Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Iz EU kažu da Vučića i Hotija treba pitati znaju li uopće što su potpisali u Washingtonu

I dalje se poteže pitanje znaju li Vučić i Hoti što su potpisali

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 04: (L-R) President of Serbia Aleksandar Vucic and U.S. President Donald Trump attend a signing ceremony and meeting in the Oval Office of the White House on September 4, 2020 in Washington, DC. The Trump administration is hosting the leaders to discuss furthering their economic relations.   Anna Moneymaker-Pool/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Pitanje jesu li čelnici Srbije i Kosova znali što potpisuju u Washingtonu, gdje su se obvezali da će otvoriti veleposlanstva u Jeruzalemu, treba postaviti njima, Europska unija o tome nije bila obaviještena, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Komisije Peter Stano. “Pitali ste jesu li oni znali što potpisuju. Mislim da je to vrlo dobro pitanje za njih”, rekao je Stano odgovarajući na pitanje novinara.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić potpisao je prošli tjedan u Washingtonu dokument kojim se obvezuje da će Srbija premjestiti svoje veleposlanstvo u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem. I kosovski premijer Avdullah Hoti potpisao je sličan dokument u kojem je preuzeo obvezu da će Kosovo svoje veleposlanstvo u Izraelu otvoriti u Jeruzalemu kada se uspostave diplomatski odnosi između Kosova i Izraela.

EU nije bila informirana

Stano je dodao da je Europska unija imala informacije o ekonomskim aspektima sastanka u Washingtonu između Srbije i Kosova, ali da nije znala za ovaj dio koji se odnosi na priznanje Izraela i premještanja veleposlanstva.

Stano je podsjetio da je EU neutralan po pitanju Jeruzalema, da se zauzima za rješenje dviju država, Izraela i Palestine, koje mogu mirno koegzistirati i za Jeruzalem kao glavni grad obiju država.

Sastanak Vučića i Hotija u Bruxellesu

Nijedna članica EU-a nema svoje veleposlanstvo u Jeruzalemu. Vučić i Hoti u ponedjeljak su doputovali u Bruxelles gdje su se sastali u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa pod okriljem EU-a.

Prije susreta objavili su zajedničku izjavu u kojoj kažu da pridaju “najviši prioritet europskim integracijama i nastavku dijaloga pod okriljem EU-a, što je ključni element njihova puta prema EU-u”. Vučić i Hoti također su obećali da će pojačati svoje napore kako bi osigurali usklađenost s EU-om u skladu sa svojim obvezama.

U njihovoj zajedničkoj izjavi, koju je objavila europska diplomatska služba, kaže se da nedavno dogovoreni dokumenti u Washingtonu, zaključeni na temelju ranije preuzetih obveza okviru dijaloga pod okriljem EU-a, “mogu predstavljati koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obvezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više