Izraelskog premijera optužuju za ozbiljnu korupciju, ali on misli da od toga neće biti ništa. O čemu se tu radi?

Benjamin Netanyahu poručio je da nije kriv i da će se istina otkriti

ZADNJA IZMJENA: velj 14, 2018
Foto: AFP

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu suočava se s optužbama za podmićivanje, prijevaru i kršenje povjerenja u dva odvojena slučaja. No, on kaže kako su te optužbe neosnovane i da će se otkriti istina.

No, govoreći za državnu televiziju poručio je da takve optužbe neće “završiti ničim” iako je policija prethodno potvrdila kako imaju dovoljno dokaza za optužbe. “Nastavit ću voditi Izrael odgovorno i vjerno sve dok vi, građani Izraela, birate da vas ja vodim”, poručio je Netanyahu malo nakon što je stigla vijest o optužbi u utorak. 68-godišnji premijer je rekao i kako je siguran u pobjedu na idućim izborima.

Siguran da od optužbi neće biti ništa

Ured državnog odvjetnika sada bi mjesecima mogao odlučivati o tome hoće li podignuti optužnicu protiv Netanyahua. “Tijekom godina bio sam najmanje 15 puta predmet istraga”, poručio je na izraelskoj televiziji Netanyahu još jednom utvrdivši da od toga na kraju nikad nije bilo ništa, pa tako neće biti ni ovaj put.

Optužbe s kojima se sada suočava gospodin Netanyahu nisu nimalo bezazlene. U prvom slučaju radi se o tome da je navodno tražio od izdavača izraelskih novina Yadio Aharonet da o njemu ne pišu kritički, a u zamjenu će mu pomoći suzbiti konkurenciju. Glavni urednik Yediot Aharonota Arnon Mozes također će biti optužen, no njegov odvjetnik je već negriao krivnju svog klijenta.

Političke usluge zbog skupocjenih poklona

Druga tvrdnja tiče se darova koje je dobio izraelski premijer, prije svega od producenta Arnona Milchana. Navodno mu je slao darove u ukupnoj vrijednosti od 283 tisuće dolara, među kojima su bili skupocjeni šampanjac i cigarete. Netanyahu mu je zauzvrat pomogao da dobije američku vizu. Prema informacijama iz policije, i Milchan, koji je između ostaloga producent popularnih filmova kao što je Klub boraca i Nestala, morat će odgovarati za optužbe za korupciju.

Policija tvrdi i da je Netanyahu, nakon što je primio skupocjene poklone, pokušao progurati zakon koji bi pogodovao Milchanu, a koji bi trebao osigurati da su Izraelci koji se vraćaju u Izrael iz inozemstva 10 godina oslobođeni plaćanja poreza. No, prijedlog na kraju nije prošao. Milchanov odvjetnik tvrdi kako je njegov klijent s Netanyahuom dugogodišnji prijatelj i da pokloni koje mu je povremeno davao nemaju veze s poslovnim interesima, već su obiteljski poklon.

Oporba ga pozvala na ostavku, njegovi ga brane

Netanyahuova oporba je, očekivano, vijest o optužbama s kojima se suočava dočekala pozivom na ostavku. Smatraju kako Izrael treba “lidera čije su ruke čiste i koji se bavi isključivo poslovima za dobrobit države”. No, članovi njegove Vlade i stranke stali su u njegovu obranu. Tako je, recimo, ministar turizma Yariv Levin izjavio kako je policija sve napravila kako bi “izvršila državni udar protiv volje birača”.

U svakom slučaju, do konačne odluke o tome hoće li postupak protiv Netanyahua biti pokrenut mogla bi potrajati nekoliko mjeseci, a o njoj odlučuje državni odvjetnik. Ministar pravosuđa Ayalet Shaked već je poručio kako premijer koji je optužen nije dužan podnijeti ostavku. Sljedeći parlamentarni izbori u Izraelu zakazani su za studeni 2019. a izraelski premijer siguran je kako će ih dočekati bez ikakve optužnice, iako mu situacija trenutno ne ide u prilog.

 

Tajana Vlašić
Telegram autor
3206 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program