Politika & Kriminal

Jandrokovića pitali hoće li se HDZ ispričati nakon presude, on hladno: 'Da bi se ispričali, trebate biti krivi'

Jandroković je bio frustriran novinarskim pitanjima, na neka je izbjegavao jasan odgovor

Predsjednik Sabora i dugogodišnji HDZ-ovac Gordan Jandroković danas je održao konferenciju za medije povodom presude Vrhovnog suda u slučaju Fimi Media. “Iz presude se vidi koje su osobe krive. Ne možemo govoriti o kolektivnoj odgovornosti, slušao sam osobe s pravnog fakulteta, ugledne odvjetnike koji nisu bliski HDZ-u i jasno je da iz toga što je odgovorna osoba osuđena proizilazi i odgovornost pravne osobe”, kazao je na početku.

“Nisam znao za radnje koje se spominju u presudi, što je dokazao u postupku i presudi. Biti član predsjedništva ne znači da ste informirani o radnjama koje su se događale”, rekao je. Dodao je da s tim stvarima nije bio upoznat i da to nije bila njegova nadležnost kao člana predsjedništva.

‘Na tu situaciju nisam ponosan’

Kazao je kako HDZ postoji već 32 godine i da je zaslužan za brojne uspjehe države i naroda. “Ali imali smo i posrtanje koje se dogodilo i zbog kojeg plaćamo političku cijenu. Mogu reći da i sam nosim politički teret sve ove godine, politički protivnici me zbog toga ne štede”, rekao je.

Rekao je kako je on u HDZ-u od ‘90-ih, te prije i poslije Fimi Medije. “Na tu situaciju nisam ponosan, Fimi Media se dogodila, platili smo političku cijenu, sada ćemo platiti i kaznu to je ono što mogu reći”, kazao je.

‘Daleko je put od slutnji i sumnji do krivnje’

Novinar Hrvoje Krešić ga pita je li ikada, za vrijeme Sanadera, pomislio da je nešto krivo i pitao o tome, budući da je i tada bilo dosta medijski napisa o aferama. “Stavimo u kontekst moje pozicije”, govori Jandroković pa priča o svom političkom putu kroz HDZ.

“Daleko je put od slutnji i sumnji pa do toga da je netko zaista kriv”, kazao je Jandroković pa podsjetio na Grbina koji je prije nekog vremena stajao uz stranačkog kolegu koji je stajao uz stranačkog kolegu koji je plakao tvrdeći da mu prijete smrću da bi se kasnije pokazalo da je sve to on smislio sam.

Rekao je kako je pokazao kako upravlja financijama jednom kada je na tu dužnost došao, ali u vrijeme Sanadera to nije bila njegova dužnost, rekao je. “Jedno je ono što se piše u medijima, to ne znači da je to točno. Dalek je put od toga da nešto sumnjate do optužbe i toga da je to točno”, rekao je Jandroković.

‘Da bi se ispričali trebate biti krivi’

Kazao je da je presuda pokazala kako HDZ ne drži pravosuđe. Hrvoje Krešić ga po treći put pita je li ikada pitao, iz moralnog integriteta, što se to događa u stranci u to vrijeme. Jandroković tvrdi da mu je odgovorio.

Jedna novinarka potom pita treba li se HDZ ispričati na što Jandroković kaže da su oni platili političku cijenu na izborima 2011. “Da bi se ispričali trebate biti krivi, u ovom slučaju HDZ je posljedično kriv zbog postupanja pojedinaca”, kazao je. Kazao je i da nisu iscrpljena sva pravosudna sredstva te da će HDZ razmotriti postupak pred Ustavnim sudom.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu