Italija je super: pustili su desničare da na rate vrate pronevjereni novac, trebat će im 76 godina

Dug od 49 milijuna eura će plaćati u godišnjim ratama od 600.000 eura

ZADNJA IZMJENA: ruj 19, 2018
Foto: AFP

Krajnje desna stranka zamjenika talijanskog premijera Mattea Salvinija, Liga, pristala je postupno otplatiti pronevjereni novac, u dogovoru s tužiteljstvom čime je okončan spor koji je mogao dovesti do zatvaranja stranke. Liga bi trebala vratiti 49 milijuna eura pronevjerenog javnog novca za financiranje stranke u razdoblju od 2008. do 2010., no Salvini, ujedno ministar unutarnjih poslova, inzistira da stranka nema novca i da ne bi trebala plaćati za pogreške njegovih prethodnika.

I dok je Salvini u početku obećavao da će se usprotiviti zahtjevima za otplatom novca, odvjetnici njegove stranke dogovorili su vraćanje najmanje 600.000 eura na godinu, što znači da će Liga dug podmiriti za oko 76 godina s obzirom na to da su tri milijuna eura već vraćena. “Pronašli smo ravnotežu i mogu reći da smo zaštitili interese države i također javni interes”, rekao je glavni tužitelj Genove Francesco Cozzi za RAI radio.

Bez dogovora stranka bi bila u bankrotu

U intervjuu za La7 TV u utorak, Salvini je rekao da će Ligini “zastupnici plaćati za moguća kaznena djela koja su prije deset godina počinili oni koji su bili prije njega.” Da nije postignut dogovor, Ligi bi prijetio bankrot, jer su sudovi naložili trenutačno zamrzavanje svih njezinih sredstava.

Nagađalo se i da će stranka promijeniti ime kako bi izbjegla sudske odluke. Osnivač Lige i bivši vođa Umberto Bossi te jedan bivši rizničar stranke osuđeni su prošle godine zbog spornih 49 milijuna eura, no presuda još nije pravomoćna. Dio novca bio je iskorišten u privatne svrhe, a dio za političke, ali bez pravilno izdanih računa.

Ivan Luzar
Telegram autor
1808 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program