Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

RAT U UKRAJINI

Izvješće Instituta za ekonomiju i mir: moglo bi doći do porasta terorističkih napada u Ukrajini

Razlog je sukob između Rusije i Ukrajine

Members of the Rapid Operational Response Unit (KORD), a special purpose unit of the National Police of Ukraine, patrol in the town of Novoluhanske, eastern Ukraine, on February 19, 2022. - Ukraine's army said Saturday that two of its soldiers died in attacks in on the frontline with Russian-backed separatists, the first fatalities in the conflict in more than a month. "As a result of a shelling attack, two Ukrainian servicemen received fatal shrapnel wounds," the military command for the separatist conflict said. (Photo by ARIS MESSINIS / AFP)
FOTO: AFP

Euroactiv je objavio detalje izvješća Instituta za ekonomiju i mir (IEP) koji navodi da bi zbog sukoba između Rusije i Ukrajine moglo doći do porasta terorističkih napada. Ta informacija dolazi u trenutku kada se broj terorističkih napada u Europi smanjio.

Prema tom izvješću, 97 posto terorističkih napada tijekom 2021. dogodilo se u zonama sukoba, te se zaključuje kako bi se to isto moglo dogoditi i u Ukrajini nakon ruske invazije.

Detalji izvještaja IEP-a

“Tijekom rata u istočnoj Ukrajini 2014. zabilježen je značajan porast broja terorističkih napada, a to se dogodilo i u Gruziji tijekom 2008.”, izjavio je za Euroactiv osnivač IEP-a Steve Killelea. Upozorava da bi se mogao povećati i broj hakerskih napada u idućim mjesecima, a to bi također trebalo biti povezano s intenzitetom sukoba u idućim tjednima.

EU je prošli tjedan već angažirala tim za brzi odgovor na cyber napade kako bi ojačao ukrajinsku računalnu sigurnost. Taj se tim sastoji od stručnjaka iz šest europskih zemalja.

Terorizam nakon sukoba

U izvještaju se navodi i da se očekuje jačanje ukrajinskog otpora ukoliko Rusija uspije preuzeti kontrolu nad zemljom i imenovati marionetsku vladu. Upravo bi to moglo dovesti do povećanja broja terorističkih napada, kakvi su zabilježeni i u Mjanmaru nakon vojnog udara početkom 2021. godine.

Ipak, brojke sugeriraju kako je u posljednjih deset godina stopa terorističkih napada i u Ukrajini i u Rusiji značajno pala. Lani se u Rusiji, navodi Euroactiv, dogodio samo jedan napad, nakon što ih je 2012. bilo čak 213. U Ukrajini se pak prošle godine nije dogodio niti jedan teroristički napad, a vrhunac je zabilježen 2015. kada ih se dogodilo 58.