu za sve kategorije zrakoplova. Tijekom noćnih sati, nakon 22 sata prihvat Airbusa 320 prema tim odredbama nije bio moguć. Doduše, da je Croatia Airlines na tome inzistirala, i uputila zahtjev zračnoj luci, ona bi bila dužna osigurati vatrogasnu zaštitu i ostalo osoblje.

Prema Zakonu o zračnom prometu ako zračna luka ne osigura adekvatnu vatrogasnu zaštitu te sve ostalo potrebno za prihvat zrakoplova u vrijeme dok je službeno otvorena, operateru aerodroma može se izreći novčana kazna od 30 do 150 tisuća kuna.