Javio se pjevač kažnjen zbog Thompsonovog hita; siroti kaže da je zbunjen i da ne zna što smije pjevati

Kaže kako: "U našoj državi netko smi pivati, a netko ne smi pivati"

ZADNJA IZMJENA: kol 14, 2019
Foto: screenshot N1

Pjevač zabavne glazbe iz Makarske, Mario Roso, kažnjen je s oko 1000 kuna jer je otpjevao Thompsonovu Bojnu Čavoglave, odnosno početni stih ‘Za dom spremni’. Visoki prekršajni sud donio je pravomoćnu presudu u kojoj stoji da je pozdrav ‘Za dom’ i ‘Za dom spremni’ korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.

“Ja nemam problema s pjesmama, pjevam fešte, veselice tipa ribarskih noći. Jedna od njih bila je fešta u Makarskoj u povodu Dana domovinske zahvalnosti 2015. godine. Organizatori su tražili da otpjevam Čavoglave i sve hrvatske domoljubne pjesme su bile prigodne”, rekao je Mario Roso za N1.

Novinari su krivi?

“Otpjevao sam pjesmu u izvornom obliku, nekim novinarima se to nije svidjelo, došlo je do medija, suda i tako su me okrivili što sam otpjevao izvorno stanje Bojne Čavoglave. Ja sam sad u nedoumici da li pjevati izvorno stanje, odglumiti organizatorima da sam zaboravio tu pjesmu, sad sam u neobranom grožđu”, izjavio je Roso. Pjevač je dodao i kako mu je cijela ta situacija čudna te da mu se čini da zakon nije isti za sve, a presuda ga je i prilično zbunila:

“Pjevao sam je ove godine bez početka pa su onda dragi prijatelji i gosti se pobunili da ne ide tako pjesma, zašto nisam viknuo Za dom. Sad više ne znam, treba li viknuti Za dom ili ne. Kaznu sam platio iz očaja. Ja bih molio da institucije riješe jel se smije pivati ili se ne smije da znam za ubduće jer me puno ljudi traži za fešte, ne znam što da napravim. Nije stvar kazne nego što dalje”, rekao je u nedoumici. U našoj državi netko smi pivati, a netko ne smi pivati”, zaključio je kažnjeni pjevač.

Javio se Thompsonov odvjetnik

Nakon ovakve presude oglasio se i Thompsonov odvjetnik Davorin Karačić kojeg s N1 pitali hoće li svom klijentu savjetovati kako da se odnosi prema presudi. “Pa moram prvo reći da nije donio odluku sud. Donijelo je zasad sudsko vijeće od tri člana. U Hrvatskoj ne postoji sustav presedana, tako da ova odluka ne mora se nužno referirati na iduće odluke. Štoviše, prema praksi s kojom sam ja upoznat, u nekim drugim istovrsnim slučajevima, Visoki prekršajni sud je uredno donosio različite odluke u odnosu na isto činjenično stanje i istu pravnu osobu. Da je ovaj predmet došao nekom drugom vijeću, možda bi imali kakvu drugačiju odluku.”

Željka Orešković
Telegram autor
1132 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program