Politika & Kriminal

Izvukli smo recentne istupe predsjednika i premijera. Ovako se, hrabro, obračunavaju s holivudskim glumicama i vlasnikom kafića

Čemu se baviti pandemijom, cijepljenjem i odumirućim gospodarstvom?

Gospodarska i društvena kriza izazvana pandemijom koronavirusa ne prestaje tresti Hrvatsku i svijet. Cijepljenje se doduše zahuktalo, ali još uvijek nedostatne količine cjepiva i pojava novih sojeva virusa znače da se kraj zaraze i dalje ne nazire. Izvjesno je da se stvari neće značajno popraviti čak ni kada se riješimo virusa – tek tada počinje borba s teškim financijskim posljedicama izvanrednog stanja koje je zatvorilo gotovo čitav planet.

S obzirom na tmurne perspektive, zanimljivo je baciti pogled na to čime se posljednjih dana bave najvažniji ljudi u Republici Hrvatskoj. Sudeći prema njihovim medijskim istupima, za predsjednika RH Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića ključna pitanja nisu neizvjestan završetak pandemije i izvjesna gospodarska krize koja će uslijediti. Umjesto toga, dvojica nacionalnih lidera pronašla su mete na kojima se vjerojatno ne bi zadržali nišani većine njihovih kolega iz drugih europskih država: seksualno zlostavljane glumice i kafić po imenu Tri majmuna.

Milanovićev napad na Hollywood

Predsjednikov krajnje bizaran rat protiv holivudskih glumica počeo je kao komentar na rastući broj studentica i glumica koje su javnost izašle s pričama o seksualnom zlostavljanju koje su doživjele. Milanović je izrazio podršku žrtvama iz Hrvatske i okolice, ali istovremeno je, ničim izazvan, krenuo u napad na žene koje mu nisu po volji.

“Kada o tome zapomažu glumice koje iz kreveta ne izlaze za manje od pet milijuna dolara, to baš ne vidim kao nešto čime bi se trebao zanimati. Kada to rade žene koje su zaposlenice, službenice, majke ili mlađe kolegice u akademiji, to je problem. Jer znamo kako se u tim sustavima napreduje, to su sustavi u kojima se puno radi i malo zarađuje.

Nije isto ako je netko razmažena zvijezda pa se nakon 30 godina sjetio nekih stvari nakon što mu je bankovni račun prsnuo kao jodna voda u Sisku ili to radi i govori neka djevojka ili žena koja pokušava probiti svoj put do svoje sretne zvijezde po istim pravilima kao i muškarci, a to ne može jer je nekakav… da ne kažem što, kinji i maltretira godinama”, rekao je predsjednik.

Ne odustaje ni kad druga strana okrene leđa

Očekivano, takve Milanovićeve teorije izazvale su reakcije udruga koje se bore za ženska prava. Iz udruge Budi aktivna, budi emancipiran (B.a.b.e.) poručeno mu je da ga može biti sram, što je izazvalo novu erupciju netrpeljivosti. Odgovor predsjednika nije trebalo dugo čekati. “Najoštrije osude zbog toga što imam stav i usudim ga se javno izreći, pa i objasniti, stigle su ovoga puta od udruge glupog i neduhovitog akronima B.A.B.E. Poput zaboravljivih holivudskih glumica – koje one sada brane od mene – predstavnice te udruge zaboraviše kako sam uvijek spreman reći ono u što sam uvjeren“, poručio im je Milanović.

Kada su aktivistice shvatile da se borba seli u glib u kojem nemaju šanse za pobjedu, objavile su kako neće dalje raspravljati s predsjednikom. Milanovića to kao da je dodatno naljutilo. “Trivijalnu raspravu započele su logičarke iz udruge B.a.B.e., a da ih nitko nije ni spomenuo, niti p(r)ozvao. I sada se odjednom ograđuju, neće se upuštati u rasprave nego će i dalje predano djelovati kao punomoćnici Ume Thurman i braniti čast ostalih “zvijezda”.

By the way, Uma Thurman je veličanstvena glumica, vrhunski plaćena glumica pa i onda kada je bila uznemiravana. Uznemiravaju uvijek oni koji su statusno, socijalno i financijski, dakle klasno u tom trenutku nadmoćni. Holivudske dive nisu nikakav uzor, nego svijet izvan svijeta, svijet za sebe”, objavio je predsjednik RH.

Nek idu kvragu

Očekivano, novi ispadi izazvali su nove reakcije, na koje je Milanović odgovorio još grubljim napadima. Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova tako je prozvao zbog priopćenje „produhovljenog poput obrasca za poreznu prijavu“ i poručio joj da ne radi svoj posao. Aktivistice za prava žena koje su mu nastavile prigovarati otpisao je kao „sitnu hrvatsku falangu“ koja ga „divljački napada“, dok je spisateljicu Vedranu Rudan proglasio „polupismenim, vulgarnim piskaralom“.

Zasad posljednje hice u ratu protiv zlostavljanih holivudskih glumica Milanović je ispalio u intervjuu koji je dao na godišnjicu svog izbora za predsjednika. Tada je ponovio da nisu sve žrtve iste i lijepo sažeo svoja razmišljanja o ovoj temi: “Nek idu kvragu sa zaštitom holivudskih razmaženih diva koje su, kao već planetarne glumice, umjesto da udare nogom među noge tog Weinsteina, odlučile 20 godina kasnije o tome pričati jer je bila u pitanju gaža od 10 milijuna kuna. To je klasno pitanje, neće kotlovničar uznemiravati predsjednicu uprave, nemoguće”, rekao je predsjednik RH.

Plenkovićev obračun s Tri majmuna

Dok je predsjednik napadao holivudske glumice i ratovao s aktivisticama za prava žena, njegov inače najdraži partner u svađi, premijer Plenković, pronašao je drugu opsesiju. Vlasnik kafića Three Monkeys iz Rijeke prije desetak je dana objavio da HDZ-ovci nisu dobrodošli u njegovom lokalu. Tomislav Kovačević javno je zamolio članove, glasače i simpatizere te stranke da ne dolaze zbog toga što HDZ krivi za pljačku države, osiromašenje društva i izazivanje nesnošljivosti među građanima.

Veći dio javnosti složio se da je Kovačevićeva odluka neprimjerena. Činilo se da je stvar zaboravljena sve dok je na jučerašnjoj konferenciji nije potegnuo premijer. “Da u kafić ne mogu doći pripadnici Armade i SDP-ovci, digla bi se tolika halabuka. Ali kad HDZ-ovci ne mogu ući, nikome ništa. To je diskriminacija, sljedeći korak je fašizam. Jeste li vi čitali što je taj čovjek govorio? Mi se ovdje bavimo dotepencima i čitanjem ćirilice, ali kad je HDZ u pitanju, ništa”, kazao je Plenković.

“Ovaj iz ‘Tri majmuna’ u Rijeci je eklatantan primjer rasizma, na korak do fašizma. Samo da na odijelo stavi zvijezdu. Ja sam pročitao o čemu se radi. Kakva politička poruka? Riječ je o politički nepismenoj osobi“, nastavio je premijer, toliko iznerviran da se do kraja presice uspio posvađati s novinarima.

HDZ protiv govora mržnje?

Zakašnjela ali žestoka premijerova reakcija zbunila je javnost i izazvala brojne rasprave na društvenim mrežama. Velik broj komentatora upozorio je kako u ovom slučaju ne može biti riječ o fašizmu ili rasizmu, iz jednostavnog razloga što članstvo u političkoj stranci nije isto kao pripadnost naciji, vjeri ili rasi. No, glasnogovornik Vlade Marko Milić nastavio je produbljivati tezu o fašističkom djelovanju protiv HDZ-ovaca.

“Ako sada prešutimo i ovo toleriramo, može sutra doći netko i reći da ne može u njegov kafić ući netko druge nacionalnosti, druge boje kože, spolne orijentacije, vjerskog uvjerenja…”, rekao je Milić. Dodao je kako će HDZ-ova vlada ustrajati na suprotstavljanju govoru mržnje u Hrvatskoj i požalio se da se pojednostavljuje premijerova izjava. Rekao je i da se radi o situaciji koja je na korak do fašizma. “Samo se probajte staviti u situaciju da se ovo dogodilo i da je prozvan bio netko iz SDP-a ili Armade ili gospodin Obersnel“, kazao je Milić, zaključivši da bi u tom slučaju došlo do burnih prosvjeda.

Banski dvori napadnuti zbog koalicije s SDSS-om?

Priča o tri majmuna nije ostala na tome. Tijekom jučerašnjeg poslijepodneva ponovo se oglasio premijer, rekavši da su nebitna Tri majmuna i da je nebitan autor objave. „Ono što je bitno, bitan je trend i poruka, to je jako važno”, poručio je premijer, koji je događaj iz Rijeke povezao s oružanim napadom na Banske dvore. Pritom je Plenković spomenuo citat iz objave vlasnika kafića, koji je među ostalim napisao i da HDZ-ovci sve one koji ne misle kao oni proglašavaju srbočetnicima.

„To reći meni ili Vladi u koja je u koaliciji sa SDSS-om već drugi put zaredom?“, čudio se premijer. „Vladi, u konačnici premijeru, pred čiji je ured došao pucati netko automatskim oružjem zbog čega, pa valjda zbog toga što smo u koaliciji sa SDSS-om. Nije došao zato što smo u koaliciji s gospodinom Obersnelom. To su vrlo ozbiljne kvalifikacije u hrvatskom društvu koje dižu podjele, isključivost, radikalizaciju, površnost, paušalnost na jednu razinu primitivizma kojem ja kažem ne. Kažem kao premijer, kao političar, kao predsjednik HDZ-a – ne“, kazao je.

Plenković je nastavio govoriti o odjeku koji je ovaj slučaj dobio u javnosti, ponovivši kako je riječ o „šovinizmu i rasizmu“, i kako ga brine koji je idući korak. „Razumijem poruke, razumijem ton, vidim što znači netrpeljivost, vidim što znači isključivost, vidim što znači diskriminacija, vidim što znači nesnošljivost“, kazao je premijer.

Što bi bilo da je HDZ-ovac to rekao o Srbima?

Da su Tri majmuna postala vrlo važna točka hrvatske političke zbilje pokazalo se danas, kada je Plenković nastavio govoriti o riječkom kafiću. Pažnju je posvetio i šefu SDP-a Peđi Grbinu, koji je ranije rekao da je Plenkovićeva usporedba članova HDZ-a sa Židovima ispod svake razine. Plenković je na to uzvratio kako bi bilo bolje da je Grbin osudio izjavu vlasnika kafića.

„Ponovit ću, Grbin vjerojatno ne prati igru nego se uključuje kasno… Ako netko kaže da HDZ, članovi i birači nisu dobrodošli, to je diskriminacija“, kazao je premijer, zatraživši od novinara da zamisle kako bi bilo da je isto rekao neki član HDZ-a o, primjerice SDP-ovcima. „Zamislimo da je to rekao neki član HDZ-a, da neće primiti SDP, Židove, Rome, Srbe… zamislite što bi se dogodilo. Ja sam pratio reakcije i vidio sam da nitko ne trza, a da je bilo obratno skakali bi do neba“, kazao je.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu