Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Komičar Zelenski novi je predsjednik Ukrajine

Izlazne ankete daju mu 70 posto

Ukrainian comedian and presidential candidate Volodymyr Zelensky reacts after the announcement of the first exit poll results in the second round of Ukraine's presidential election at his campaign headquarters in Kiev on April 21, 2019. (Photo by Sergei GAPON / AFP)
FOTO: AFP

Ukrajinski komičar Vladimir Zelenski bit će novi predsjednik Ukrajine, pokazuju izlazne ankete drugog kruga izbora, koje mu trenutno daju 70 posto. Zelenski je, prema očekivanjima, još jednom izdominirao nad sadašnjim predsjednikom Petrom Porošenkom od kojeg je i u prvom krugu bio znatno bolji (Zelenski je imao 30, Porošenko 17 posto)

Predsjednik u Ukrajini ima značajne ovlasti nad sigurnosti, obranom i vanjskom politikom zemlje. Nakon glasanja u nedjelju Zelenski je rekao:”Danas će biti pobjeda Ukrajinaca, pobjeda Ukrajine i – nadam se – pobjeda pravednog izbora”. Ako su ankete točne, Zelenski će dobiti petogodišnji mandat.

Komičar bez političkog iskustva

Zelenski (41), komičar bez ikakva političkog iskustva koji igra ulogu predsjednika u popularnoj televizijskoj seriji, dosad je vodio u svim predizbornim ispitivanjima javnoga mnijenja ispred Porošenka i bivše premijerke Timošenko koja je u međuvremenu ispala iz izbora u prvom krugu.

Ispitivanje javnog mnijenja koje je prošli tjedan provela agencija KIIS pokazalo je da bi trebao dobiti 72 posto glasova u drugom krugu, što se zasad podudara s izlaznim anketama.

“Podržavaju ga birači nezadovoljni Porošenkom, oni koji su izgubili povjerenje u tradicionalne političke lidere i žele ključne promjene u ukrajinskom sustavu vladanja”, objasnio je njegovu iznenadnu popularnost još prije prvog kruga izbora analitičar Vladimir Fesenko .

Ukrajinci su zasićeni korupcijom

Zelenski je pobijedio na valu ogorčenja birača političkim elitama koje se potonule u glib korupcije i kriminala te želje većine građana za radikalnim političkim i gospodarskim promjenama i reformama. Uz borbu protiv nesposobnih i potkupljivih političara, što je bio glavni slogan njegove predizborne kampanje, Zelenski je najavio da će njegov prioritet biti temeljiti zaokret u ekonomskom životu Ukrajine kao i okončanje sukoba s Moskvom i ruskim pobunjenicima.

Zelenski se još zalaže za besplatnu distribuciju medicinskog kanabisa, za potpunu legalizaciju pobačaja, prostitucije i kockanja, ali je žestoko protiv legalizacije oružja. Najavio je da će zatražiti pomoć međunarodne zajednice u istragama o korupciji te otkrivanju pokradenog novca koji su bogati Ukrajinci odnijeli u inozemstvo. Zelenski je također obećao da će njegov prvi zakon “O narodnoj moći”, kojemu je cilj osigurati učinkovitu borbu protiv svih vrsta kriminala, omogućiti ukidanje imuniteta predsjedniku države, članovima ukrajinskog parlamenta Verkhovne Rade, te sucima.