Politika & Kriminal

Izrael je, prije 11 godina, uništio sirijski atomski reaktor. Objavljena je snimka, a Telegramov reporter donosi kontekst

Mladen Pleše donosi analizu slučaja iz 2007. koji je tek sad postao javan

Za još članaka ovog autora pretplatite se na newsletter autora.

Izrael je u srijedu objavio video snimku napada i uništenja sirijskog atomskog reaktora Al-Kubar koji se nalazio u pustinji Deir Ezzour, udaljenom oko 450 kilometara od glavnog grada Damaska. Napad je izveden u noći između 5. i 6 rujna 2007. i snimljen je iz pilotske kabine jednog od vojnih zrakoplova koji je sudjelovao u napadu pod kodnim imenom “Izvan okvira”.

Prije nego li su američki vojni zrakoplovi F-15 i F-16, koje su izraelski inženjeri dogradili i usavršili, krenuli u napad, izraelska vojska sofisticiranim je elektronskim uređajima “zaslijepila” i paralizirala sirijsku zračnu obranu. Zbog toga su Izraelci mogli do temelja uništiti postrojenje za koje su ustvrdili da je namijenjeno proizvodnji plutonija.

Sirija pokušala izgraditi atomsku bombu

Tel Aviv se odlučio na taj napad nakon što su njegovi vojni obavještajci zaključili da su Sirijci, uz pomoć atomskih stručnjaka iz Sjeverne Koreje, toliko razvili tehnologiju proizvodnje plutonija, da im je trebalo svega nekoliko mjeseci da počnu proizvoditi visoko radioaktivne materijale. Sirijsko postrojenje bilo je gotovo identično nuklearnom kompleksu Yongbyon u Sjevernoj Koreji gdje se izrađuje plutonij, nužan element za izgradnju nuklearne bombe.

Da su Sirijci uspjeli proizvesti atomsku bombu to bi bilo, zaključeno je u Tel Avivu, pogubno po sigurnost i opstojnost Izraela. Stoga je odmah odlučeno da se krene u akciju. Inače, Izrael je 1981. u sličnom zračnom napadu uništio irački nuklearni reaktor.

Vijest o napadu 11 godina bila vojna tajna

Odmah po objavi informacije o uništenju sirijskih postrojenja, postavilo se pitanje zašto je ta vijest objavljena tek sada, 11 godina kasnije, i zašto je toliko dugo bila najstrože čuvana vojna tajna. Politički analitičari smatraju kako je video o napadu objavljen baš sada kako bi se natjeralo američkog predsjednika Donalda Trumpa da ustraje u namjeri raskidanja sporazuma o ograničavanju korištenja nuklearne tehnologije s Iranom te da ga se prisili da uvede sankcije protiv Teherana.

Premda Iran tvrdi kako je program obogaćivanja urana namijenjen isključivo za mirnodopske svrhe, Izrael i SAD uvjereni su da Teheran pokušava razviti nuklearno oružje. U veljači na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Trumpa general McMaster, optužio je Iran da ne poštuje dogovor o zamrzavanju svog atomskog programa.

Izrael priprema zračne napade na Iran

Izrael je istodobno krajnje nezadovoljan odnosom administracije Donalda Trumpa spram iranskog uplitanja u rat u Siriji jer je zaključeno da se time dopušta iranskoj vojsci dolazak na domak izraelske granice. Trumpu se također zamjera što nije spriječio ulaz iranskih postrojbi u Siriju pa je objavom te snimke Tel Aviv poslao jasnu poruka i Teheranu i Washingtonu da će biti prisiljen sam reagirati. Ali, i da će spriječiti svaki pokušaj Irana da se približi izraelskoj granici.

Izraelska vojska nedavno je priznala da je jedan njen vojni zrakoplov oboren iranskom raketom tijekom napada na sirijske mete, ali je također otkrila da je u svom zračnom prostoru srušila iranski dron koji je doletio iz Sirije. Inače, bivši izraelski ministar obrane Ehud Baraka priznao je 2015. da su sadašnji izraelski premijer Benjamin Netanyahu i on pripremali napad na iranska nuklearna postrojenja tijekom 2010. i 2011. Do napada nije došlo jer su 2010. izraelski obavještajci tvrdili da njihova vojska nema dovoljno “operativne sposobnosti” za potpuno uništenje iranskog nuklearnog programa, a 2011. Netanjahu i Barak nisu dobili političku potporu za akciju.

Ako netko pokuša ugroziti Izrael, bit će uništen

Tezu o upozoravajućoj poruci Washingtonu i Teheranu, potvrdio je srijedu general Gadi Eizenkot, komandant generalštaba izraelske vojske. On je objasnio da je “poruka napada na sirijski nuklearni reaktor 2007. jednostavna: država Izrael nikada neće dopustiti gradnju vojnih postrojenja koje mogu ugroziti postojanje Izraela”. Yisrael Katz, ministar nadležan za obavještajnu zajednicu u vladi premijera Benjamina Netanyahua, potvrdio je kako “Izrael nikad neće dopustiti nuklearno oružje zemljama poput Irana koji prijete njezinu postojanju”.

Amos Yadlin, šef vojne obavještajne službe u vrijeme napada 2007., objasnio je na telefonskoj konferenciji za novinare kako je operacija izvedena pod motom: “Nema atomske jezgre, nema rata”. Također je dao svoje viđenje razloga zbog kojih do sada nisu objavljeni detalji operacije “Izvan okvira”. “U to doba bojali smo se da bi zbog razaranja tih postrojenja moglo doći do rata između Izraela i Sirije. Zbog toga nismo htjeli provocirati Siriju pa nismo objavili tu informaciju. Prepustili smo da to sirijskom lideru Basharu al-Assadu da to sam učini. Ponudili smo mu častan izlaz tako da prešuti taj napad. Budući da nije reagirao, nismo mi ni mi”.

Sirija je šutjela jer nije htjela priznati da je prekršila međunarodne obveze o zabrani razvoja nuklearnog oružja, a Izrael nije želio oružani sukob. No izraelski državni, vojni i obavještajni dužnosnici obavijestili su neformalnim kanalima svoje zapadne saveznike, Egipat, Jordan te ruskog predsjednika Vladimira Putina o detaljima te operacije. Obavještajac Yadlin zaključio je kako je informacija o napadu objavljena jer uskoro trebaju izaći memoari bivšeg izraelskog premijera Ehuda Olmerta koji je bio na vlasti od 2006. do 2009. i koji je osobno odobrio tu operaciju. Inače, Olmert je nedavno pušten iz zatvora u kojem je proveo 16 mjeseci zbog optužbi za korupciju.

CIA i Mossad nisu znali da Sirija izrađuje atomsko oružje

Umirovljeni general Eli Ben-Meir, objasnio je da je Izrael 2006. uočio da brodovi iz Azije sve češće brodovi stižu u Siriju, a onda kamioni prevoze dopremljenu robu u nepoznatom pravcu prema istoku. Izraelske obavještajne službe zatražile su od savezničkih obavještajnih službi i CIA-e da im pomognu utvrditi o čemu se radi. Međutim, nitko nije otkrio ništa sumnjivo, pa su Izraelci počeli intenzivnije pratiti aktivnosti nekolicine sirijskih znanstvenika, među ostalim i rad Ibrahima Othmana, direktora Sirijske komisije za atomsku energiju.

Uspjeli su provaliti u njegov hotelski apartman u Beču u blizini sjedišta Međunarodne agencije za atomsku energiju gdje je došao na sastanak. Među ostalim, na njegovom kompjutoru pronašli su fotografije Othmana u društvu sa sjevernokorejskim znanstvenicima koje su još k tomu snimljene u unutrašnjosti nuklearnog reaktora. Šokirani Izraelci o svemu su odmah obavijestili tadašnjeg američkog predsjednika Georgea Busha te zatražili njegovu pomoć, no on im je odgovorio da Amerikanci već ratuju u Iraku i Afganistanu te da ne mogu otvoriti i treći front. Zbog toga su Izraelci odlučili sami riješiti problem.

Zanimljivo da ni jedna od najsposobnijih i najagresivnijih obavještajnih službi na svijetu, izraelski Mossad, kao ni američka obavještajna agencija CIA, nisu otkrile da Sjeverna Koreja pomaže izgraditi nuklearni reaktor u Siriji. Potpuno je nejasno kako su Sirija i Sjeverna Koreja godinama gradile nuklearni reaktor, a da te dvije najučinkovitije tajne službe na svijetu nisu uspjeli razotkriti tako važnu i opasnu operaciju. To je jedino uspjelo izraelskoj Vojnoj obavještajnoj službi Aman.

Otac pakistanske atomske bombe prodavao tajne

General Gabi Ashkenazi, načelnik Glavnog stožera izraelske vojske u vrijeme napada 2007. priznao je da su tada postojale sumnje da Sirija želi izgraditi atomsku bombu, ali da nitko nije “ozbiljno povezivao riječi Sirija i nuklearno oružje. Naravno, bilo je sumnji, ali nije bilo dokaza”, zaključio je general Ashkenazi.

Izraelci su također kasnije otkrili da je Abdul Qadeer Khan, otac pakistanske nuklearne bombe, koji je nakon umirovljenja postao sveučilišni profesor, ali i spretan trgovac, prodao nacrte i materijale za proizvodnju atomske bombe Libiji i Iranu te se tako enormno obogatio.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu